lördag 31 mars 2012

ENGEL “Blood of Saints”, låt för låt


ENGELs kommande album “Blood of Saints” får en genomgång spår för spår av grundaren, låtskrivaren tillika IN FLAMES-gitarristen Niclas Engelin. 11 låtar bjuds på och jag tolkar in ganska stor variation, trallvänlighet och samtidigt tyngd i beskrivningarna, dvs vad vi är vana vid från ENGELs tidigare släpp, "Absolute Design" och "Threnody". Jag ser mycket fram emot skivan även om jag inte väntar mig något revolutionerande.

Låtlista
1. Question Your Place
2.  Frontline
3. Feel Afraid
4. Numb
5. Cash King
6. One Good Thing
7. Blood Of Saints
8. Down To Nothing
9. Drama Queen
10.  In Darkness
11.
Journeys End

Kort trailer för albumet

fredag 30 mars 2012

Ny favorit på G? - HELLISH OUTCAST


Å jäklar! Ge mig debutskivan nuuu!

Sångaren i KEEP OF KALESSIN vänstrar sedan något år tilllbaka med ett thrash/death metal-band vid namn HELLISH OUTCAST. Bandet självt har hållit på i tiotalet år men det är först med värvningen av "Tebone" som det blev riktig fart på verksamheten och debutplattan, "Your God will Bleed", är nu på gång.

Bara första lyssningen av låten nedan får mig att vilja ha mycket mer av detta!





torsdag 29 mars 2012

Intervju och ny tävling på WeRock.se


Paul Mazurkiewicz, Full of Hate Tour 2012
foto Martin Bensch
Kollegan Martin på WeRock har publicerat sin intervju med Paul Mazurkiewicz i CANNIBAL CORPSE där han hade ett till synes riktigt avslappnat snack med trummisen. Om låtskrivande, turneliv, skandinaver och andra europeer och inte minst om BEHEMOTH och den aktuella turneringen. Nöjesläsning!

Dessutom passar vi på att tävla ut ett av Paul Mazurkiewicz signerat exemplar av  "Evisceration Plague". Frågan hittar du på sajtens startsida och svaret vill vi ha senast fredag 13 april till tavling@werock.se

onsdag 28 mars 2012

GOD SEED med ny sättning

Norska black metal-bandet GOD SEED, med Gaahl och King, uppstod 2009 ur askan av kriget om vem som hade rätt till bandnamnet GORGOROTH. Bandet kom, såg och åtminstone delsegrade, innan de ganska abrupt avslutade sitt värv efter några månader, och åtminstone Gaahl ägnade sig åt helt andra saker. Avslutade tillfälligt visar det sig nu då Indie Recordings och King meddelar att bandet återvänder och nu med full trupp: "From this moment God Seed should not be viewed as a duo anymore, but as a band with 6 members" säger King.

Och vilka är det då som befolkar GOD SEED av år 2012? Naturligtvis King själv, Tom Cato Visnes, på bas och Gaahl, Kristian Eivind Espedal, tillbaka bakom mikrofonen. Nya medlemmaar är Sir på gitarr, tidigare i TRELLDOM och DJERV, Lust Kilman också på gitarr, tidigare i THE BATALLION och GRIMFIST, Kenneth Kapstad från MOTORPSYCHO på trummor samt Geir Bratland från DIMMU BORGIR som tillför 'Keys & Noise'. Om sina medlemmar säger King att: "All members of God Seed has been carefully picked for their musical skills and devoted personalities. We aim to release an album which will sound different than what we have done in the past. The new members have been very important for creating a sound that hopefully will come across as unique and defining the new God Seed sound."

Musik till det kommande albumet är redan inspelat och för närvarande håller Gaahl på att lägga sång. Datum för skivsläppet är inte fastställat än. Ser fram emot detta!

Läs WeRocks recension av "GOD SEED - Live At Wacken" som släpptes tidigare i år.

tisdag 27 mars 2012

DEVIL SOLD HIS SOUL studioepisod 3

På väg att bli något nu! Ed Gibbs lägger sång och så lite gitarrskoj och trummor på det :)

Brittiska DEVIL SOLD HIS SOUL avancerar i inspelningen av sitt tredje akbum. Höstrelease?

