fredag 30 maj 2008

"Att man kunde skrika sig in på Gröna Lund..."

Torsdagen bjöd på en på alla sätt underbar svensk sommarkväll på Grönan! Engel har tagit ytterligare ett steg framåt som liveband sedan vi såg dem senast i höstas. Och In Flames totalföreställning var både bedövande och helt bedårande.






Jag återkommer på något sätt med en längre rapportering från denna fantastiska metalafton.

lördag 24 maj 2008

Metallica med growl?

Vilken skön överraskning! För mig låter detta som gammal Metallica från 80/90-talet, men det är naturligtvis Testament som låter som Testament från 80/90-talet... Förstår jag, när jag "läst på" lite mer. Men för mig som inte lyssnat på bandet tidigare är "Formation of Damnation" en ytterst trevlig ny musikupplevelse. Och när Chuck Billy dessutom emellanåt bjuder på growlad sång... Jäpp, jag är helt såld på det här :)

Och tänk, nu tror jag att jag kanske börjar förstå vad Metallbibliotekarien är ute efter. Ljudet av en hel hord hästar som dundrar fram över asfalten... Plus lite gitarrer på lekhumör. Det blir ju bra det :) Och så lite growlad sång oppanpå det.

Titellåten nedan från Youtube. Tråkig video? Jaja, men kanske bästa låten på plattan. Så lyssna ändå.

Formation of Damnation

tisdag 20 maj 2008

Bandit Metal - med norsk black metal-trippel

Nä, nu måste jag göra lite reklam. Igen :)

Silenoz o AndréRadiokanalen Bandit har fått reklamutrymme här på bloggen tidigare men nu är det särskilt programpunkten Bandit Metal jag vill pusha för. Varje måndag kl 22-24 skickar André Warnie (på bilden med Silenoz) ut en massiv flod av metal av alla de slag till lyssnarna.

Framför allt gläder det mig att en så stor andel av musiken är purfärsk, ibland från ännu inte utkomna plattor. Dessutom sänds en mängd härliga intervjuer, förra veckan med sångaren i Grave, Ola Lindgren. Där berättar Lindgren bland annat att Anihilated God, ett av mina favoritspår på senaste plattan, är en tjugo år gammal låt från en tidig demoplatta. En recension av Graves plattan finns på Werock.

Igår, 19 maj, fick vi Norges nationaldag till ära (om än något i efterhand) en black metal-trippel med Mayhem, Satyricon och Immortal. Det satt bra!

lördag 17 maj 2008

Tiamat

Tiamats senaste, "Amanethes", är ett mycket sympatiskt stycke musik. Lättlyssnat och intagande. Vad det tillhör för genre vet jag egentligen inte. När jag tidigare idag påbörjade en text om albumet på Wikipedia, tvekade jag att ens kalla det metal. Kanske vissa låtar men inte varje spår i alla fall. Spelar väl mindre roll, jag tror många kan gilla det här.

En platta som alltså gick direkt in på min mentala "veckans lista"... Men jag är samtidigt rädd att den blir rätt kortvarig där. Lite för lättuggat helt enkelt. Men varför klaga i förväg? Att just nu njuta av låtar som Until The Hellhounds Sleep Again, Via Dolorosa och Will They Come? (se Youtubeklippet nedan) är gott nog.

Michael Holmström har tidigare recencerat "Amanethes" för Werock.

Will They Come?

fredag 16 maj 2008

Nytt från västfronten

Ja, åtminstone från den lilla del av den nordnorska black metal-fronten som jag försöker hålla koll på...

TremorängelnTremor har blivit med trummis. Detta black metal-band som kom ut med debutskivan "This is Primitive Hate" 2006, var från början Myrholts eget projekt. Tremor har vartefter förökat sig till ett komplett liveband där senaste tillskottet är trummisen Borgar Haugen. Övriga medlemmar är Hans-Aage Holmen, bas och Chris Rudi Lind, sång och gitarr. En låt med bandet, Amor Fati - Let that be my Love Henceforth, kommer finnas med på en lokal samlingsskiva kallad "Midtveis i Norge". Låten ligger även på Tremors nästkommande album "Le Matinée de Enfer". Fortfarande inget utgivningsdatum dock...

