söndag 31 oktober 2010

WATAIN på WeRock

Mycket WATAIN just nu...
En recension av konserten med WATAIN i Malmö i fredags hittar du på WeRock.se. Det är Metallbibliotekarien Martin som är "golvad, hänförd och chockad" över den svenska black metal-gruppens musicerande, agerande och scenframträdande i stort. Ikväll spelar WATAIN i Stockholm.

Bild: Martin Bensch


För den som vill ha mer av WATAIN finns senaste plattan "Lawless Darknes" på Spotify

lördag 30 oktober 2010

Bloggröster om WATAINs ”Lawless Darkness”

Jag blev inbjuden av bloggen Metal! att tycka till om WATAINs ”Lawless Darkness” tillsammans med ett par andra bloggkolleger. Så här skrev jag:

Ibland blir det bara lite för mycket av allt. När hyllningskörerna larmar som högst från både gammelmedia och nätsfär tappar jag en liten aning av intresset för WATAINs nya album. Bandet som jag förälskade mig i så sent som med förra plattan ”Sworn to the Dark”.

Men nu då en liten stund har gått sedan släppet av ”Lawless Darkness” i juni, har jag börjat kunna lyssna på detta album utan andra tyckares åsikter dånande i öronen.

Och visst är det ett stycke välgjuten svartmetall, med en del rätt oemotståndliga låtar i arsenalen, såsom Reaping Death, Lawless Darkness och Hymn to Qayin. Avslutande 14-minuters Waters of Ain sätter en bestämd slutpunkt på en episk platta.



Något fulländat album är detta dock inte i mina öron. Kanske reviderar jag uppfattning när jag fått ytterligare distans till ”hyllningskörerna”, men nuvarande betyg, för en mycket bra platta, blir 4 av 5.


Vad de andra tyckarna tycker kan du läsa på Metalbloggens "3 Röster om Watain".

Igår spelade WATAIN i Malmö och imorgon här i Stockholm. Tyvärr ska jag inte dit men jag räknar med att det blir recension(er) på Werock.se nån gång under de närmsta dagarna.

fredag 29 oktober 2010

BEHEMOTH

För en tid sedan skrev jag om den akademiska uppsatsen "Semiotisk analys av Death och Black Metal musikvideos" och exemplifierade med en av de fyra band och videor som texten analyserar, SAMAELs "Ceremony of Opposites" (1994) vilken agerar exempel på typen "konsertvideo".

Nästa typ som behandlas kallas "performancevideor" vilka enligt författaren bland annat har mer av visuella effekter, medvetet användande av färgskalor och agerande av bandet och ofta ytterligare person(er).

Stefan Rydehed exemplifierar i sin uppsats performancevideon med BEHEMOTHs "Concer All" och tillför faktiskt en del intressanta saker till tolkningen av videon. Tänkte inte dra hela analysen här men framhållandet av olika perspektiv, kameravinklar och symboler fördjupar videons innehåll.



Rent allmänt rekommenderas uppsatsen till läsning. Även om språket inte är särskilt välformat (ursäkta, Rydehed..), så är analysen bitvis riktigt intressant.

torsdag 28 oktober 2010

DARK TRANQUILLITY på WeRock


En recension från Malmö-spelningen med, enligt skribenten, "ett av Sveriges bästa band genom alla tider" ligger nu uppe på WeRock. Konsert i Stockholm blir det 4 november och jag vet ännu inte om jag kan gå... Senast vi såg bandet var på Metaltown 2009. Och inte blir jag mindre längtansfull när jag läser Manhammers artikel om DARK TRANQUILLITYs spelning i måndags.

tisdag 26 oktober 2010

Magnus Betnér

Imorgon blir det Magnus Betnér och "Livets ord" på Folkets Hus. Med hela Lilla Klanen :)

Ingen musik, nä, men definitivt Bra saker!


söndag 24 oktober 2010

IN FLAMES-Daniel

Daniel Svensson, IN FLAMES
IN FLAMES - de lägger upp bild efter bild från studion på Facebook, nästan helt utan egna kommentarer. Som denna... Och längtan att snart också få höra nytt ökar alltmer!

OPETHs jubileumskonsert

I våras gjorde OPETH sex jubileumskonserter över världen och nu finns den från Albert Hall i London förevigad och utgiven på DVD. Jag har inte DVD-boxen i min ägo, men jag var där, nåja inte i London, men väl på premiärspelningen på Cirkus i Stockholm :) Och det var en kväll som hamnar i den absoluta toppen när det gäller att summera konsertupplevelser för året, ja någonsin.

