lördag 31 oktober 2009

AMON AMARTH-intervju på Werock

AMON AMARTH
Även om musiken är högklassig har jag har aldrig varit ett jätte-fan av AMON AMARTH, kanske mer på grund av vikingatemat och attityden än musiken, som jag i ärlighetens namn inte har gett så förfärligt många chanser. Werock-kollegan Fredrik Sandberg fick ett snack med AMON AMARTHs trummis i samband med bandets konsert i Göteborg, och jag får medge att den intervjun har så intressanta inslag att jag inser att jag måste ge musiken en ny chans. Så naturligtvis rekommenderar jag alla att läsa intervjun här.

Nedan ett gott exempel på death metal a la AMON AMARTH. (Det har sagts förr om Youtube-klippen: man behöver ju inte kolla på videon för att lyssna på musiken...)

fredag 30 oktober 2009

Mer bloggpyssel

Testar liten youtube-video i marginalen, tack för tips och hjälp, Cheif Rebel Angel. Videon är en annan IN FLAMES-favorit, Trigger från "Reroute To Remain", med SOILWORK på besök i publiken.

Jag är tacksam om ni läsare påpekar om videoplaceringen, eller något annat förstås, ser skumt ut i andra webbläsare/upplösningar osv.

onsdag 28 oktober 2009

TREMOR - min första Youtube-uppladdning

Tjohoo, jag klarade det! Ja, ja, jag inser att jag är flera år efter världen i övrigt ;) men jag har just lyckats ladda upp mitt första Youtubeklipp. Simpelt? - Yes. Oproffsigt? - Jaadå! Men det funkar i a f. Och det jag mest är ute efter är nya kanaler att sprida min favoritmusik vidare till andra. Vilken musik? undrar någon, medan long time-läsare av bloggen förstås gissar att det handlar om norsk black metal, signerad Myrholt och här i form av I Vampiri Di Praga från TREMORs andra släpp "Lipsynced with Satan". Plattan recenserades nyligen träffsäkert på Norsk Svartmetall.com (rulla ner).

Ännu inget datum för bandets kommande utgivning, men flera opublicerade låtar ligger uppe på TREMOR Myspace. Myrholt är dessutom aktiv i flera andra pågående projekt, så det är gott hopp om att det inte dröjer alltför länge tills något nytt dyker upp :) Till dess får vi glädjas åt t ex låten nedan.

måndag 26 oktober 2009

Bloggpyssel

Länklistan till höger har uppdaterats med en ny intressant blogg som jag har följt ett tag, Metal!, som själv beskriver sig som "...massor av matnyttig läsning samlat på ett enda ställe!", och jag kan bara hålla med. Ett par bloggar som inte uppdaterats särskilt ofta har samtidigt tagits bort.

Nu har vi inte sett IN FLAMES live på ett års tid! (Efter att ha sett dem vid tre tillfällen förra året...) I december är det dags. För att mildra längtan vill jag dela med mig av en av bandets absolut bästa låtar, Clayman, från 2000 års album med samma namn. Fler IF-videor kan du se i högermarginalen. (Det funkar inte riktigt som jag tänkt - än)



fredag 23 oktober 2009

Årets debut?

Detta kan vara årets svenska metaldebut. Jag lyssnar för närvarande intensivt på det västgötska IGNEOUS HUMAN och deras kommande debutplatta "Pyroclastic Storms". Det var förälskelse vid första mötet med bandets tunga och melodiösa metal. Jag ska inte mer föregripa min recension som kommer upp på Werock.se vid månadsskiftet, bara invitera er till en försmak på bandets Myspace där de, lite sparsamt, lagt ut en låt för lyssning, Demonride. Plattan släpps 16 november.

Nedan ett liveklipp med låten Mute, också från kommande plattan, inspelad på Maratonrock i Falköping i augusti i år. Usel ljudkvalitet, som inte gör musiken det minsta rätta, men ändå:



lördag 17 oktober 2009

WATAIN

I SVTs program "Skräckministeriet" i torsdags fanns ett inslag om WATAIN, om satanism och black metal (tack för tipset, Shadows). Jag kan inte påstå att det var särskilt klargörande om genren i sig, men det var intressant och seriöst i all sin enkelhet. WATAIN-sångaren Erik Danielsson förklarade betydelsen av cermonierna på scenen, djurskallarna och det ruttnande blodet... Och vet ni vad? Jag tror honom. Vilket inte betyder att det på något sätt tilltalar mig. Jag har heller inte minsta önskan att bevista en konsert med WATAIN, eller för den delen MAYHEM eller GORGOROTH som också kan väntas ha blod, djurkadaver och liknande på scen. Och detta innebär säkert att många anser att jag inte förstått ett dugg av genren och musiken heller. Dessutom är jag ateist och tror inte mer på Satan än på Gud... WATAINs musik tilltalar mig dock mycket, det är snyggt, välgjort, berörande och Danielsson har en skön stämma.