Enslavement of Beauty 2007Enslavement of Beauty skjuter något på sitt albumsläpp till sommaren/hösten. Då blir det dock en utgåva med den utlovade sexspårs-CDn samman med en DVD med video och annat material. Läs mer i en färsk intervju på Deadtide


Jarle BybergAmaroc har också blivit med ny trummis, Jarle Byberg aka "Uruz", som också spelar med bland annat svenska Shining. Med spänning väntar vi på att nymixade låtar ska komma upp på AmarocMyspace...



Nedan en Enslavement of Beauty-låt i en fanvideo från Myspace:

Ye That Tempteth, Ye That Bequeth

måndag 12 maj 2008

Entombed-recension på Werock

Nu är den utlovade lite längre texten från Entombed/Degradead-spelningen uppe på Werock.

onsdag 7 maj 2008

BM-texter, 2
"Jamen, satanismen då?"

Undviker jag det uppenbara i black metal? De här intressanta texterna jag skrivit om tidigare, är inte det företeelser i marginalen, medan huvudfåran i BM handlar om satanism, ondska, egoism och allmänt "blod och slask"? Sticker jag kanske huvudet i sanden för att slippa se?

Det finns säkert de individer och band som definierar sig som "satanister" och på allvar menar att detta beskriver deras religiösa tro. Det finns också en del låttexter som mer eller mindre oseriöst och, verkar det, ogenomtänkt slänger sig med teman och termer förknippade med djävulsdyrkan.

Samtidigt finns också de som medvetet är motståndare till religion, framför allt i form av kristendomen, och i det sammanhanget använder Satan och sataniska symboler i avsikt att tydliggöra detta. "Jeg bruker ofte geita og pentagrammet, og da som symbol på at man går egne veier og ikke følger massen...", säger t ex Ole Alexander Myrholt (Tremor, Amaroc) "Geita er jo i bibelen fremstilt som rebellen, den som ikke hører etter, den som går sin egen vei, noe som i følge bibelen er feil... Og da blir det naturlig for meg å dra inn det symbolet som et bilde på min avstand fra den læren..."

Ole Alexander MyrholtOch att då som uttalat ickekristen istället säga sig tro på Satan blir helt utan rim och reson. Myrholt igen: "...det ville vel vært drøyt selvmotsigende å skulle ta avstand fra den Kristne læren men alikevel bekjenne seg til en av Guds falne engler... Skal man bekjenne seg til den ene må man godta den andres eksistens..."

Precis som andra genrer innehåller black metal så mycket olikartat stoff. Där finns det som frossar i ondskans uttryck och symboler, men där finns också många högst både genomtänkta och tänkvärda texter, inte minst på anti-religiös grund.

För dig som vill ha en redig genomgång av de element som kan sägas konstituera genren rekommenderas å det varmaste tankegångarna kring detta hos Shadows of the North.

Jag misstänker att inte heller detta blir mitt sista inlägg om texter och teman i black metal...

måndag 5 maj 2008

Nytt på Werock

Månadens nya skivrecensioner finner du nu på Werock. Där kan du bland annat läsa om färska plattan från Visbys death metal-veteraner Grave. Bandet släpper sitt åttonde album, "Dominion VIII", och vid releasefesten på Pub Anchor 15 maj utlovas att albumets alla nio låtar spelas live... En video till spåret Bloodpath är också under produktion.

Wednesday 13Recensioner även av nya plattorna från bland andra Tiamat, Whitesnake och horror-rockande Wednesday 13.



Grave - Soulless

fredag 2 maj 2008

Blackshift på Myspace

Blackshift
En sprillans ny Myspacesida har just sett dagens ljus, och vi har där chans att ta del av en låt av thrash metal-bandet Blackshift. Bandet finns tyvärr inte längre, men låten "Forgotten by Dawn", hämtad från demoplattan Chimera från 2005, har vi nu nöjet att kunna lyssna på :)

Lyssna, gläd er - och hjälp mig övertala bandets trummis, den här på bloggen inte helt okände Metallbibliotekarien, att lägga upp fler låtar...
"Vill ha mer!"