tisdag 27 april 2010

DEGRADEAD - nytt album på gång

DEGRADEAD är i studio för att spela in sitt tredje album. Jag har följt dem, bland annat för WeRock.se, sedan deras första platta Til Death Do Us Apart 2008, som var en alldeles utmärkt debut, och uppföljaren Out of Body Experience från 2009, som tog dem ett steg vidare. Det ska bli mycket roligt att höra resultatet även denna gång. Liksom på förra plattan jobbar de även nu med producenten Jonas Kjellgren.

Skön video nedan, regisserad av bandets sångare, Mikael Sehlin.

söndag 25 april 2010

Är IN FLAMES omslag det snyggaste?

Är det, som jag pläderat för, IN FLAMES, som gett oss det snyggaste hårdrocksomslaget någonsin? Eller är det kanske MORBID ANGEL, DISSECTION, GUNS N ROSES, ENTOMBED eller BLACK SABBATH? Alla dessa är föreslagna kandidater på WeRocks samlade bästalista. Själv har jag börjat vackla lite när jag sett kollegernas listor, senast då Metallbibliotekariens, nästan så jag måste ändra mig... Rösta på din favorit på startsidan eller gå in i forumet och skriv oss på näsan vilket albumomslaget är som klår dem alla med hästlängder :)

En liverecension av SCAR SYMMETRYs spelning i Avesta i tisdags har vi också haft glädjen att få publicera. Det är WeRocks gästskribent Calle "Vivo" Eklund som står för den, med bland annat en rad snygga foton från scenkanten. Väl värt att kolla in.

lördag 24 april 2010

Dagens lista

Denna vecka har jag lyssnat galet mycket på nya KHOMA-albumet, men också MÄBE, ENSLAVED, APOCALYPTICA, mer KEEP OF KALESSIN och, kanske mindre tippat, CHRASH DÏETs nya album, "Generation Wild". Sleaze/glam är inget som går varmt här hemma, men jag har haft ett gott öga till CHRASH DÏET ända sedan första singeln Riot in Everyone och albumet "Rest in Sleaze".

Detta album är bättre än mellanplattan, men att det skulle vara bättre än debuten som t ex Fredrik Strage säger i DN, det kan jag inte hålla med om.

Testa gärna din musiksmak mot min i veckans Spoty-lista :)



fredag 23 april 2010

Listor, listor, listor... och en Khomarecension


Ja, inte blev jag mindre sugen på att se KHOMA efter Jontes recension på WeRock. Tycks ha varit en fantastisk spelning, med mycket känslor både på och nedanför scenen.

Listhysterin fortsätter ;) Min Bästa omslag-lista publicerades igår och idag var det Bodomhenkes tur. Imorgon publiceras den sista av skribenternas listor, signerad Metallbibliotekarien, och därefter blir det möjligt att rösta och själv bidra med de egna bästa albumomslagen på WeRock.se

En låt från albumet vars omslag jag placerade på första plats.



torsdag 22 april 2010

Ny blogg i länklistan och mer omslag

Vad har black metal och Varg Vikernes Burzum med Gunilla Voldes barnboksfigur Emma att göra? Ännu en läsvärd blogg har lagts till i listan till höger, Nickans förbannelser, och där får du bland annat svar på just den frågan. Ofta skrivs relativt långa inlägg, genomarbetade och med ganska mycket tanke bakom. Mycket läsvärt!

Jonas "JonteRoyal" Andersson är näste man med sin lista över bästa albumomslag på WeRock. Samma band börjar dyka upp i listorna, i ett fall t o m samma skivtitel men ändå olika omslag! Och vill Jonte månde provocera någon när han pratar om "musikelitister" gällande ett kontroversiellt GUNS N ROSES-omslag? (Ja, nu spekulerar jag ju bara... :)

onsdag 21 april 2010

COHEED & CAMBRIA - "Year of the Black Rainbow"

Claudio SanchezIgår insåg jag att nya COHEED & CAMBRIA som jag väntat på, redan finns tillgänglig sedan någon vecka. Finfina grejer säger jag, om än bara efter ett par lyssningar. Detta är bandets femte album, men i historien om Coheed och Cambria handlar texterna i "Year of the Black Rainbow" om förhistorien, det som skedde innan det första albumet.

