onsdag 27 februari 2008

Vad har Degradead och Iron Maiden med varandra att göra?

Ingenting - vad jag vet - förutom att båda förekommer i den här bloggen ;)

För lite sedan skrev jag här på bloggen om Werocks recension av Degradeads nya platta. Nu kan du på samma sajt också läsa en intervju med David, gitarrist i bandet.


Längtar du till att Iron Maiden kommer till Sverige i sommar? Det gör jag. 16 juli på Stadion gäller för min del. (Om jag lyckas försvara en av de två biljetterna, klanmedlemmarna är inte överens om vem av dem som ska få följa med mig...)

Medan vi väntar och längtar... flyger Maiden kors och tvärs över världen på sin turné, och på Werock kan vi läsa Tomasz Swiesciaks recension från konserten i Sydney, Australien.

Foto: Sofia Gustafsson

söndag 24 februari 2008

Punk är alltid skoj!

Millencolin är gamla favoriter som gör glad poppunk utan alltför mycket av den annars i punken så vanliga politiska eftertanken. Lättsamt och skoj. I mars kommer deras nya platta, Machine 15, allra först i Australien, och i början av april här hos oss. Första släppta låten är "Brand New Game".


Brand New Game - Millencolin

onsdag 20 februari 2008

Bathory - en man - grundare av två genrer?

Om gruppen Venom är black metal-genrens namngivare så utnämns ofta Bathory, och dess ende faste medlem Quorthon, som upphov till genrens egentliga musikaliska utformning.

Tomas "Quorthon" Forsberg, sångare, låtskrivare och gitarrist, samlade olika musiker runt sig vid utgivningen av Bathorys totalt 12 studioalbum mellan 1984 och 2003. Jag har inte lyckats få tag i de allra första men tredje plattan, Under the Sign of the Black Mark, ligger bra i spelaren för närvarande.

Ibland nämns Bathory och deras fjärde album, Blood Fire Death, som startskottet även för viking metal-genren.

Nu kan jag inte ge er en youtube-video av det slag jag skulle vilja, från de tidiga plattorna. One Rode to Asa Bay kommer från plattan Hammerheart från 1990. Faktiskt den enda video Bathory producerade. Jag har själv lite svårt för dessa gestaltande videor, här i ett kapitel om det blodiga kristnandet av Skandinavien, men det går ju bra att bara lyssna också.

One Rode to Asa Bay - Bathory


Quorthon avled av medfödda hjärtproblem 2004.

söndag 17 februari 2008

The Mirror’s Truth-videon

Lessen att inte Headbangers-länken tidigare funkade, tydligen var den bara för USA. Men NU finns den ny videon på In Flames Myspace, och på Youtube - och här!

The Mirror’s Truth - In Flames

fredag 15 februari 2008

Nya In Flames-singeln på radio

Äntligen släpper In Flames ut något från sin nya till det längtande folket!



Alldeles nyss hörde jag "The Mirror's Truth" när den premiärspelades på Bandit. Hur det lät? Det var... det var - In Flames helt enkelt! Lät mycket bra så där vid första lyssningen. Nej, jag ska inte säga mer innan jag hört den fler gånger. Under dagen ska videon finnas att tillgå på headbangersblog och i morgon på bandets blogg (och här på bloggen om den går att länka till :).

I handeln kommer "singeln" finnas 7 mars. Och tillhör du oss In Flames-fans bör den nog inhandlas. Utöver "The Mirror's Truth" innehåller den låtarna "Abnegation", "Eraser" och "Tilt" som inte kommer med på nya albumet, A Sense of Purpose.

onsdag 13 februari 2008

"Love Metal" på Alla hjärtans dag

Imorgon kväll blir det HIM på Nalen, tillsammans med Yngsta klanmedlemmen.

Mitt intresse är väl rätt måttligt, egentligen är jag mest "medföljare", det är Yngsta som älskar bandet. Men det blir nog härligt. Återkommer med en rapport.

För er som ska dit - och för er som inte kan/ska/vill/får: "Bleed well" från senaste plattan Venus Doom.



HIM på biblan

lördag 9 februari 2008

Pest och pina - och metal från Kina

(sorry ;)
Så här kan det också bli med black metal...

"30.10.2007
This year marks the end of the first cursed decade of Pest. Nothing has changed during these ten years really. No new members, no live performances, no compromising with sound or music, no myspace shit, no publicity, no money...etc etc. Black Metal is the game we play."


Svenska Pests nya platta Rest in Morbid Darkness gavs ut nu i januari. Vi måste ju ta dem på allvar, så för att kunna lyssna på Pest på nätet får vi då besöka deras webbplats och sektionen Audio. Funkar det också :)

I min jakt på någon Pest-video att erbjuda hittade jag istället denna amosfäriska black metal, av det kinesiska bandet Zuriaake. Håll till godo!


Zuriaake - Afterimage of Autumn

onsdag 6 februari 2008

Under In Flames tak och vingar...

Medan vi trånar efter In Flames kommande album kan vi glädja oss åt debutplattan från Stockholmsbandet Degradead, vilken spelats in i In Flames studio i Göteborg. Til death do us apart serverar en lång rad spår av högklassig melodisk dödsmetal. Du kan lyssna på en av låtarna nedan och läsa mer i recensionen på Werock.

Dillinger Escape Plans nya, Ire Works, och favoriterna Enslavement of Beautys Mere Contemplations är några andra av månadens färska recensioner på Werock.

Take Control - Degradead

måndag 4 februari 2008

Glädjerus

Har jag talat om hur jäkla glad man blir av att lyssna på Billy Talent? Har jag berättat vilken energikick det ger? Inte?

Kanadensiska Billy Talent spelar en sprudlande punk/alternative rock (okejrå ;) med en energi som gnistrar och frustar. Texterna räds inte det allvarliga, svårigheterna i livet och i världen, men äger samtidigt ett positivt "jävlaranamma" som ger en kick så man orkar kämpa på en bit till, med det egna livet - eller i samhället. Oavsett det gäller knarkande kompisar (Fallen Leaves), anti-krigshets (Worker Bees), pedofilpräster (Devil in a Midnight Mass) eller att vara ärlig mot sig själv (Where Is The Line?) och mot andra (Covered In Cowardice). Varsågoda!


Fallen Leaves


Mer att lyssna på via Billy Talents Myspace.

Billy Talent
på biblan.

lördag 2 februari 2008

Venom 1985

I rotandet bland svartmetallens rötter finner jag denna intervjusekvens med Venom från 1985. Tiden slätar över, jämnar till och skalar av... vem kan idag bli särskilt upprörd över, eller provocerad av, dessa pôjkar? Och visst är det sött när de i en kokett gest sveper undan sitt nytvättade hår?



Första delen av intervjun finns på Youtube.