fredag 28 mars 2008

Amaroc - ett "MyHeart"band :)

Amaroc är ett nytt band vars utveckling jag följer nogsamt. Det här är ett MySpaceband i mitt hjärta.

Bandet bildades så sent som i höstas och har ännu inte gett ut en första platta. Men det dröjer inte länge innan de kontrakteras, det är jag helt övertygad om. Under tiden får vi nöjet att följa utvecklingen av deras musik via Myspace. Om ni kollar i spelaren där och konstaterar att varje låt inte avlyssnats mer än kanske 15-20-30 gånger så betyder det endast att bandet nyss lagt upp nya versioner av låtarna. Utveckling pågår hela tiden.

Det är norskt, det är svart - blir ni förvånade om jag säger att det finns knytningar till Enslavement of Beauty och Tremor här också? Jodå, Ole Alexander Myrholt heter sångaren även i Amaroc. Här också basist - bredden imponerar storligen.

Gitarristen Per Valla, som startade bandet tillsammans med Myrholt, spelar även i Elite och Hate Syndrome. Övriga medlemmar är Chris Rudi Lind, rytmgitarr, och Jørn Tore Berg, trummor.

Per Valla: "I think people who like technical stuff would like Amaroc, also those who are into music with a lot of atmosphere, like Cradle of Filth and Dimmu Borgir might have an interest in this." Du kan läsa hela intervjun med Valla och Myrholt i Vampire Magazine.

torsdag 27 mars 2008

Nya länkar i listan

En blogg helt tillägnad black metal, samt mitt eget "arkiv" för publicerade texter.

Shadows of the North är en svenskspråkig blogg som skriver om black metal. Bra läsning!

Mitt eget textarkiv är mest för att själv hålla ordning på mina "papper", sådant som publicerats på Bandit Rock och Werock.

tisdag 25 mars 2008

Taake - stor smärta i black metal-skrud

Det här inlägget är förbundet med mycken tvekan från min sida. Detta är norsk black metal när den är som starkast och mest brutal, ibland grym och rent vidrig - och stundom rent förödande vacker... Utkastet har legat i en månad och ändrats hit och dit. Ska jag eller inte skicka upp den på bloggen? Och i vilken form? Ja, när ni läser detta har jag tydligen bestämt mig ;)



Tyvärr hittar jag på Youtube ingen anständig upptagning av norska Taakes "Hordalands Doedskvad III", denna våldsamt vackra låt från senaste albumet, ...Doedskvad, men på Taakes Myspace kan du lyssna på denna nära-döden-poesi i sjungen form. Sångaren Hoest skriver och framför alltid sina texter på Bergen-dialekt.

"Den store havoern
Fiskeren
Livet som yrer om natten
Full drapsalarm
Doedsstoet
Alt eller ingenting
...
Toer aa vaere bar
Naar du moeter deg selv alene
Aa endelig foele noe igjen
La Djevelen ta paa deg
Smerten er prins
Doeden er kongen"


Här och nu vill jag istället erbjuda "Nattestid ser porten vid, VII" från bandets första album, Nattestid...




lördag 22 mars 2008

Studioblogg med Sonic Syndicate

Int' har vi väl haft någon video med Sonic Syndicate här på bloggen? Det får vi reparera nu.

Just nu kan ni också följa inspelningen av bandets nya platta på deras studioblogg på Werock.

I höstas skrev jag också på Werock om de båda sångarnas snygga insats i låten "The Gilded Dagger" på Nuclear Blasts jubileumsplatta.

Sonic Syndicate - Denied

onsdag 19 mars 2008

Fritis, fjortis - och trummis??!

Ursäkta och förlåt alla trummisar,
men vad i h-e ska vi egentligen kalla er?


Inferno, Behmoth. Foto: Wikipedia

Nog känns det lite "dagisaktigt" med trummisar? Man vad har vi för alternativ? Alltså: "Inferno är trumslagare i Behemoth" - eh, hur låter det?! Jag ser framför mig en gosse med sol i blick och trumma på magen... Jaha, slag-verkare vad är det för något ord då? Kanske användbart ändå, för batterist, hur urmoda känns inte det? Nå, vad sägs om perssiuon... - vad i...! jag kan ju inte ens skriva det! - percussionist, låter inte det hur snobbigt som helst?

Nåja, trummisarna själva struntar antagligen blankt i vad vi kallar dem(?), och huvudsaken de gör det de gör vid sitt trumset/batteri/percussion/slagverk... ja, så får vi kanske leva med ordförbistringen :)

måndag 17 mars 2008

Liverecensioner på Werock

Katatonia, Opeth, Hardcore Superstar, Crashdïet, Lillasyster...