Här skrev jag om studioepisod 2






Lägger med en upptagning från 2011 också där bandet framför An Ocean Of Lights från 2010 års album "Blessed And Cursed".




MARDUKs "Serpent Sermon", ny låt

Norrköpingsbördiga black metal-gänget MARDUK släpper nya plattan "Serpent Sermon" i slutet av maj. Låten M.A.M.M.O.N. från albumet kan nu höras via Soundcloud. En singel med låten Souls For Belial kommer medfölja aprilnumret av Sweden Rock Magazine. Jag tycker detta låter intressant så här långt.

Låtlista
1. Serpent Sermon
2. Messianic Pestilence
3. Souls For Belial
4. Into Second Death
5. Temple Of Decay
6. Damnation's Gold
7. Hail Mary (Piss-Soaked Genuflexion)
8. M.A.M.M.O.N.
9. Gospel Of The Worm
10. World Of Blades

söndag 25 mars 2012

MESHUGGAHs "Koloss"


"En riktig koloss till platta", "kolossalt bra Meshuggah!", "en blytung koloss" - ja det är svårt att låta bli ett använda titeln i benämningen av det monumentala album MESHUGGAH just släppt. Och det är rent underbart härligt att veta sig vara i inledningen av utforskandet av detta verk som jag vet, ja helt säkert vet, kommer ha ännu så mycket mer att ge vid kommande lyssningsrundor. Plattan ger ett fantasitskt första intryck, vilket förväntas stärkas ytterligare.

"Koloss" finns för fri strömmad lyssning ännu några timmar, men har du Spotifykonto så hittar du den även där, och där ska den väl ligga kvar hoppas jag. Eller så köper du plattan på stört, bästa kvalitet garanteras!

Det blir inte jag som skriver recension för WeRock, men helt säkert kommer skivan omnämnas fler gånger här på bloggen. Och här är min recension av förra albumet, "obZen" från 2008.

fredag 23 mars 2012

BLACK OAK i Emergenzasemifinal - vinn EP:n


Ikväll spelar BLACK OAK på Slakthuset i Nyköping tillsammans med bland andra ADEPT och DEGRADEAD. Och nu på söndag 25 mars blir det Emergenzafestival och fortsättning i bandtävlingen. Detta på Klubben, Fryshuset. Se bandet med ett gäng andra sugna semifinalister i Stockholm - och rösta på dina favoritband.

I samband med detta ger dig bloggen chans att vinna ett ex av BLACK OAKs självbetitlade EP, recension på WeRock.

Vad ska vi ta för fråga då? Jo, vad heter vokalisten i bandet, och i vilken genre verkar hen utöver som sångare i BLACK OAK? Skicka svar till kimkahn@passagen.se senast 30 mars.

torsdag 22 mars 2012

PARADISE LOST - ny video

Video med låten Honesty in Death med PARADISE LOST. Mitt i eländesskildringen gör det mig lycklig med en musikvideo som vill något, som bryr sig. Bilägger också "making of"-videon, alltid roligt att se. Därnäst följer en repris på den oslagbara titellåten från PARADISE LOSTs förra platta "Faith Divides Us Death Unites Us" (2009). Tål att ses och höras otaliga gånger.






onsdag 21 mars 2012

WeRock-recensionernas skivor på Spotify

Inte alla men flertalet av de skivor vi recenserat på WeRock denna månad finns att lyssna till på Spotify. Vi har valt ut ett antal låtar på varje som exempelmusik och hela listan för mars månad hittar du här.

Klickar du vidare och lyssnar på hela plattan är du sedan som vanligt mycket välkommen att sätta ditt eget betyg på plattan vid recensionerna och påverka topplistan på startsidan. Och kommentera också givetvis. Är Martin t ex helt ute och cyklar när han jämför BARREN EARTH med "ett OPETH som börjar growla igen"? Är verkligen ORIENTAL METAL en "god introduktion för den som vill kolla upp vad orientalisk metal kan ha att erbjuda"? Och är Thåström den "Sveriges viktigaste artist" som Jonte påstår?

söndag 18 mars 2012

Mer orientalisk metal, och annat nytt på WeRock.se

Som utlovat kommer här mer om MELECHESH och mer orientalsikt doftande hårdrock, nämligen mitt bidrag till recensionshögen mitt i månaden på WeRock, samlingsalbumet "Oriental Metal" med ORPHANED LANDs frontman Kobi Farhi som ingenjören bakom skapelsen och som anger programförklaringen att "Our countries may be in conflicts... but deep in our hearts we’re all united under the same flag — the flag of hope, friendship, brotherhood, the flag of Oriental Metal!"

