tisdag 31 maj 2011

IN FLAMES - A New Dawn


Tack Tomasz för tipset! Ännu en låt från kommande IN FLAMES-albumet ”Sounds Of A Playground Fading”. Denna gång är det näst sista spåret A New Dawn som gjorts tillgängligt. Mycket känns igen, mycket utvecklas vidare.

"Har de samarbetat med APOCALYPTICA?" frågar Yngsta med tanke på stråkarna och arrangemanget. Nej, jag tror det är Örjan Örnkloo som än en gång hanterar keyboarden åt bandet.

Säger som Tomasz; håll till godo så länge det varar, Century Media är på hugget :)

Du glömmer väl inte att delta i IN FLAMES-tävlingen där bloggen tävlar ut en box med bandets debutalbum "Lunar Strain". Fler tävlingsbidrag välkomnas!

Läser just nu: Access All Areas



Anders Tengners "Access All Areas", Mycket intressant från nästan tre decenniers liv med hårdrockens små och stora i sin absoluta närhet.

Hoppas kunna återkomma när den är färdigläst, men redan nu kan jag rekommendera den till alla som på minsta sätt känner sig som en hårdrocksnörd :)

söndag 29 maj 2011

"Big 4 of Thrash" direkt i SVT!

I sommar kommer vi kunna se SLAYER och METALLICA i Sveriges Television! Ja, även ANTHRAX och MEDAGADETH naturligtvis då "The Big Four"-konserten kommer att direktsändas från Ullevi. Goda nyheter för oss som inte kommer kunna vara på plats i Göteborg. Datum är 3 juli. Mer metal till folket!

På det en liveupptagning av WeRock-kollegan Henrik från Big Four-konserten i Prag förra sommaren. Henriks och Martins recension av tillställningen läser du också på WeRock.se

lördag 28 maj 2011

IN FLAMES-tävling!

Nya plattan har jag inte tillgång till ;), men i väntan på "Sounds of a Playground Fading" tävlar bloggen ut en trevlig liten box med IN FLAMES första album, "Lunar Strain". Skivan innehåller originallåtarna från "Lunar Strain" + fyra ännu tidigare inspelningar från bandets demo '93. Dessutom innehåller boxen en poster, en IN FLAMES-pin och en tygpatch.

Detta handlar alltså om så tidig IN FLAMES att ingen av de nuvarande medlemmarna är med. Grundaren Jesper Strömblad spelar här trummor, medan sångare är Mikael Stanne (numera DARK TRANQUILLITY), dessutom Glenn Ljungström (numera i THE RESISTANCE tillsammans med Strömblad) på gitarr samt Johann Larsson på bas (är det någon som vet var han tagit vägen sen, fortsatte han med musik efter IN FLAMES-tiden?).

Och vad ska du göra för att vinna detta stycke IN FLAMES-historia? Ja, en bra motivering till varför just du ska ha boxen skickas in till bloggens mejl, kimkahn@passagen.se Siata dag sammanfaller med utgivningsdagen för nya albumet, nämligen 15 juni. Så du har en stund på dig att fila på argument som övertygar. Vinnarmotiveringen publiceras förstås här på bloggen också.

torsdag 26 maj 2011

IN FLAMES (igen, men va´fa-?) Studioepisod 4

Ja, du vet ju att jag lägger upp allt
som rör IN FLAMES
och deras nya platta. Så är det bara. Och denna gång är det något riktigt, riktigt intressaant. Den fjärde videon från studioarbetet med nya albumet "Sounds of a Playground Fading" ger en intressant inblick i svårigheterna när stridande viljor drar åt olika håll.

Man förstår att åtminstone Fridén, Gelotte och deras producent Robert Laghio lever, andas och svettas musiken under inspelningsperioden. Och som Fridén säger är det inte alltid man är beredd att enkelt ge upp ett älskat riff eller att i övrigt "Kill your darlings" i 'förhandlingarna' med de övriga medlemmarna. Ovanligt intressant studiorapport!

Till helgen blir det mer IN FLAMES - ja, det är ett hot och ett löfte ;) - med en liten tävling också. Höres!

onsdag 25 maj 2011

F.K.Ü. till Metaltown

F.K.Ü. vilket utläses Freddy Krueger's Ünderwear - jo, just så - är ett svenskt thrash metal-band stammande från Uppsala.

Att svensk thrash metal för närvarande tycks ha ett särskilt litet uppsving är väl inte egentligen pga ett band som F.K.Ü., de har nämligen hållit på närmre en kvarts sekel, bildades 1987 och släppte första fullängdsplattan 1999. Medlemmarna är sådär lite hemliga med enbart artistnamnen givna.

