lördag 28 februari 2009

I afton Sparzanza


Ikväll ser vi Sparzanza som förband till Dia Psalma på Nalen. Det jag hört av bandet tidigare, t ex från förra plattan "Banisher of the Light", är helt okey att lyssna på, men det känns som om nya plattan "In Voodoo Veritas" har mer att ge. Hela albumet finns för lyssning på bandets Myspace och av vad jag hunnit höra låter det riktigt spännande. "Lite Killswitch Engage och lite Soilwork" är Yngsta Klanmedlemmens omdöme. Bra röst har han i vart fall, Fredrik Weileby.

Bandets ene gitarrist, David Johannesson, har lämnat bandet för Mustasch (och hur klokt var nu det?!) och ny gitarrist tillsammans med kvarvarande Johannesson-brodern Calle, är Magnus Eronen. Jag är osäker om han bidragit något på albumet, men ikväll lär vi iaf se honom på scen.

Snart dags att ge oss av. Återkommer med rapport från kvällens konsert.



tisdag 24 februari 2009

SAMAEL, nu med "mer black metal än på länge"

Vorph 2007, foto Krzysztof Raś, WikipediaSchweiziska SAMAEL har inte haft min uppmärksamhet i någon större utsträckning tidigare men efter en del lyssning, en intervju med Vorph på Bandit metal, och beskedet att bandet på kommande plattan "Above" går tillbaka mot sina rötter och bjuder på "mer black metal än på länge", ja då blev jag lockad att utforska lite mer.

Och det gav fint utbyte. Black, doom, death och elektronisk/industri-metal är några av de etiketter jag sett på bandet och deras musik, lite beroende då på album och tidpunkt i karriären. Jag bryr mig inte om att försöka beteckna musiken alls, "lyssna och ta in" räcker för mig.

SAMAELs Myspace kan du höra några låtar från förra plattan "Solar Soul" samt låtarna Black Hole och Illumination från kommande "Above". Nedan ser du bandet framföra Rain från ett av de tidiga albumen, "Passage" från 1996.



söndag 22 februari 2009

FINNTROLL sjunger sagometal på svenska

Mathias Lillmåns 2008, från WikipediaDet är kul när ett band som man inte förväntar sig att gilla, överraskande visar sig ha mycket mer än anat att ge. "Folkmetal" är väl egentligen inte min grej, just i det fallet är jag inte förtjust i genreblandningen, och ändå är FINNTROLLs musik så både medryckande och glädjespridande. Vi drabbades av dem på Metaltown i somras i ett fantastiskt framträdande där bandet lyckades med att skapa en trollsk stämning i solskenet i Frihamnen.

Skrymer och Vreth, Hultsfred 2008Trollen från Finland sjunger sagometal på svenska, sedan 2007 med sångaren "Vreth", Mathias Lillmåns, vid mikrofonen. Nedan dock videon Trollhammaren med tidigare sångaren "Wilska". Senaste albumet "Ur jordens djup", det första med Lillmåns, kom 2007. För närvarande arbetar bandet på material till en ny platta, men inget sagt om utgivning ännu. På FINNTROLLs Myspace hittar du ett blandat urval låtar från deras tidigare album.



torsdag 19 februari 2009

Torture Division

Foto: Mesphito, WikipediaTORTURE DIVISION är inte ett band som jag slumpartat "hittat" på Myspace, utan det är helt på grund av bloggkollegan och med-wikipedianen Mesphito som bandet placerats i mitt medvetande, tack för det :).

Projektet drogs igång 2007 av gitarristen Lord K Philipson (THE PROJECT HATE) och trummisen Tobben Gustafsson (VOMITORY) som så småningom fick med sig basisten och sångaren Jörgen Sandström (också han i THE PROJECT HATE). Grundidén i TORTURE DIVISION är att skapa, spela och sprida världens bästa death metal (har man hört, va?!). Och det finns inget mål att få skivkontrakt eller att ge ut ett album. All musik, hittills en trilogi av "demos", läggs ut till fri nedladdning på hemsidan.