Ur recensionen: "Banden på plattan är från skilda områden i regionen såsom Dubai, Israel, Palestina, Tunisien och Turkiet, men även grupper stationerade i Frankrike och USA är representerade. Sången i de elva spåren framförs på omväxlande arabiska, hebreiska och engelska... Såsom ganska naturligt är med en samlingsskiva som denna, skiftar både stil och kvalitet inom de givna ramarna... Som helhet kan dock plattan fungera väl både som en sammanfattning av nuläget inom subgenren och en god introduktion för den som vill kolla upp vad orientalisk metal kan ha att erbjuda." Läs hela recensionen av "Oriental Metal" på WeRock.se

Mer av kamraterna på sajten finns också att läsa; nämligen recensioner av  EPICAs "Requiem For The Indifferent", THÅSTRÖMs "Beväpna Dig Med Vingar", CANNIBAL CORPSEs "Torture",  BARREN EARTHs "The Devil's Resolve" och "The Portal Tapes" av CYNIC. Verkligen en god och blandad samling denna gång.

onsdag 14 mars 2012

MELECHESH - digital EP

Som nämnts tidigare hoppas jag på nytt material från multinationella MELECHESH förhoppningsvis senare i år. Det såg lite dystert ut efter att frontmannen Ashmedi skurit av sig toppen av sin ena tumme...

Nu släpper bandet en digital EP med nyinspelningar av tre spår från senaste albumet "The Epigenesis" (recension på WeRock.se); låten Mystics Of The Pillar med ettt 'alternativt slut' samt instrumentala verioner av Sacred Geometry och titelspåret, den dryga 12 minuter monumentala Epigenesis - en av 2010 års bästa "Tegelstenar".

Det kommer bli mer om MELECHESH senare i veckan då jag recenserar "Oriental Metal Compilation", ett samlingsalbum med, ja just som titeln säger, orientalisk metal.

tisdag 13 mars 2012

Indo-norskt samarbete fortskrider

Som jag skrev om i höstas är indiska sångerskan/ korreografen Rukmini Chatterjee involverade med norska black metal-bandet VREID i ett samarbete kallat "Questionings". Om du råkar vara i Indien nu i slutet av mars ;) så får du t ex försöka få en inbjudan till föreställningen i Ahmedabad, som äger rum 30 mars.

Om inte så är närmsta tid och plats att se föreställningen i Norge i sommar. Skulle så gärna vilja, men det är svårt att planera så långt i förväg. Hela spelplanen ser ut som följer.


INDIEN 2012
26 mars premiär i Delhi
28 mars Mumbai (Bombay)
30 mars i Ahmedabad
1 april i Bangalore


NORGE 2012
3 juni i Drammen
6 juni i Ullensakker
8 juni på Oslos operahus
9 juni på Oslos operahus

söndag 11 mars 2012

Inget Sonisphere i Sverige i år

METALLICA, Sonisphere 2009, eget foto
I veckan meddelades det att det inte blir någon Sonisphere-festival i Sverige detta år. Det tycker jag är synd. Jag hade hoppats på en METALLICA-headlinead uppställning i år, gärna liknande den som planeras i vårt östra grannland med också bland andra GOJIRA och MACHINE HEAD i uppställningen. Nu blir det inte så.

Vad detta kan bero på kan man ju spekulera vilt i, men förra årets tillställning hade ju relativt svag uppslutning med (uppgifterna varierar) flera tusen färre sålda biljetter än tilltänkt. Om detta berodde på att man flyttat till Globenområdet, sedan nästan 50 000 glada fans hade lekt gjyttjebad i Stora skuggan året innan, är svårt att säga. Själv tyckte jag att arrangemanget 2011 var utmärkt, med god tillgänglighet så centralt i Stockholm och bra med faciliteterna. Däremot var laguppställningen svagare än åren innan, SLIPKNOT och IN FLAMES i all ära, men de är ändå inte IRON MAIDEN (headline 2010) eller METALLICA (dito 2009).