WATAIN har för övrigt ny skiva på gång, inspelning i januari enligt bandets Myspace.

Se inslaget på SVT, ca 21 minuter in i programet (mycket blod-och-slask, ja). Här nedan en liveupptagning från Wacken förra året.

tisdag 13 oktober 2009

PARADISE LOST - Faith Divides Us Death Unites Us

När Tomasz tipsade mig om videon nedan blev jag helt tagen. Den ville inte släppa greppet om mig. Så minimalt, så tätt förpackad känsla... PARADISE LOSTs nya album, från vilket detta är titellåten, släpptes nu i september. Jag har inte haft något hett förhållande til bandet hittills, men börjar ana att jag från denna platta ska leta mig bakåt i katalogen, kanske till första halvan av 1990-talet någonstans. Läs mer om albumet på bloggen A fair judgement.

Varsågoda - en av årets starkaste musikvideor:



fredag 9 oktober 2009

Ett av de hundra bästa...

När jag bläddrar bland de där "100 bästa" metalalbumen uptäcker jag - till min förskräcklse :) - ett antal band som jag inte ens hört talas om tidigare. Uj, uj obildade mänskan... Ett av dessa som fångar min uppmärksamhet är DESPISED ICON. Lyssnar på deras Myspace. Från att tidigare ha haft tre sångare har det kanadensiska death core-bandet numera "endast" två. Två som growlar, skriker, grymtar och vrålar, dvs använder sina röstorgan till alla sorters vokala ljud utom rensång... Somt faller jag pladask för medan det ibland blir för mycket "pig squeal" som skär sig i mina öron. Spännande musik är det i alla fall.

Nedan en låt från 2007 års platta "Ills of Modern Man", In the Arms of Perdition, samt titellåten från den nyligen släppta "Day of Mourning".





lördag 3 oktober 2009

100 bästa metalalbumen - del 2

Det är kul att så många vill vara med och tycka till om svenska-metal-album-tio-i-topp :)

Av de band vars album föreslagits i kommentarerna är följande inte med i Bonds 100 topp-lista: Bathory, Bloodbath, Dark Funeral, Europe, Hypocrisy, Katatonia och Soilwork

Det enda band som faktiskt finns med, men som inte någon dragit en lans för i kommentarerna (Metallbibliotekarien, var höll du hus? ;) är Arch Enemy (visserligen med ett album innan Angela Gossows tid).

Det ska också sägas att följande svenska band finns med i författarens "Honourable mentions" av band som var på gränsen att bli representerade: Amon Amarth, Bathory, The Hellacopters, Marduk och Soilwork.

Svenska album listade i "The 100 Best and Absolute Greatest Heavy Metal Albums in the World. Ever."
Arch Enemy - Burning Bridges (1999)
At the Gates - Slaughter of the Soul (1995)
Candlemass - Nightfall (1987)
Dark Tranquillity - The Gallery (1995)
Entombed - Wolverin Blues (1991)
Hammerfall - Legacy of Kings (1998)
The Haunted - Made Me Do It (rEVOLVEr skulle också varit med "if this book were called the 101 best heavy metal albums")
In Flames - Whoracle (1997)
Meshuggah - Destroy Erase Improve (1995)
Opeth - Blackwater Park (2001)
Yngwie Malmsteen - Rising Force (1984)

Anledningen att jag tvekar om att räkna 10 eller 11 "svenska" grupper är att jag inte vet om det är rimligt att fortfarande räkna Yngwie Malmsteen som svensk...


Ett av Sveriges absolut bästa metalalbum?

fredag 2 oktober 2009

Werocks månadsrecensioner

En hel drös med läcker musik recenseras på Werock.se denna månad. Goda vitsord får bland andra de nya plattorna av IMMORTAL, RAISED FIST, MEGADETH och THE BLACK DAHLIA MURDER.

Själv tar jag med mig IMMORTALs "All Shall Fall" att värma mig med vid lägerelden och i vindskyddet inatt. Det kan väl vara passande?

All Shall Fall