Hur bra DVD:n från spelningen verkligen är kan du läsa om i Martins DVD-tips på WeRock denna månad, OPETH In Live Concert At The Royal Albert Hall » .



onsdag 20 oktober 2010

Nytt från ENGEL

Med knappa tre veckor till albumutgivningen släpper ENGEL ett av bonusspåren på europeiska versionen av plattan, Six Feet Deep, med video. Det tackar vi för, även om videon inte är något direkt märkvärdigt. Ni har väl inte glömt deras sköna video till Sense the Fire från förra året? En bland tre musikvideor som jag fann värt att öht lista det året. Här kommer även den än gång till iaf :)




tisdag 19 oktober 2010

Hösttips och Spotifylista på WeRock

PARADISE LOST - Draconian TimesEtt gäng av skribenterna på WeRock tipsar om musik som passar nu när mörkret kommer allt tidigare och hösten är här på allvar.

Kolla in WeRockskribenternas höstfavoriter!


 


WeRock Spotify oktober 2010Vi har också börjat med en månatlig Spotifylista på WeRock, för att presentera de bästa låtarna från respektive album som recenseras. Med undantag naturligtvis. Denna första månad finns t ex inte NEGLIENCE, KING OF ASGARD och COMA att tillgå på Spotify.

söndag 17 oktober 2010

THE HAUNTED i studion

THE HAUNTED börjar imorgon inspelningen av sitt nästa album, i danska Antfarm studio. Det blir deras sjunde album och regelbundna rapporter från studion utlovas från bandet. Håhåjaja, ännu ett band att hålla noga koll på närmsta tiden alltså. Trevligt!

Radio Wulf

Jakob sänder på Radio Wulf på SveFi klockan 18 till (tror jag) 19 20. Vet inte vad det blir för innehåll, men musik lär det bli i vart fall :)

lördag 16 oktober 2010

Om NECRONAUT i Close-Up

Är du som jag nyfiken på att läsa mer om Fred Estbys NECRONAUT hittar du ett rejält repportage med intervju i senaste nummret av Close-Up Magazine. Mycket intressant läsning om bakgrunden till detta projekt och Estbys tankar om musiken och textskrivandet, och om att ha en hög ambitionsnivå: "För varje skiva men släpper och för varje konsert man ger kan man flytta upp ribban ett snäpp."

Estby berättar också om idén bakom att ha olika gästsångare och musiker på plattan. Själv spelar han alla instrumenten utom sologitarr, och dessutom sjunger han på en av låtarna, The Lie In Which The Truth Is Buried, för första gången i karriären.

Väntar allt ivrigare på att höra hela plattan.

Litet WeRock-jubileum

Denna vecka publicerade WeRock.se sin 500:de skivrecension i form av THE WAY OF PURITY "Crosscore". Ytterligare ett par nya album, av NEGLIGENCE och DOLLHOUSE, har hamnat under luppen och hittas tillsammans med alla månadens recensioner.

För min del har förra recensionsobjektet MELECHESH verkligen bitit sig fast i spelaren och det i konkurrens med bland annat inget mindre än ENSLAVEDs storartade "Axioma Ethica Odini". En platta som i sin tur växer för var lyssning man ger den. Full recension på den kommer på WeRock nästa månadsskifte.

onsdag 13 oktober 2010

APOCALYPTICA unplugged

Blabbermouth hittar man en nytagen inspelning med APOCALYPTICA unplugged. Mycket sköna versioner av End Of Me, Not Strong Enough och Beautiful från nya plattan samt I Don't Care från "Worlds Colide". Sen är det tyvärr så att den sångare de har med sig här, och när de turnerar, inte riktigt håller måttet alla gånger. Men det är helt klart värt att lyssna på!

Tyvärr finns inte möjligheten att bädda in den videon (eller i vart fall klarar inte jag av det), så ni får följa länken ovan för att ta er dit.

Nedan, låten 2010 från albumet "7th Symphony", med Dave Lombardo som gästtrummis. Det duger mycket fint det med :)


måndag 11 oktober 2010

Fred Estbys NECRONAUT

Jäklar i min lilla lådda! NECRONAUT släpper om en vecka sin självbetitlade debutplatta, men att kalla detta "debut" blir lite motsägelsefullt. Mannen bakom projektet/bandet är Fred Estby, grundare av DISMEMBER och tillika dess trummis fram till 2008.

Kring sig har han för debuten samlat en elit av sångare och musiker inom svenska metalvärlden. Kolla bara in låtlistan nedan och medverkande artister.