Slitstarka är de dock och senaste plattan kom 2009. Lyriken går ofta på skräckens tema och de kallas ibland ”Horror Thrash Metal”. Jag väntar mig mycket show på scen!

F.K.Ü. är således ett av banden jag är riktigt nyfiken på och prioriterar på Metaltown om en liten månad. Nedan serveras en liveversion av The Pit And The Poser från just 2009 års "Where Moshers Dwell".

tisdag 24 maj 2011

Making Of Deliver Us-videon

Patric Ullaeus med Anders Fridén 2009

Sorry, hrm, men det måste faktiskt bli ett litet IN FLAMES-inlägg till idag... Nämligen Making Of-videon för inspelningen av musikvideon till "Deliver Us". Jag tycker väl inte att den färdiga videon i sig är märkvärdig, men inspelningsbakgrunden är alltid kul att ta del av.

Det är Patric Ullaeus som producerat, såsom tidigare med IN FLAMES i videor till låtar som "My Sweet Shadow" och "Alias" - liksom t ex i DIA PSALMAs "Kulisser" och ENSLAVEDs "The Watcher".

Mycket pyro är det - men det är väl som Yngsta säger här, de ska väl leva upp till namnet, IN FLAMES.

Bob Dylan


Bob Dylan fyller 70 idag.

Vi firar honom med en tung cover; All Along the Watchtower här signerad svenska CANDLEMASS från jubileums-EP:n vid förra årets 25-årsjubileum.



Snacka med IN FLAMES


Daniel Svensson

Tillfällen ges nu att chatta med IN FLAMES medlemmar, dels ikväll genom att ställa frågor till sångaren Anders Fridén via Bandit/Close-Up och dels imorgon då Aftonbladet öppnar en chat med basisten Peter Iwers och trummisen Daniel Svensson.

På det tar vi en favoritlåt, Clayamn från albumet med samma namn, i en liveupptagning från 2008.

Jag tror det bara måste bli besök på Sonisphere i sommar, det var länge sedan vi såg IN FLAMES live nu!

söndag 22 maj 2011

Metaltown - nedräkning

Metaltown 2009 - en varm historia
Knappa månaden kvar till Göteborgsfestivalen och jag tänkte att bloggen framöver ska ta en liten titt på banden vi ämnar se på Metaltown och belysa även dem som inte skrivits (mycket) om tidigare här. Spelschema är naturligtvis inte tillgängligt ännu men nedan listade 20(!) band vill jag inte missa under festivalens två dagar. Drygt lika många band till är bokade men det är dessa jag prioriterar och i - ungefär - denna ordning.



At the Gates
System of a Down
Watain
The Black Dahlia Murder
Insense
Deicide
Cavalera Conspiracy
F.K.Ü.
Khoma
Bring Me the Horizon
Ghost
Graveyard
Korn
Raubtier
Arch Enemy
Meshuggah
Cradle of Filth
Soilwork
Evergrey
Doctor Midnight & The Mercy Cult

Även om det redan är mycket på listan tar jag gärna emot tips om det är något band på festivalen som "borde" ses men som jag missat att lista.

lördag 21 maj 2011

TESTAMENTs Eric Peterson

Som nämnts i ett tidigare inlägg är thrash metal-veteranerna TESTAMENT i gång med låtskrivande och spelar i sommar in sitt nya album som beräknas komma sent i höst eller i början av 2012.

Tidigare har vi också kunnat höra sångaren Chuck Billy som bland annat säger att albumet blir en vidare utveckling av de två senaste plattorna, "The Gathering" från 1999 och "The Formation of Damnation" från 2008 - ja det var nästan 10 år mellan de senaste albumen, nu tycks man dock komma ner i en omloppsstid på knappa 4 år till nästa :)

Nedan ses en intervju med gitarristen och originalmedlemmen Eric Peterson som tillsammans med sångaren är den som mer eller mindre hållit ihop fenomenet TESTAMENT i 25 år, och det pratas om både nytt och gammalt. Intervjun är både intressant och hållen i en lite mindre hetsig ton än vad som ofta är vanligt i sammanhanget. Plus för det till intervjuaren, som väl knappt var född när bandet ifråga inledde sin karriär...

fredag 20 maj 2011

Liverecensioner på WeRock

Martin och Mats var i Köpenhamn för att bevittna konserten med AMON AMARTH och BLACK DAHLIA MURDER i veckan. Vittnesmålen från den kvällen hittar du i deras gemensamma recension på WeRock.se

Svenska viking/death metal-bandet AMON AMARTH har jag sett tidigare och blev inte så impad av. Mats är däremot helnöjd. Däremot ser jag mycket fram emot att se BLACK DAHLIA MURDER på Metaltown om en månad, och Martins rapport gör inte suget mindre. Riktigt rolig läsning är detta!