Något som lockar? Nya artiklar om spelningar med dessa band plus några till kan du läsa på Werock. På Tyrol såg och hörde Erik Sundberg Hardcore Superstar, Crashdïet och Lillasyster, medan Örjan Norrlander åkt Finlandsbåt med bland andra Katatonia och Opeth.

Ett av mina favoritband i den här samlingen är Lillasyster, men de får inte så bra kritik i Eriks recension. Hade de kanske "en dålig dag"?

Katatonia har jag inte lyssnat (tillräckligt ;) mycket på. Vet inte varför, då jag gillar det jag hör? Här en av deras låtar från senaste plattan.

My Twin - The Great Cold Distance

lördag 15 mars 2008

Swedish Hard Rock and Heavy Metal

Janne Starks verk Swedish Hard Rock and Heavy Metal i två delar är inte några helt nya böcker, de kom 1996 respektiv 2002. Jag använder dem ofta för att hitta uppgifter om de där inte allra största svenska banden. De flesta finns med! Okey, det är kanske inte många rader om vart och ett, men man får alltid en fullständig diskografi, och då menar jag fullständig - varenda liten obskyr koreansk utgåva "with poster" får eget omnämnande. Således täcker Europes diskografi fem hela sidor...

Det jag har missat tidigare är vilken liten guldgruva till CD som följer med respektive del. Här har Stark samlat udda inspelningar, B-sidor från asiatiska utgåvor och outgivna demolåtar. Av Dan Swanö, Mustasch, Clawfinger, Therion, Candlemass, Yngwie Malmsteen, Europe... Allt som extrabonus till böckernas faktainnehåll. Rasande roligt att ta del av!

Efterfråga dem på ett bibliotek nära dig (om du inte vill införskaffa dem). Om de inte är till hemlån, vilket förekommer, fråga hur du då ska kunna ta del av CD-materialet.

Och du, Janne Stark, om du läser det här (troligt va? ;) är det inte dags för en del tre nu?

torsdag 13 mars 2008

Mistral - mitt andra "MySpaceband"

Detta Mistral är en akt jag knappt vet något om! Myspace-sidan hittade jag som en länk från Enslavement of Beauty.

Men om nu Enslavement of Beauty, detta av mig så högt hållna band, väljer att presentera "Mistral" som en av ett urval av endast fyra "vänner" (de andra är de två bandmedlemmarnas sidor, samt en fan-sida för bandet), måste detta vara något alldeles speciellt, tänker jag. Och det visar det sig naturligtvis vara också :)

Jag vill speciellt rekommendera "Lavish Lurid Liquid". Mistral presenterar sig som "Metal/Rock/Experimentell", och tydligen är detta ett enmansband bestående av Luleå-baserade Henrik Ryösä. Vid närmare granskning visar det sig att denne Ryösä mixar och mastrar Enslavement of Beautys kommande EP, och även varit inblandad i albumet Mere Contemplation. Okey, nu börjar jag förstå vissa samband...

"Vadå Myspaceband" undrar en mig närstående. Tja, egentligen innebär det väl bara att jag presenterar bandet genom deras Myspace (se länk ovan). Att jag inte har något speciellt album att recensera eller referera till. Kanske hittar jag något på YuoTube eller liknande som ni kan ta del av. Annars gäller just länk till bandets Myspace för att lyssna på dem.

onsdag 12 mars 2008

Två nya länkar i länklistan

I samlingen Intressanta webbplatser (min "fruktsallad" till länklista här till höger ;) finns nu två nya bloggar presenterade.

En riktig glädjespridare bland metalbloggarna är Sorgens Kammer - namnet till trots :) Thomas skriver också om annat än musik, men oavsett om vad, så blir jag på gott humör av att läsa hans blogg och hans positiva kommentarer till andras bloggar.


Tomasz Swiesciak är definitivt ingen ny bekantskap här på bloggen. Ni har många gånger kunnat läsa tips om hans intervjuer, recensioner och övriga författande på Werock och annorstädes. (Sök på namnet i sökrutan uppe till vänster så finner ni länkar till några av dem). Tomasz har valt att numera ha en blogg avsatt helt för sitt skrivande (ovan) förutom den tidigare bloggen . Alltid läsvärt :)

måndag 10 mars 2008

Först ut - Sacrilege GBG

Metalcentral brukar man presentera Veckans Myspaceband, ett ofta osignat band som sajten tipsar om. Jag tänker inte lova ett nytt Myspaceband varje vecka här på bloggen, det skulle nog inte hålla, men när jag hittar något av särskilt intresse kommer jag att presentera det.