Klart att det finns en risk i ett sånt här projekt att det mer blir en upplevelse av ett antal fristående låtar med olika musiker, inte ett samlat album. Må så vara om det skulle bli så, jag tror det blir väldigt bra i vilket fall.

Är du inte övertygad att plattan i vart fall är värd att kolla upp tycker jag du ska spana in NECRONAUT myspace och de två låtar som ligger där. I In Dark Tribute medverkar "bröderna hårdrock", NIFELHEIMs Hellbutcher på sång och Tyrant på gitarr. Det är riktigt bra och låter samtidigt inte så lite DISMEMBER skulle jag vilja påstå.

Och det andra spåret, Infecting Madness, är precis lika intressant, med Chris Reifert från AUTOPSY på sång, och Ulf "Uffe" Cederlund, DISFEAR och tidigare ENTOMBED, på gitarr.

Så, dit och lyssna nu, och kom gärna tillbaka hit sen och säg vad du tycker :)

Låtlista
01. Crimson Fields
Chris Reifert - tal (AUTOPSY, ex-ABSCESS)

02. Twilight At The Trenches
* Andreas "Drette" Axelson - sång (TORMENTED, ex-EDGE OF SANITY)

03. In Dark Tribute
* Hellbutcher - sång (NIFELHEIM)
* Tyrant - gitarr (NIFELHEIM, DAGGER)

04. Soulside Serpents
* Janne "J.B." Christofferson - sång (GRAND MAGUS)
* Robert "Strings" Dahlqvist - gitarr (DUNDERTÅGET)
* Robert Pehrsson - gitarr (DEATH BREATH, DUNDERTÅGET)

05. Infecting Madness
* Chris Reifert - sång
* Ulf "Uffe" Cederlund - gitarr (DISFEAR, ex-ENTOMBED)

06. After The Void
* Joakim Nilsson - sång (GRAVEYARD)
* David Blomqvist - gitarr (DISMEMBER, SHREDS OF DEATH)

07. The Lie In Which The Truth Is Buried
* Fred Estby - sång
* Nicke Andersson - gitarr (DEATH BREATH)

08. Returning To Kill The Light
* Erik Danielsson - sång (WATAIN)
* Janne "J.B." Christofferson - gitarr (GRAND MAGUS)

09. Tower Of Death
* Nicke Andersson - sång (DEATH BREATH)

10. Rise Of The Sentinel
* Tomas Lindberg - sång (DISFEAR, AT THE GATES, THE GREAT DECEIVER)
* David Blomqvist - gitarr (DISMEMBER, SHREDS OF DEATH)


lördag 9 oktober 2010

Bästa IN FLAMES-plattan?

På måndag påbörjar som nämnts IN FLAMES inspelningen av sitt tionde fullängdsalbum. Bloggen vill nu veta vilken/vilka av de tidigare plattorna du uppskattar mest. Svara i enkäten i marginalen, du kan välja flera alternativ om du inte vill utse en enda, och kommentera gärna här.

In Flames bästa album?


KHOMA, COHEED & CAMBRIA och DEFTONES

Claudio Sanchez of Coheed and CambriaI slutet av november spelar DEFTONES på Arenen i Stockholm. Funderade på biljetter, och när jag fick höra att COHEED & CAMBRIA är förband blev det än mer intresset. Med KHOMA som andra förband blir detta ett rent kalaspaket, och biljetterna är nu säkrade :) Tre band som jag längtat efter att se, på samma kväll.

Nedan en ljudmässigt inte så bra Youtube-upptagning av KHOMAs Medea från Göteborg i somras. En lista med de tre bandens senaste alster hittar du via denna Spotifylänk. Jag lägger med ENSLAVED i listan också. Senaste alstret "Axioma Ethica Odini" finns inte på Spotify, men förra plattan "Vertebrae" är ingen dålig ersättare.


onsdag 6 oktober 2010

IN FLAMES spelar in

Yes! IN FLAMES har påbörjat studioarbetet med ett kommande album (tack för tipset Tomasz och Shadows). Noterar dock att det fortfarande bara är fyra bandmedlemmar som skriver under uttalandet...


"IN FLAMES Back in the studio. Next week we will start pre-production for our new album.

The plan is to enter IF Studios and spend the remaining part of 2010 and the beginning of 2011 creating and recording the follow up to ASOP.

Updates to follow as we go along so make sure you check in often.

Cheers
Anders, Björn, Daniel & Peter"


Ja, vad ska vi ta för video att illustrera detta med? Det finns ju några stycken att välja på från IN FLAMES... Det blir en från "Soundtrack To Your Escape" (2004), galet bra dänga det här. Också :)

tisdag 5 oktober 2010

ENSLAVED-tävlingen avgjord!