Nytt album, "Ritual" är på gång också just om en liten månad, 17 juni är släppdatum. Du kan läsa min resension av förra plattan, "Deflorate" på WeRock.se

Dagens IN FLAMESare: Sounds of a PLayground Fading

Titellåten tillika inledningsspåret från kommande plattan, Sounds of a PLayground Fading. Nu börjar det ta sig riktigt!

På tisdag kväll finns Anders Fridén i Banditstudion för att bland annat svara på lyssnarfrågor. Ställ dina frågor här.

onsdag 18 maj 2011

MACHINE HEAD - studiorapport 1 och 2

Efter 2007 års fantastiska platta "The Blackening" är MACHINE HEAD nu i fullt arbete med att skapa sitt ännu obetitlade sjunde album. Att döma av videoepisoderna nedan är det med stor lust man gått in i arbetet, så mycket glitter i ögonen och småleenden i mungipan...
Möjlig låtlista...
Vi såg MACHINE HEAD som del av "Black Crusade Tour" på Arenan, Stockholm 2007, när "The Blackening" var nysläppt. Däremot missade jag bandet när de var på Sonisphere 2009, jag skyller på regnet... Hoppas det blir tillfälle att se dem här i Sverige snart igen.

Trummisen Dave McClain om skapandet av musiken till albumet: "We had some time off and we started itching to get back in and start writing — just whatever was flowing out. And it's killer, man; it's super-exciting. We're all really, really excited about what happened, what came out. We feel like we've got another kick-ass album on our hands and we can't wait for everybody to hear it."

Men vänta lär vi få göra ännu ett tag - september månad är preliminärt tiden för albumsläppet.




tisdag 17 maj 2011

Nya skivrecensioner på WeRock



WeRock.se, har publicerat ett gäng nya recensioner.

Henrik ger AMORPHIS högt betyg, 8/10, men är ändå inte 100% nöjd med "The Beginning Of Times", Martin benämner ANAAL NATHRAKHs "Passion" som "en fruktansvärt stark upplevelse" medan Fredrik "har larmsignaler tjutande i huvudet" när han först tar sig an IGNIS FATUU.

Låter det intressant? Självklart klickar du över till WeRock där du även hittar recensioner av senaste alstren av ABSORBING THE PAIN och
NECROPHAGIA
.

måndag 16 maj 2011

HATRIOTs EP för gratis nedladdning

Forne TESTAMENT-sångaren Steve "Zetro" Souzas nya band HATRIOT har varit aktuella här på bloggen tidigare, då kunde vi lyssna på det nystartade bandets första låt från Youtube och nu finns hela EP:n "Weapons Of Class Destruction" för fri nedladdning.

Jäkligt skön musik detta. Så även om länken ovan inte ger dig världens snabbaste nedladdning är det definitivt väntan värt :)


Låtlista
1. The Fear Within
2. Weapons Of Class Destruction
3. Globacidal
4. The Mechanics Of Annihilation

söndag 15 maj 2011

Vegan Black Metal Chef

Detta är rätt underbart som underhållning!

Bakgrunden, där Vegan Black Metal Chef, förklarar varför han är vegan och vidhängande filmer med djurplågeri inom vår "matindustri" är inte ett dugg underbart. De hittas på black metal-chefens webbplats, men jag länkar inte, utan överlåter till var och en att själv söka sig dit om man vill.

Varsågoda, Vegan Black Metal Chef Episode 1 Pad Thai, nu med över en halv miljon visningar...

Björn Gelotte-intervju och tredje studioepisoden

Efter en massa trassel med Bloggerfunktionerna och ett par tidigare postade inlägg som försvunnit postar jag här en ny variant av ett tidigare inlägg. Sorry om ni redan läst det innan det försvann...

 

Det har varit mycket Anders Fridén och mycket IN FLAMES på senaste tiden. Och det blir fortsatt IN FLAMES, men denna gång blir det med Björn Gelotte, bandets kvarvarande gitarrist då Jesper Strömblad lämnat bandet, i fokus då han blir intervjuad av "Full Metal Jackie", länk via Blabbermoth.