Jörgen Sandström med Grave 2008"There’s not a single band in the world that actually exist to give you music. Except for us. TORTURE DIVISION is that band." Jaja, allt det där är nog bra - men hur låter det då? Med, som man nämner själva, 60 års samlad erfarenhet i dödsmetallsvängen och bakgrund i band som GRAVE, ENTOMBED, KRUX och THE PROJECT HATE ges väl en ganska bra aning av vad som kan väntas. Bandet ger själva sin beskrivning: "It sounds like fucken ass-groovy death metal with groove, tons of blastbeats and eh... groove. It's pretty damn fast most of the time - but to do nothing but the fast shit will eventually become boring, that's why we include parts that are so heavy and catchy that... ehum... seriously? Fuck it, it is death metal, and we love it."

Du kan lyssna på We are Torture Division via Youtube nedan, och mer på Myspace, men gå sedan vidare till bandets Downloadgraphy där alltså samtliga TORTURE DIVISIONs låtar finns för gratis nedladdning, och även "coverarts" för CD- respektive kassett-omslag.



Metal for life!

I länklistan hittar du numera en ny intressant och välskriven blogg, Metal for life!, väl värd ett besök. Senaste blogginlägget berör satanism som religion, livsåskådning och inom metalgenrerna. God läsning!

tisdag 17 februari 2009

Förhandslyssning på "Re Voltere"

Från ikväll kan man förhandslyssna på hela Dia Psalmas kommande album "Re Voltere" på bandets Myspace. Jag vet inte hur länge låtarna kommer ligga uppe, så du som inte kan vänta till den 25:e - dit och lyssna direkt.

måndag 16 februari 2009

Patric Ullaeus

Nu är Kim lite kär igen... Inte i ett nytt band denna gång utan, hör och häpna, i en videoproducent och produktionsbolaget Gothenburg Metal. Jag som brukar ha riktigt svårt med många metalvideor, men det finns helt tydligt de som kan det här...

Patric Ullaeus har på sistone jobbat med Dia Psalma, Kulisser se förra inlägget, In Flames, videon till Alias, Keep of Kalessins Ascendant - mycket snygga videor allihopa. Nedan kommer en annan nyupptäckt snygging till en favorit från norska Enslaveds senaste platta. Min recension av "Vertebrae" på Werock avslutas: "Bästa låt är avslutningsspåret The Watcher som i sig innehåller delar av plattans många element. Gillar du den så gillar du resten." Här är Ullaeus illustration till denna låt.

Säkert har Ullaeus gjort mindre bra saker också, men jag tar gärna emot tips på fler bra videor från denne duktige producent.



lördag 14 februari 2009

Dia Psalma - "Kulisser"

Kulisser, första videon och första singeln från Dia Psalmas kommande album, "Re Voltere", som släpps 25:e denna månad.



Och här kan du se "Bakom Kulisserna" när videon gjordes.

fredag 13 februari 2009

Demonoid på Myspace

Ett för mig nytt band som jag träffade på av en slump via Wikipedia.

Demonoid är ett extreme metal-band bildat 2002 av musiker från goth metal-bandet Therion. Gitarristen Kristian Niemann, basisten Johan Niemann och trummisen Richard Evensand ville skapa något "mörkare, aggressivare och samtidigt melodiskt". Själva säger de sig vara influerade av musik från grupper som Nile, Satyricon och Emperor. Albumet "Riders of the Apocalypse" gavs ut av Nuclear Blast 2004 och det är låtar från detta som finns att lyssna till på bandets Myspace.

