onsdag 29 oktober 2008

Vader, Grave och Läderlappen

Tre dödsmetallband besatte på tisdagskvällen Klubbens scen ett efter ett. Yngst först, Zonaria, och därefter veteranerna Grave och Vader. Sammantaget en mycket bra konsertkväll, mer om denna kommer helt säkert i en eller annan form så småningom. Förhoppningsvis med bilder, även om kameran för tillfället helt låst sig.

Pga bristande logistikplaneringen ;), missade vi kvällens första band och jag har ännu inte fått bekräftat att det slutligen var Zebadiah Crowe som ersatte Gilla Bruja...

Nedan ny video från Grave. Riktigt snygg.

Grave - Bloodpath


Och idag har vi sett operetten "Läderlappen", med musik av Johann Strauss - den yngre. Det blir ingen omfattande recension av denna, varken nu eller sen, men det var en helt schysst upplevelse.

lördag 25 oktober 2008

Zebadiah Crowe

Black metal-bandet Zebadiah Crowe öppnar för Vader på tisdag på Klubben. Särskilda gäster är, som förut annonserats, svenska death metal-bandet Grave vars senaste platta jag skrev om på Werock i våras. Brittiska Zebadiah Crowes influenser uppges på 'Myspys' vara "The poetry of Poe, H.P Lovecraft, Clive Barker and the many voices heard in the wind from the lungs of hell". Låter lite intressant i mina öron, mer på bandets MySpace.

En liten undran bara, när Zebadiah Crowe uppger att konserten går av stapeln på Debaser, medan Grave anger Klubben... vilket iofs också står på biljetten.

onsdag 22 oktober 2008

Bestes bilder

True Norweigan Black Metal i Stockholm
Äntligen kom jag iväg till Stockholm, galleri Opearatingplace och utställningen med Peter Bestes fotografiska bilder av norsk black metal i olika skepnader.



Gaahl, GorgorothJag har skrivit tidigare om Beste och hans åttaåriga projekt som resulterat i fotoboken True Norweigan Black Metal, och nu även i denna utställning. Att se bilderna "i det fria" var, som jag förväntade mig, en bättre upplevelse än att ha dem inom bokens ramar. Samtidigt tycker jag kanske att urvalet bilder är lite snålt tilltaget, "det bästa av Peter Beste", och att utrymmet de getts är alltför begränsat. Men klart sevärt är det.

Abbath, Immortal

måndag 20 oktober 2008

Metallica i Globen 7 mars

Har väl knappast undgått någon intresserad att Metallica kommer till Sverige för två framträdanden i Globen 7 och 8 mars. Senast de var här, förra sommaren fick vi aldrig tag på plåtar.

Biljetterna började säljas nio idag och tog naturligtvis slut i ett nafs. Dock lyckades vi säkra våra platser - tack Alexandra :)

Nedan "One". Varning: mycket obehaglig video. Mycket bra.

Metallica - One


fredag 17 oktober 2008

Äjsi-Disi

AC/DC Black IceFick med mig en purfärsk Black Ice hem från jobbet idag. Nya AC/DC som officiellt finns ute på måndag, men på biblioteket var den klar för utlån redan idag...

Det är klart att jag inte hunnit lyssna så mycket än, så det blir ingen recension idag. Men en sak är klar, vilket det varit även utifrån de spår som sipprat fram på radio senaste veckor: allt är som det ska. Allt är sig likt, och allt är så förvånansvärt bra. Bara, bara bra. Har väntat med ganska lojt intresse på denna platta, men under en uppskruvad timme på väg hem i bilen (mitt bästa lyssningsställe, ensam med fyra högtalare i ett mycket begränsat utrymme) finner jag mig själv gasta med i var och varannan - aldrig förut hörd - låt.

Några godbitar vid första avsmakningen är titelspåret "Black Ice", "Skies on Fire" och nedanstående "Stormy May Day".

Stormy May Day

Vi tar väl en klassikernas klassiker också...

Highway to Hell

Vill du inte vänta till måndag? Ta dig till ett bibliotek nära dig imorgon dag.

lördag 11 oktober 2008

Tremor på Bandit Metal och på biblioteket

Efter släppet av Tremors andra skiva "Lipsynced with Satan" i augusti (recenserad på Werock), kommmer nu åter lite nytt i form av en nedladdningsbar låt på bandets Myspace, "Gradvis / Nid". Det är aningen mjukare tongångar denna gång, ganska lekfullt, och text helt på norska (inte att leka med däremot ;). (Går inte låten och texterna att ladda ner beror det på Myspace nya spelare som fortfarande har problem.)

Tremor live
Nu kan Tremor höras även i svensk radio. Hörde dem på Bandit Metal som sänder måndagar kl 22-24. (106.3 och på webben). Gillar du bandets musik, eller black metal öht, skriv en önskning om mer av Tremor här. (Och gillar du mot förmodan inte norsk black metal men kanske uppskattar Kims blogg något - skicka ändå en önskning, och gör Kim glad ;)

"Lipsynced with Satan" finns att låna på biblioteket, kolla här om den finns inne.

måndag 6 oktober 2008

Enslaved, Enslaved, Enslaved...

Vikingligr VeldiSom jag skrev i förra inlägget har jag haft förmånen att få recensera Enslaveds nya platta för Werock. Eftersom jag inte hört mer än enstaka låtar tidigare, och eftersom jag gillade det jag hörde, har det blivit ett intensivt lyssnande på bandets tidigare plattor. Utöver den nu aktuella Vertebrae kan jag också rekommendera t ex förra plattan Ruun och bandets allra första alster Vikingligr Veldi från 1994, riktig "rot"-black metal.

På Werock finns nu också en mycket läsvärd intervju som "bloggrannen" Shadows of the North gjort med sångaren i Enslaved, Grutle Kjellson. I den intervjun talas bland annat om en incident där bandmedlemmar "stjäl" ett får av en norsk partiledare, för att besvara partiets utspel att allt som finns tillgängligt på nätet ska vara fritt att ladda ner. Enslaveds svar är, att då bör ju allt som går fritt på fjället likaså vara tillgängligt att "ladda ner"... Titta på de två avsnitten nedan. Mycket nöje!





lördag 4 oktober 2008

Oktoberrecensioner och intervjuer på Werock

Recensioner av nya albumen av Metallica, Evergrey och mitt eget bidrag om Enslaveds platta, Vertebrae, är en del av det aktuella material som finns att läsa på Werock. En intervju med Enslaved lär också vara på gång inom en snar framtid.

Dessutom intervjuer med Amon Amarth och Dimmu Borgir, och en recension från en av At the Gates allra sista spelningar, på Debaser Medis. Allt detta från Tomasz Swiesciaks penna. Mycket godis alltså, så hasta dit och kolla :)