Hela historien utspelar sig i nån slags Star Wars-universum vilket också speglas i videon nedan. Mindre intressant än musiken för min del. COHEED & CAMBRIA känns väl igen, inget radikalt har hänt i bandets musik. Claudio Sanchez mycket speciella röst har samma spända klang, men det händer också att han bjuder på mer varierad sång, som i Pearl of the Stars, och detta låter riktigt bra.

Tveksamt ändå om denna platta når upp till tredje och bästa albumets standard, den som har det hopplösa namnet "Good Apollo, I'm Burning Star IV, Volume One: From Fear Through the Eyes of Madness". Men den ska väl få mogna lite mer innan jag säger nåt bestämt.

tisdag 20 april 2010

Hårdrockens bästa omslag

BRING ME THE HORIZONNu har vi dragit igång den, "Bästa omslags"-veckan på WeRock och först ut med sina älsklingar är Robert. Äckelsöta BRING ME THE HORIZON stannade kvar på min näthinna när jag spanat in hans lista. Kommentera gärna hans val av album på sidan eller i forumet där vi har en Snyggaste Omslag-tråd.

I kväll kommer nästa skribents, Fredriks lista (edit. länkar listan) upp och senare i veckan blir det omröstning på sidan om vilket som faktiskt är snyggast. Var med och höj din röst!

söndag 18 april 2010

At the Gates, Armored Saint och Mäbe

Skribenterna på WeRock.se är fortsatt högaktiva och den här veckan har vi publicerat ett nytt DVD-tips, AT THE GATES "The Flames Of The End" som Martin hyllar stort, och dessutom Roberts intervju med gitarristen i amerikanska ARMORED SAINT, Joey Vera.

Kommande vecka presenterar vi skribenternas listor på Snyggaste albumomslag, och jag har fortfarande problem. Jag kan faktiskt inte utse sex stycken omslag som jag gillar speciellt. Ett par stycken är givna, men vi får väl se, min lista får väl bli lite kortare än de andras annars...

Jag lyssnar en del på MÄBEs debut för närvarande och det kommer en recension så småningom. Om inte Thåström hade funnits hade detta varit Thåström - om du förstår hur jag menar.

"Söker lögner får sanning till svar" på Spotify

lördag 17 april 2010

Rösta på Enslavement o Beauty!

Traces o' RedBloggkollegan Metal! har just nu final i "SM i hårdrock" och samtidigt uttagning i första kvalomgången i sitt kommande "VM i hårdrock", där det ska utses en representant för Norge. Leder just nu gör mitt favoritband och jag vill uppmana alla fans att gå in och forsätta rösta på ENSLAVEMENT OF BEAUTY.

Nedan några länkar för att lyssna på/läsa om bandet.

* ENSLAVEMENT OF BEAUTY på Myspace
* Albumet "Megalomania" på Spotify
* ENSLAVEMENT OF BEAUTY på Wikipedia
* ENSLAVEMENT OF BEAUTY här på bloggen

Å så videon till låten Lush från senaste skivan "The Perdition EP" (igen :)

torsdag 15 april 2010

APOCALYPTICA - 7th Symphony


Finska APOCALYPTICA är sparsamma med uppdateringar på sina nätsajter men nu har bandet annonserat att det nästkommande, sjunde albumet blir betitlat "7th Symphony" och ska släppas i sommar är det sagt. Inte så originellt kanske men ändå, snyggt. Producent för albumet är Joe Barresi som tidigare producerat bland annat band som QUUEENS OF THE STONE AGE, TOMAHAWK och TOOL. Det här är ett av de släpp jag längtar mest till i år.

Liksom på tidigare plattor blir det ett antal gästartister, bland annat återkommer SLAYER-trummisen Dave Lombardo som på förra plattan, "Worlds Collide" gästade på spåret Last Hope, se nedan.

Redan är turnédatum i Finland spikade för hösten, men ännu inget som tyder på att de återkommer till Sverige det här året. Senast de gästade var under Stockholms Kulturfestival i höstas.