Intressant att lyssna till en annan vinkling på kommande plattan, "Sounds of a Playground Fading", än sångarens, som jag hört mest av tidigare. Björn Gelotte pratar bland annat om hur samarbetet fungerat när inte Stömblad är med och hur de har kunnat ta god tid på sig i sin egen studio för att arbeta fram det album de ville ha. "Björn hade med sig en påse riff" som Fridén sa i en tidigare intervju, och det framgår att stora delar av de slutgiltiga låtarna arbetades fram gemensamt i studion. Väl värt att lyssna till hela intervjun.

Här nedan ser du också tredje delen i inspelningsrapporten från IF-studion.

tisdag 10 maj 2011

ENSLAVED släpper 5spårs-EP


Norska progressive black metal-kungarna - senaste fyra plattorna har kammat hem "norska grammis" i metalklassen - ENSLAVED släpper en 28 minuter och fem spår lång EP med titeln "The Sleeping Gods".

Lyssna på första spåret, Heimvegen, här!

Låtlista för "The Sleeping Gods":
01. Heimvegen
02. Alu Misyrki
03. Synthesis
04. Nordlys
05. The Sleeping Gods

måndag 9 maj 2011

Nergal på scen igen!

Nergal tillbaka på scen, här med FIELDS OF THE NEPHILIM i ett framträdande i Katowice. "Det var länge sedan jag var så nervös", säger BEHEMOTHs frontman. För det första för att framträda med legenderna i FIELDS OF THE NEPHILIM och för det andra eftersom kroppen inte är till fullt återställd efter att han drabbats av leukemi och bland annat genomgått benmärgstransplantation.

Oavsett Nergal själv inte anser sig kunna ge 100% är det dock härligt att åter se honom stå på scen!

söndag 8 maj 2011

Hells änglar...

ENGEL slår ihop sina påsar med manskören HELLMANS DRENGAR för ett samarbete över genregränser och för två föreställningar på Lorensbergsteatern i september i år.

Jag gillar oväntade samarbeten och särskilt när resultatet kan väntas bli något riktigt intressant, som klippet nedan ger en antydan om.

Får se hur livspusslet ser ut när vi närmar oss september...

IRON MAIDEN-cover av ANACHRONAEON


Västeråsbandet ANACHRONAEONs senaste album recenserades i somras av kollegan Henrik på WeRock.se, och nu är bandet på gång med sitt fjärde album, "The Ethereal Throne" som släpps mot slutet av året. Omslagsbilden här bredvid är skapad av Smerdulak, som även gjort bandens tidigare omslag. Mycket snyggt. Men vad är det med fåglar och revben just nu?

Jag gillar bandets death metal med lite black-influenser, även om jag är ännu mer förtjust i den mer rena black metal som samma konstellation serverar under bandnamnet EYECULT, på WeRock läser du även min recension av debutplattan ”Morituri Te Salutamus”. Även EYECULT lär vara på gång med nytt album.


Nåväl, ANACHRONAEON har dessutom tagit sig före att göra en cover på IRON MAIDEN-klassikern Wasting Love. Och de fläskar på ordentligt, ingen falsk blygsamhet eller underdånig respekt för originalet här. Det gillar jag!

fredag 6 maj 2011

Deliver Us från Youtube

Fridén och BollnäsMartin, bild från Bandit Rock


Som förutspått dröjde det inte länge efter premiärspelningen på Bandit innan IN FLAMES nya singel  går att hitta på Youtube. Till gagn för alla :)

Glöm heller inte tala om vad du tycker om låten i enkäten till vänster!


IN FLAMES Deliver Us från "Sounds of a Playground Fading"

Anders Fridén i Banditstudion idag. Först pratar man om golf och om att käka pissmyror...

Första singeln Deliver Us hörs nu på Radio Bandit.

"Jag lägger ner allt jag kan i varje skiva" säger Anders Fridén angående vilken av IN FLAMES skivor som är bäst, "sen hoppas man ju alltid att den senaste är bäst. Kom igen om 20 år när jag tittar tillbaka på karriären, då kan jag nog säga vilken som är bäst", "Om du gillar någon av våra skivor, gillar några låtar, så är jag glad."

På frågan om ifall IN FLAMES kommer spela i Stockholm snart utöver Sonisphere gavs inget bestämt svar, men turnéplanerna håller på att utarbetas. Fridén låter också riktigt sugen på att komma ut och spela nu, "det var ju ett tag sedan".

Jag vill inte börja analysera efter att hört en enda lyssning av första låten från skivan, men jag kan säga att det här blir jag glad av!

torsdag 5 maj 2011

Deliver Us imorgon bitti :)

Imorgon ca 9.00, missa inte det, är det premiär på IN FLAMES nya singel Deliver UsRadio Bandit.