Jag har själv upplevt tre helt olika festivaler under Sonispheres tre år i Sverige, och alla har haft sina fördelar. Roligast var nog ändå den första, som hölls som en jättelik "efterfest" i småländska glesbygden helgen efter den egentliga Hultsfredsfestivalen. Med METALLICA.

Nå, det sägs att Sonisphere kanske återkommer nästa år och det återstår att se. Och kanske ska jag boka in mig på Finlandsfärjan till i början av juni.

LOREEN - Euphoria

Jag känner att under denna veckas postande har bloggen såsom varande känd för att mest skriva om hårdrock och metal, tappat kilotons av cred... Och än "värre" blir det idag. För nu blir det schlagerfestivalmusik :-)

Loreen med "Euphoria".

När jag hörde denna låt fick jag bara lov att sälla mig till dem som satt framför melodifestivalfinalen i vardagsrummet. Jag älskar låten. Framförandet är också fantastiskt. Det är så här en vindmaskin ska användas!


lördag 10 mars 2012

HELLSONGS bästa

Jag får faktiskt be om ursäkt för tilltaget med METALACHI i tidigare inlägg... Där frångick jag något bloggens devis om "bara bra saker" men lite roligt är det att denna "metal-kanon" får så olika musikaliska uttryck.

Ett gott detta förde med sig var att jag återigen kollade upp HELLSONGS som jag nämnde i inlägget. Jag skrev om bandet vid tiden när de släppte debutalbumet "Hymns in the Key of 666" år 2008, med covers på IRON MAIDEN, METALLICA, MEGADETH, BLACK SABBATH, TWISTED SISTER och SLAYER. Vokalisten Harriet Ohlsson lämnade sedan bandet.

Musikerna fortsatte tillsammans, nu med Siri Bergnéhr på sång och gav ut "Minor Misdemeanors" 2012. Bergnéhr drabbades av en stroke i november förra året och bandets konserter ställdes in. I februari i år släpptes bandets första livealbum "Long Live Lounge" och nu turnerar bandet åter, nu med sångerskan My Engström-Renman.

För min del anser jag att bandet var allrasom bäst vid tiden för första albumet och med Harriet Ohlsson, det totalt avskalade och hudlösa har senare klätts med lite mer utanverk. Även andra plattan är dock högst lyssningsvärd.

Här nedan några favoriter ur bandets katalog så ni blir sugna på att höra mer :) Hela HELLSONGS-kalaset finns att lyssna till på Spotify










Marilyn Manson låter som...


Ingen kan väl anklaga Marilyn Manson för att ta ut svängarna eller förnya sig över hövan. Men det är och förblir Marilyn Manson, och denna singel från kommande albumet är en riktigt skön manson-låt.

"Born Villain" släpps 30 april.



fredag 9 mars 2012

METALACHI

Vi har hört dem i cellotappning med APOCALYPTICA, vi har hört dem som nedtonad "lounge metal" med HELLSONGS. Nu är det dags för "the first and only heavy metal mariachi band" att göra METALLICAs Master of Puppets och Nothing Else Matters. En bra låt är alltid en bra låt... Eller?

torsdag 8 mars 2012

Supergruppen ADRENALINE MOB

ADRENALINE MOB, 2011. Foto: wikipedia
Självklart blir man nyfiken när forne DREAM THEATER-trummisen Mike Portnoy, som rätt traumatiskt lämnade bandet för något år sedan, slår sig samman med SYMPHONY X-frontmannen Russell Allen och andra mer eller mindre prominenta deltagare i ny konstellation. ADRINALINE MOB släpper nu sitt debutalbum och förstasingeln ser du nedan. Gott röj!