På debutplattan var det Therions Cristofer Johnsson som skötte det vokala. Numera heter bandets sångare Caligula (Masse Broberg), från Dark Funeral, och Demonoid håller på att spela in sin andra fullängdare. Det här fångade mitt intresse direkt och jag väntar ivrigt på att få höra nytt, nu med Caligula vid mikrofonen. Här nedan kan du lyssna på låten Dead och på Myspace finns ytterligare fyra låtar att ta del av.



tisdag 10 februari 2009

Satyricon

Satyricons "The Age of Nero" har (äntligen) landat på biblan och på filialen valde vi att köpa in dubbelalbumet med bla a några liveuptagningar och ett par musikvideor på extra-CDn. Där finns versioner på flera av låtarna på albumet, t ex Den Siste i "analog mix" (vad det nu innebär?), men också en del sköna äldre låtar. Och när jag vill riktig frossa i storvulenhet lyssnar jag på Mother North, med bombastiskt blås och publik(?)-kör. Videorna kan jag, som ofta med black metal-dito, mer än gärna avstå ifrån. Nedan dock Mother North i en studiolive-version, inte alls lika bombastiskt som på skivan, men hyggligt ljud.

Mer, mycket mer, om Satyricon finns att läsa på, och via, Shadows blogg, och i hans recension av "The Age of Nero" på Werock.



Äsch, jag lägger med officiella videon till Black Crow on a Tombstone också. Vissa bitar är hur snygga som helst, men vad gör Satyr i sin grotta? Har lite svårt med den mannens uttryck. (Stopp där - inge' gnäll på Kims blogg!)

Hoppas ni gillar det :)



fredag 6 februari 2009

Sepultura - "A-Lex"

Brasilianska Sepultura har med sitt nya album grävt sig djupt ner i Anthony Burgess dystopi (ja, slå gärna upp ordet, det fick jag göra ;) "A Clockwork Orange". Och upp kom ett 18 spår långt konceptalbum av tung death/thrash. Albumtiteln "A-Lex" är en lek med ord och mening, då Alex dels är namnet på berättelsens huvudfigur, dels kan termen tolkas ungefär som "utanför lagen".

En del recensenter vill gärna jämföra med Sepultura från den "gamla goda" tiden, eller med de båda tidigare medlemmarnas nya band, "Cavalera Conspiracy". Släpp dessa tankar, säger jag, och lyssna på dagens Sepultura i ett spännande konceptalbum med magnifikt ljud, Derrick Greens brutala röst, utmärkt trumspel och alerta gitarrer. Här nedan t ex "We've Lost You".

På Werock hittar du min recension av "A-Lex" tillsammans med månadens andra recensioner.


dystopi=negativ framtidsvision, motsats till utopi

torsdag 5 februari 2009

Rise Against - Hero Of War

Det behövs inga rörliga bilder till den här. Det räcker gott med de bilder den skapar i ens eget huvud.



Men visst finns det ett antal liveklipp på Youtube av skiftande ljud- och bildkvalitet, ja, i ärlighetens namn mest skiftande mot det sämre... Börja t ex här, den är bra men har tyvärr inte med hela låten.

onsdag 4 februari 2009

Gjorda förluster, lite saknad...

Metalvideo har lagt ner. Pga "oklarheter vad gäller de upphovsrättsliga reglerna" ansåg sig de som drev sajten tvungna att stänga ner. Tråkigt, men förståeligt. Jag hoppas, och tror helt säkert, att vi snart ser "Kunuki" och "Zuper Zed" dra igång ett nytt projekt, om än kanske delvis i annan form. Till dess: tack för den tid som blev :)

Vad gäller Metalvideo fick vi ändock klart besked om nedläggningen och anledningen. Värre är det med andra sajter och bloggar som man följer - och som en dag bara inte finns där längre. Utan den minsta kommentar. Sådan är väl nätsamverkans villkor... Hej då "Vienno"! Hej då "Erik de Vahl"! Och inget som helst kan man göra åt det, eller tala om för dem så här i efterhand hur mycket deras bloggar uppskattades. Hädanefter ska jag inte tveka en sekund att tala om hur mycket jag uppskattar en blogg/sajt innan det är för sent.

Och jag lovar att om och när Kim slutar skriva, då ska här åtminstone finnas ett inlägg som talar om för läsaren detta. En kommentar att hitta här, så länge inte Blogger slänger ut mig pga inaktivitet :)

Jaha, så här sentimental blev Kim ikväll, hehe... Varsågoda, min käraste video just nu:

Tool - Sober