Flera av deltagarnas motiveringar var både roliga och "prisvärda". Till slut föll dock de andra på målsnöret när Hatpastorn i elfte timmen levererade nedanstående motivering, om dyrkan av bandet ända från gymnasietiden, om ångest och desperation, och - ja, läs själva :) Grattis! Skivan kommer på posten.

"Då Enslaved är ett utav mina absoluta favoritband måste jag ju bara vara med i denna fantastiska tävling.

Min motivering (håll i dig, detta kan bli långt):

Det finns folk som gillar vissa artister och det finns folk som dyrkar vissa artister. När det kommer till Enslaved tillhör undertecknad den senare kategorin. Sedan 1994 då Enslaved släppte monumentala eposet "Frost" har jag dyrkat dessa norrbaggars tonkonst på en nivå som bitvis är skrämmande. När en bekant till mig bad mig att rita en tatuering till honom på gymnasiet kalkerade jag av Enslaveds logo (den med Torshammaren) och gjorde några små ändringar. När han haft tatueringen ett tag var det någon som påpekade likheterna med nyss nämnda logotyp varpå ett visst missnöje växte fram hos honom och en viss animositet riktades mot min generella riktning. Eftersom Enslaveds gamla logos (dels den med de inverterade korsen samt den senare med Torshammaren) är bland det absolut snyggaste som någonsin plitats ihop utav Norges gamla logo-prinsessa Jannicke W Hansen så insåg han, turligt nog, att jag gjort ett bra val. Att han senare lärde sig uppskatta bandet var en rejäl bonus.

Varför ska då jag bli den lycklige ägaren utav detta stycke cirkelformad vinyl?

Min Enslaved-samling är utav rang. Vi snackar förstapressar, specialutgåvor och så vidare utav bandets samtliga alster. Den där vinylsingeln äger jag dock inte vilket gör mig en smula desperat. Med den i min ägo skulle jag kunna göra vettiga saker istället för att dämpa min ångest med att lyssna på och såga usel amerikansk svartmetall. Lyssna på det amerikanska bandet Aske som exempel och du kanske förstår min desperation.

http://www.myspace.com/askeblackmetal "


måndag 4 oktober 2010

Ny (nåja) blogg i listan

Ny blogg men "gammal" bloggare. Kollegan Tomasz byter ibland adress, format och design men är alltid lika läsvärd i sina olika bloggskepnader :) Numera hittar du honom på The Great Nausea. Återfinns naturligtvis även i listan över intressanta webbplatser här till höger.



Sista chansen...


Sista chansen att berätta varför just du ska ha ENSLAVEDs vinylsingel och vinnna utlottningen. Skicka din motivering till kimkahn(at)passagen.se före midnatt :)

söndag 3 oktober 2010

ENGEL unplugged

Här får ni något fint att mysa till så här på söndagskvällen :)


Nya albumet "Threnody" väntas om en liten månad och i dagarna släppte bandet cover-bilden till Europaversionen samt den definitiva låtlistan som innehåller två bonuslåtar vilka inte finns med på den japanska utgåvan.


1.Six Feet Deep (Unreleased)
2. Sense The Fire
3. For Those Who Will Resist
4. Feed The Weak
5. To The End
6. Every Sin (Leaves A Mark)
7. Down
8. Heartsick
9. Threnody
10. Burn (Unreleased)
11. Perfect Isis


lördag 2 oktober 2010

MÄBE, Bortom alla förbud

MÄBE, vars debutalbum "...söker lögner får sanning till svar" gavs ut i våras, släpper nu en ny singel från albumet, med video därtill. Videon är rätt schysst, och samtidigt en bra chans att få presentera MÄBEs musik här på bloggen.

Varsågod: Bortom alla förbud. Vill du sen ha mer finns det på Spotify och på bandets Myspace.


fredag 1 oktober 2010

WeRock: OPETH-intervju och recensioner

OPETH på Cirkus, mars 2010OPETH på Cirkus, mars 2010

Robert har för WeRock intervjuat Martin Axenrot i OPETH som berättar om känslan under jubileumsturnén i våras, om samarbetet i bandet och arbetet med det kommande albumet. Kul och nära samtal.

Månadens recensioner är också på plats och där hittar du akter som DIMMU BORGIR, VOLBEAT, SAGH och RAUBTIER.

Själv fann jag en ny favorit i Frankrikebaserade MELECHESHs "mellanöstern-black metal". Rekommenderas!