Recension blir det på WeRock.se när jag fått lyssna någon liten vecka till på promomaterialet. 16 mars släpps albumet. ADRINALINE MOB dyker också upp på Sweden Rock 8 juni.



onsdag 7 mars 2012

LAKEI

Norska Indie Recordings fortsätter kontraktera spännande band... Tidigare har det varit bland andra INSENSE (recension av "Burn in Beautiful Fire") och NEKROMANTHEON, (recension av "Rise, Vulcan Spectre"). Senaste i skaran är LAKEI som släpper sin debutplatta "Konspirasjoner" i april.

Lyssna på första singeln, Ansikter, nedan. Bådar gott säger jag, bådar riktigt gott.
Ansikter - LAKEI by IndieRecordings

tisdag 6 mars 2012

Amott lämnar ARCH ENEMY, igen.

Christopher Amott, promobild
Ena broder Amott, tillika ena gitarristen i ARCH ENEMY, lämnar bandet. Christopher Amott lämnar dock inte musiken utan ska fortsätta sin solokarriär där han redan tidigt, kring sekelskiftet, har släppt två album under namnet ARMAGEDDON som spelade melodisk death/thrash metal. Amott gav också ut soloskivan "Follow Your Heart" år 2010, där han också sjunger.

Broder Michael sägar att det inte finns några motsättningar eller problem med detta, och ARCH ENEMY har redan börjat repa med en ersättare.

Senast jag såg ARCH ENEMY var på Sonisphere i somras, och jag hoppas verkligen de fortsätter, för jag vill höra mer och se dem många gånger till!

Christopher Amott, med ARCH ENEMY, Sonisphere 2011, eget foto.

måndag 5 mars 2012

Ny singel från LIBRAH

LIBRAH har släppt en andra singel från albumet "Inside the Black Balloon", Someone at the door. Omslaget till singeln är precis så snyggt som du ser här intill!

Hela skivan kan du lyssna till på Sppotify och min recension av albumet "Inside the Black Balloon" finner du på WeRock.se

lördag 3 mars 2012

TESTAMENT till Sverige!

Äntligen kommer TESTAMENT till Sverige igen! Jag vet inte när de var här senast (kanske Sweden Rock 2008?) men bra länge sedan var det. Och nu i sommar blir det alltså igen. Och var spelar de då? Stora konsertställen i Stockholm eller Göteborg? Festivaler som Metaltown eller Getaway Rock? Nä, det är lilla Skogsröjet i Östgötaskogarna mellan Norrköping och Finspång som lockar hit thrash-giganterna. Japp, nu blir det att boka in boende hos släkten 10-11 augusti :) Detta vill jag inte missa.

Ny platta på gång också, "Dark Roots Of Earth", exakt datum har jag inte men till dess rekommenderas varmt förra släppet "The Formation of Damnation" (här på Spotify) från 2008. Nedan en favorit i form av titelspåret.

fredag 2 mars 2012

"Ett barns hjärta" i kväll 21.30

Foto Nima Dervish 2010

Detta har väldigt lite (om något?) med musik att göra men jag vill uppmärksamma att i kväll visas dokumentären "Ett barns hjärta", en film av Nima Dervish, på SVT2 kl 21.30.

Det kommer att vara sevärt, det är jag säker på efter att ha följt Nimas blogg en längre tid, och där han bland annat berättat om sitt arbete med filmen om organisationen som hjälper hjärtsjuka barn i Kurdistan och Irak att få hjälp i Israel.
Fler sändningstider här

torsdag 1 mars 2012

Recensioner på WeRock

Häpp! 1 mars och månadskiftets recensioner uppe på WeRock.se Två bidrag ansvarar jag för, se nedan, och du kan även läsa kollegernas recensioner av senaste albumen från NAPALM DEATH, WORDS OF FAREWELL, DYING HUMANITY, MAMMUT och TERRORIZER.


Holländska ASPHYX ger ut sitt åttonde album och även om sångaren Martin van Drunnen är bekant sedan förut är bandets katalog ny för mig. Och detta gillar jag mycket! Tung death/doom och en gnistrande insats av just vokalisten van Drunnen. Läs recensionen av  ASPHYX "Deathhammer".


ANACHRONAEONs "The Ethereal Throne" är det bandets tredje platta på Stygian Crypt och även här gillar jag verkligen musiken, har lite svårt för konceptet och lyriken denna gång.

Albumomslaget är dock klockrent!