lördag 29 september 2012

Bilder från Skogsröjet på Wikimedia Commons

Ägnar kvällen att ladda upp bilder från sommarens Skogsröjet på Wikimedia Commons. Har skapat kategorin Skogsröjet på Commons, så det är fritt fram även för andra som har bilder därifrån och vill släppa dem fria för användning att ladda upp där :-)  
Samtidigt blir det lite tillägg och bildplaceringar på svenska Wikipedia, hittills tyska BONFIRE, svenska BADMOUTH och DEVILICIOUS samt amerikanska ANVIL.  
Nedan några uppladdade bilder från några av banden som (ännu) inte har en artikel på svenska Wikipedia.

DAYS OF ANGER

ATMOSFEAR

 
DE VAN

fredag 28 september 2012

Fri nedladdning - Tom Morello, Serj Tankian m fl

Just nu kan du gratis och fritt ladda ner We Are The 99 Percent från Axis of Justic, den icke-kommersiella organisationen som skapats gemensamt av av Tom Morello, THE NIGHTWATCHMAN och Serj Tankian från SYSTEM OF A DOWN.
Axis of Justice is a non-profit organization formed by Tom Morello and Serj Tankian. Its purpose is to bring together musicians, fans of music, and grassroots political organizations to fight for social justice.
Nedan samma låt med video:

onsdag 26 september 2012

Spelschema på Close Up-båten

Johan Edlund
Spelschema för Close Up-båten 15-16 november ser ut som följer:
Torsdag
21.00-21.40 ALWAYS WAR
22.10-23.00 CANDLEMASS
23.05-23.35 SMASH INTO PIECES
23.40-00.40 BEHEMOTH
01.00-02.10 TURBONEGRO

Fredag
12.30-13.10 THUNDERMOTHER
13.40-14.30 IMPERIAL STATE ELECTRIC
14.30-15.00 SMASH INTO PIECES
15.00-16.00 TIAMAT

Härligt! Det betyder att om jag vill kan jag gå och lägga mig tidigt (skippar gärna TURBONEGRO ;-) och sova länge (egentligen är det först TIAMAT som riktigt lockar).

Så här säger Johan Edling om TIAMATs spelning på båten:
– Vi har spelat i stort sett samma material under en väldigt lång tid, i flera år. Till båten är det nytt ställ som gäller /.../ Även om vi kör gamla låtar blir det sådana som vi inte har spelat tidigare.... Vi ska göra om setet helt, är tanken. Och jag kan nästan utlova två nya låtar, kanske fler.

Inte blir man mindre sugen av det precis :-) Senast, och första gången, vi så bandet var på Metaltown 2008. Då viste jag knappt vilka TIAMAT var...

söndag 23 september 2012

NETTLECARRIER s/t, ute nu

Lyssnar på just nu: NETTLECARRIERs självbetitlade debutalbum. Modern old school black metal från Norge. Kan det bli mycket bättre? Nä, knappast, åtminstone inte på pappret. Recension kommer på WeRock.se om nån liten vecka är det tänkt.

Årets snyggaste albumomslag kan detta mycket väl visa sig vara. I svår konkurrens med ENSLAVEDs "Riitiir" då. Och så visar det sig att densamme Truls Espedal står bakom dem båda!

Hela albumet kan belyssnas på Spotify sedan igår.

lördag 22 september 2012

Skogsröjet på Wikipedia

Självklart tyckte jag att Skogsröjet ska ha en artikel på svenskspråkiga Wikipedia, liksom andra festivaler! Så då skapade jag den nu ikväll, och uppgifter om årets festival är inte svårt att hitta på nätet, men sedan... nån som har tips om faktauppgifter om tidigare festivaler, alltså från 2006 till 2011? När de gick av stapeln, vilka band som spelade osv.
Tacksam för ideer om pålitliga källor här i kommentarsfältet eller på kimkahn(at)passagen.se. Tack på förhand!
 
TESTAMENT, favoriter på Skogsröjet 2012

fredag 21 september 2012

CEREMONIAL OATH återförenat

Originalsättningen av CEREMONIAL OATH har återförenats, dvs  Oscar Dronjak på sång och gitarr, Anders Iwers på gitarr, Markus Nordberg på trummor och Jesper Strömblad på bas. 