Du kan också ställa frågor till Anders Fridén i programmet, de skickas i förväg hit.

onsdag 4 maj 2011

DJERV: omslagsbild och låtlista

Foto: Djerv på facebook

Norska DJERV med Agnete Kjølsrud har publicerat omslagsbilden och låtlistan till sitt kommande självbetitlade debutalbum, se nedan.


Första singeln Madman kan du lyssna till här. Albumet släpps av Indie Recordings 10 juni i Skandinavien och 17 juni i resten av Europa.


1 Madman
2 The Bowling Pin
3 Headstone
4 Gruesome Twosome
5 Only I Exist
6 Ladder To The Moon
7 Abmuse
8 Blind The Heat
9 Immortal

måndag 2 maj 2011

Jack rockar hela vägen!

Jag skrev om boken tidigare när vi beställde den till biblan. Nu när jag har läst den kan jag säga att jag blir jäkligt glad av Therés Stephansdotter Björks barnbok om Jack som en natt blir hämtad av sin idol, Danny Dragonheart, för att utföra ett uppdrag som bara han kan lösa och därmed rädda landet Metallien, "där alla rockers vilar ut mellan gig och turnéer", från den förödande tystnad som är på väg att sprida sig där.

"Jacks rockiga resa" är på ett plan en traditionell fantasystory, med förflyttning mellan världar, det onda som ska besegras - med vissa ambivalenta inslag då den onde uppfinnaren visar sig vara före detta råddare åt idolerna i Dragonheart! - magiska inslag (som flygande musikinstrument :) och en utvald hjälte, och är samtidigt en strålande kärleksförklaring till hårdrocken med proppfullt av referenser till genrens markörer och ikoner.

Jag tror boken passar både pojkar och flickor som högläsning från 5-6års ålder, och upp till 8-9års ålder för läsning på egen hand. Dock är det nödvändigt att högläsande vuxen har ett ganska djupt intresse för hårdrocken för att riktigt uppskatta alla referenser, som att boken inleds med att Jacks katt "Ozzy" fångat en fladdermus igen... eller att Jack i Metallien får möta den lille mannen "som hade lärt en hel värld av hårdrockare att göra metaltecknet", eller att innan han åker hem träffar Jack bland flera storheter även "en ganska söt, blond tjej med en väldigt tuff och mörk röst som nästan låter som en kille när hon growlar". Ja, ni förstår, så där håller det på hela vägen :)

Så ni fattar ungefär vad den går miste om som inte har åtminstone en del av de "rätta" referenserna med sig. Själv roas jag kungligt, även om också jag mycket troligt missar en del (en gul korp, någon?), och förklarar härmed att detta är ett givet inköp för alla er rockers som har en liten tjej eller kille i den rätta åldern i er närhet! Själv ser jag fram emot kommande äventyr i Metallien, då jag är säker på att Jack, och även hans kompis Alice, kommer att återvända dit igen en dag :)

"Dragonheart warriors stand up and fight!"

ROTTING CHRIST upprör ännu


Nu frångår jag principen att skriva om Bara Bra Saker. Fast ROTTING CHRIST är ju bra... ;)

Protester mot en av ROTTING CHRISTs shower i USA. Fantastiskt att det fortfarande 2011 finns folk som hotar med helvetet för den som begår "synd" - vad nu det är? ROTTING CHRIST-medlemmarna ska enligt mannen med megafonen brinna i helvetet tillsammans med John Lennon, Beatles och alla bögar (hur nu de plötsligt blev inblandade i det hela?). Suck...


Så tar vi något riktigt bra på detta: ROTTING CHRISTs Keravnos Kyvernitos från förra plattan "Theogonia", varsågoda.

söndag 1 maj 2011

Färska recensioner på WeRock!

Efter sju sorger och åtta bedrövelser, krångel och trassel i stora sjok, lyckades vi ändå till sist publicera månadens första WeRock-recensioner just idag, den förste i månaden :)

Mitt bidrag denna gång är recensionen av SAMAELs "Lux Mundi", medan kollegerna har tagit sig an bland annat PRIMORDIAL, VOMITORY, ANCHOR, POISONBLACK och helt instumentala "The Nightmare Becomes Reality" av svenska ANIMA MORTE. Här hittar du alla våra recensioner.

Glöm inte att själv tycka till, med kommentarer eller genom att själv sätta betyg. De betygen bestämmer sen hur topplistan på startsidan ser ut.