Tidigare om APOCALYPTICA här på bloggen
Min recension av "Worlds Collide" på WeRock

onsdag 14 april 2010

Dagens lista

AealoLänkar nedan en spotifylista som representerar vad jag lyssnar mest på just nu. Hoppas något faller i smaken :)

Listan innehåller låtar från nya album som Dark Tranquillitys, "We are the void" och Rotting Christs "Aealo", nyupptäckta Khomas "The Second Wave" tillsammans med höstens Behemothmästerverk "Evangelion" samt ständiga följeslagare som Tremor, "This is Primitiv Hate" och Ensalvement of Beautys "Megalomania". Dessutom Keep of Kalessin från "Kolossus" i väntan på nya albumet.

Kims spotifylista

tisdag 13 april 2010

KHOMA 2

Nu finns nya albumet "A Final Storm" för alla på Spotify :)

Och imorgon kommer KHOMA-gitarristen Johannes Persson till Bollnäs-Martin i För Tidigt-studion på Radio Bandit. Jag klistrad vid radion.

söndag 11 april 2010

KHOMA

Jag vet att det har pratats mycket om det här bandet, men jag har på något sätt lyckats negligera dem ändå, hört nån låt nån gång men inte lyssnat. Så nu när KHOMA är på gång med nytt album, "A Final Storm", satte jag mig ned med förra plattan, "The Second Wave" för att lyssna på hela albumet. Och föll pladask. Det här är Enter the Hunt möter Thåström, möter Deftones, möter Muse... Och därifrån skapas det allra bästa. Det är så tungt och mörkt, och samtidigt så sprött och behagligt, sån musik som man ibland måste stänga av mitt i - för att det är så andlöst vackert.

"En skiva som känns mer som en målning än som musik" skrev kollegan Jonte bland annat när han placerade "The Second Wave" på plats 5 på listan över tidernas bästa svenska metalabum på WeRock.

På wikipedia finns en ganska tunn artikel om bandet (tipsa mig gärna om någon bra källa utöver bandets egen webbplats så lovar jag bygga på WP-artikeln) men det framgår iaf att utöver Jan Jämte på sång, Johannes Persson på gitarr och Fredrik Kihlberg på gitarr/sång/piano, medverkar även musiker från Ume-banden Cult of Luna, Deportees och The Perishers.

Hoppas detta låter övertygande, för jag önsakar verkligen var och en att få ta del av det här, "metallskallar" som "indiefolk" och alla därutöver. Nedan Medea från "The Second Wave" (edit: klippet fungerade inte, tar bort det, vi har ju både Myspace och Spotify :), men som sagt för mig sa det klick först när jag lyssnade på plattan som helhet. Här en Spotifylänk för alla och envar, medan nya plattan ännu bara är tillgänglig för dem som har Premium. Däremot finns fyra låtar från "A Final Storm" på Khomas Myspace

22 april spelar Khoma i Linköping
(antar att kvällen redan är inbokad, Jonte?) och biljetterna släpps som imorgon 12/4.

lördag 10 april 2010

Kul på WeRock

Det är roligt att jobba med WeRock.se nu! Ja, sanningen är väl att jag alltid tyckt det varit roligt, och nu har vi så många duktiga och initiativrika skribenter och det intervjuas, recenseras och skrivs som aldrig förr.

Foto: Erik JärleforsDenna vecka har vi haft glädjen att få publicera Roberts intervju med svenska BLOWBACK, Jontes recension av en spelning med hardcore-bandet CONVERGE i Melbourne, Australien, och dessutom av Mats hand, en intervju med Tobias Sammet om AVANTASIA som just i dagarna har släppt en dubbelutgåva i "Scarecrow"-trilogin.

Och allt är mycket läsvärt!

Sedan tidigare ligger en rapport uppe från förhandslyssningen av "The Wicked Symphony" och "Angel of Babylon". Och Mats har även lovat återkomma med en fullödig recension av plattorna.