Sacrilege GBG har en inte helt obekant sångare, nämligen In Flames trummis Daniel Svensson. Jodå, han sköter slagverkandet här också, utöver sjungandet. Sacrilege startade redan för femton år sedan, och gav ut två album på Black Sun Records, Lost in the Beauty You Slay och The Fifth Season. Sedan 1997, när sångaren/trummisen blivit ganska upptagen av sina åtaganden i In Flames, har bandet gått på sparlåga, men aldrig lagts ner. Förra året började man dock jobba på ett nytt album, redan namngivet till A Matter of Dark, och nu söker man skivbolag för att ge ut det.

Bandet anger själva death metal/black metal som genre på Myspace. Där ligger två låtar från The Fifth Season plus lite nytt demomaterial. I mina öron låter det som - nåt bra helt enkelt! Jag kommer definitivt fortsätta följa Sacrilege GBGs förehavanden.

fredag 7 mars 2008

Kvartett av megamelodisk metal med tankfulla texter

Sååå. Med lätt återhållen andning kan jag äntligen lägga In Flames nya EP i spelaren. "Abnegation" som släpptes i höstas var ju inte en riktig, riktig höjdare... Singelsläppet "The Mirror's Truth" låter bra, men golvar mig inte. Hur ska nu EPn, förelöparen till nya albumet, klara sig?

Första rundan i spelaren: mhm? Andra omgången: Va', är det där verkligen samma låt som den "Abnegation" som släpptes i höstas? Vilken uppstramning, mycket vassare nu! Tredje varvet: ahhhh, just det, så är det. Fina melodier, distinkt trumspel, mycket gitarrer, mogna texter framförda med Anders Fridéns ljust growlade sång. Detta är In Flames, ja - och jag älskar det... Kan inte peka ut en av låtarna som "gör det" utan det är helheten, den lilla täta enhet som denna platta utgör, som har mig fast. Jag andas ut och bara glädjer mig, och ser med största tillförsikt fram emot fullängdsplattan om en liten månad :)

En något längre utläggning kan ni läsa - på Werock.

Här kan du höra när Bollnäs-Martin på Bandit intervjuar Anders och Daniel.

IN FLAMES - Probably The Best Band At MySpace !

torsdag 6 mars 2008

Död och kärlek

Dismember och HIM - death och love - två ytterligheter som samsas under genrebeteckningen "metal".

Nu finns recensioner av månadens nya plattor på Werock. Bland annat rå dödsmetal med Dismember och nya konceptalbumet av Ayreon recenseras denna gång.

En rapport från HIM-spelningen på Nalen var utlovad. "Märkligt", är ledordet för att beskriva denna konsert med det finska Love metal-bandet. Om Ville Valo och hans mannar kan du också läsa mer på Werock.

Nedan en av låtarna från Dismembers förra album The God That Never Was från 2006:


Trail of the Dead - The God That Never Was

tisdag 4 mars 2008

Intervju med Björn Gelotte, In Flames

Imorgon har vi In Flames-EPn The Mirror's Truth i handen (hoppelsevis ;). Och efter att ha läst Tomasz härliga intervju med Björn Gelotte på Werock, ser jag än mer fram emot den, och kommande album.

Mitt inledningsvis starka motstånd mot det färgglada omslaget håller också på att smulas sönder. Jag menar, om Anders Fridén, tydligen efter nära samarbete med konstnären, kommit fram till att detta är det rätta bildliga uttrycket för hans sångtexter - klart att det inte kan bli annat än rätt!

Bandet turnerar från april och framåt, mycket i USA och Tyskland, men spelningarna i Sverige är ganska få. Peace & Love och Metaltown är ett par av dem. Någon av dessa festivaler kommer finna Kim närvarande, helt säkert.

Nedan "Crawl Through Knives", kanske allra bästa låten från senaste plattan.

Crawl Through Knives - Come Clarity

lördag 1 mars 2008

Glädjebesked: Enslavement of Beautys nya EP ute i maj

Utsedd här på bloggen till att ha gjort förra årets bästa platta, Mere Contemplations, utlovar nu Enslavement of Beauty en ny sex spårs EP i maj/juni.

Även en video spelas in till en av låtarna, "Lush", bandets första någonsin. Den video jag lagt upp tidigare här på bloggen till "I Dedicate My Beauty to the Stars" är en fanvido, inte bandets egen.

En smak av bandets lyrik...

And Still I Wither
"...
Written in blood over a wasteland of bones
Reflected upon a frozen horizon
Sinister and terminal this hope of desolation
With a whiff of desecration and hate

So let my burned out mind fall dead to the ground
And rape my soul with a demoniacal smile
Stab these thorns deeper into my heart
And free me from these depressive thoughts

Cleanse me...
This is the coldest hell... "


.