Själv knåpar jag med min lista över "Snyggaste albumomslagen" för den gemensamma publiceringen som väntar, och ärligt talat har jag haft svårt att utse fler än ett par stycken hittills. Finns det egentligen några riktigt snygga hårdrocksalbum?

onsdag 7 april 2010

Dark Tranquillity - "We Are the Void"

Det är drygt en månad sedan Dark Tranquillitys "We Are the Void" släpptes och min uppfattaning om albumet har åkt lite berg och dal-bana. Första gångerna jag lyssnade var jag rent lycklig för att bandet ännu en gång skapat ett album med lika stark Dark Tranquillity-musik som tidigare plattor, inte minst senaste släppet, "Fiction".

Därefter uppstod nästan en besvikelse över att det är så genuint "Darktranquillitigt" alltsammans, "folkhemsmetal" som det har sagts nån gång (där tror jag kanske jag citerar mig själv, hehe). Nu är jag däremot inne i en tredje fas, och hittar ständigt nytt, och nytt igen, att flina lyckligt åt när jag lyssnar. Visst finns gott om traditionella DT-låtar som sköna Surface The Infinite, The Fatalist och The Grandest Accusation men också mer finstämda Her Silent Language där Stannes rensång firar nya triumfer i harmoni med den growlade sången.

Niklas Sundin, av Vassil, wikipediaHelt outstanding på albumet är dock det spår som avslutar standardutgåvan, låten Iridium. Och det var inte svårt att gissa att Niklas Sundin är delaktig i både text och musik, kanske huvudsaklig upphovsman(?), till den. Sundin som också på förra albumet skapade något helt unikt, den gången med låten Inside the Particle Storm. Iridium är i sig själv anledning nog att införskaffa "We Are the Void".

Går du nu i köptankar, och det tycker jag du ska göra, så är det värt ett par tior extra att välja den begränsade utgåvan med två extra låtar, varav en instrumental, av just Sundin. Dessutom får du med en DVD-skiva med bakgrundsmaterial med bland annat avsnitt ur de olika inspelningsfaserna. Mycket trevligt och väl satsade pengar.

Läs också Henriks utmärkta recension på WeRock.se.



tisdag 6 april 2010

Ny(gammal) länk i listan

För närvarande är det stora problem med vårt bredband så det blir varken ofta eller långa inlägg just nu.


En ny(gammal) blogg kommer tillbaka i länklistan, det är Jonte Royal som återkommit med sitt intressanta skrivande om bland annat musik. Jag gläder mig åt att läsa dessa välskrivna, genomarbetade texter igen. Även på WeRock.se återfinns Jonte som bloggare, aktuell med bra tips om olika myspaceband.

fredag 2 april 2010

OPETH-recension


WeRock ligger nu min recension från OPETHs jubileumskonsert i tisdags. En bland många, många höjdpunkter var The Moor från albumet "Still Life". Nedan hittar du den i en studioversion och därefter i en liveupptagning från 2004. Att Åkerfeldt "snott" några takter från en ABBA-låt må vara honom förlåtet :)


Metal!-bloggen bjuder också på flera inlägg från kvällen, bland annat från den soundcheck som föregick konserten. Mycket trevlig läsning!


torsdag 1 april 2010

Skivrecensioner på WeRock

Månadens recensioner är uppe på WeRock.se. Jag har haft den stora glädjen att intensivlyssna på ROTTING CHRISTs "Aealo" och recensionen levereras med en "spring och köp genast"-rekommendation. Först var jag ledsen att jag inte hann få skivan i tid inför förra månadens recensionsomgång, men nu är jag bara glad att jag inte hastade fram ett omdöme. Detta är verkligen en skiva som växer och behöver få ta tid. Läs recensionen här. Hur ROTTING CHRIST låter kan du också höra i spelaren i högermarginalen.

Min andra recension handlar om debutplattan från den nya svenska konstellationen SOLUTION.45 med bland andra Christian Älvestam, SCAR SYMMETRYs tidigare sångare, vid micken och Mikael Stanne som textförfattare. Inte en lika översvallande musikupplevelse, men en bra platta där också. Recension av "For Aeons Past".

Bland övriga recensioner märks bland andra BLAZE BAYLEYs "Promise And Terror" av Mats penna, Martins text om UNLEASHEDs ”As Yggdrasil Trembles” och en rejäl sågning av DVD:n Hårdrockens Mekka av tre väldigt överens recensenter. Bland en mängd andra släpp.