Tidigare plattor av konstellationen ska återutges av Century Media i vinter, dvs EP:n "Lost Name of God" (1992) och albumet "The Book of Truth" (1993) samt eventuellt tidiga demoinspelningar. Dessutom har bandet börja repa igen tillsammans, så vi lär höra mer av detta framöver. Intressant!

torsdag 20 september 2012

DEFTONES "Koi No Yokan" i november

DEFTONES släpper sitt sjunde album, "Koi No Yokan", den 7 november. Senaste studioalbumet med eget material, "Diamond Eyes", gavs ut i maj 2010. Vi såg bandet i en fantastisk spelning hösten samma år tillsammans med COHEED & CAMBRIA och KHOMA (recension på WeRock.se).

Om arbetet med det kommande albumet säger sångaren Chino Moreno: "We didn't have an idea of what sort of style we wanted. We just came in fired up and motivated to do something great. It was all very positive. We had more songs than ever, tons of ideas."

Nedan första singeln från albumet, Leathers, vilken också kan laddas ned gratis på bandets hemsida.


Låtlista:
01. Poltergeist
02. Romantic Dreams
03. Leathers
04. Swerve City
05. Entombed
06. Graphic Nature
07. Tempest
08. Gauze
09. Rosemary
10. Goon Squad
11. What Happened To You?

onsdag 19 september 2012

ENSLAVED - Thoughts Like Hammers

Underbart! ENSLAVEDs Thoughts Like Hammers i en obetalbar version :-)


Albumet RIITIIR släpps 28:e denna månad.

måndag 17 september 2012

Mitt i september-recensioner på WeRock

Jahapp, nu är det laddat med ett gäng nya recensioner på WeRock.se. "Svensk 90-tals death metal lever och har hälsan" inleder jag min recension av GRAVEs tionde fullängdsalbum "Endless Procession of Souls".

Vår egen Sara gästrecenserar hos oss på WeRock, och hennes bidrag kammar hem högst betyg i denna omgång, 8/10 till DEVIL SOLD HIS SOUL med sin "Empire of Light". Robert sätter tänderna i två svenska plattor av ECLIPSE och  THE BRIMSTONE DAYS. Sist men inte minst bjuder Kitty på sin recension av DANKO JONES "Rock and Roll Is Black and Blue".

Tyck till du också och sätt ditt betyg på respektive album så är du med och styr utseendet på månadstopplistan på WeRock.se

lördag 15 september 2012

Teasers och "making of" för ENSLAVEDs "RIITIIR"

T.o.m. ENSLAVED har i dessa de yttersta av dagar (nåja, men åtminstone vad gäller cd-albumproduktion...) insett att ett band mer eller mindre måste tillhandahålla lite material innan en ny platta släpps.

Således har bandet denna gång lättat lite på förlåten dels genom att släppa en låt från kommande plattan, Thoughts Like Hammers, som textvideo, dels genom kortare "teasers" med material från inspelningen av "RIITIIR". Och det tackar vi för. Nedan ses klipp från låtskapandeprocessen, från skapandet av omslagsbilderna och sist den "officiella  teasern" för albumet. Håll till godo, den 28 denna månad släpps albumet :-)



TIAMAT - "The Scarred People", omslag och låtlista

"The Scarred People" släpps 31 oktober. Nedan omslag och låtlista. Dessutom, som jag skrev om igår, kommer TIAMAT att spela på Close Up-båten i november. Längtan!


1 The Scarred People
2 Winter Dawn
3 384 - Kteis
4 Radiant Star
5 The Sun Also Rises
6 Before Another Wilbury Dies
7 Love Terrorists
8 Messinian Letter
9 Thunder & Lightning
10 Tiznit
11 Born To Die (Bonus Track)
12 The Red Of The Morning Sun
13 Paradise (Bonus Track)
14 .Divided (Live) (Bonus Track)
15 Cain (Live) (Bonus Track)

fredag 14 september 2012

BEHEMOTH på Close Up-båten i november!

Nergal, promobild
BEHEMOTH blir med på Close-Ups kryssningstur i november! Helt fantastiskt tycker jag och när man dessurom plussar på med TIAMAT (ny skiva i oktober) finns inte mycket som kan hålla mig ifrån att boka hyttplats. Ja, mer än jobbet då, måste kolla det först.

Turen går torsdag kväll till fredag, 15-16 november (så det är klart att torsdag förmiddag kan jag jobba iaf om det inte går att lösa). Sedan tidigare är även CANDLEMASS klara, dem såg jag i somras på Metaltown, men tror det blir en bra grej med att se dem i denna typ av miljö.

Övriga band är för mig okända (Always War, Thundermother och Smash Into Pieces) eller i stort sett helt ointressanta (Turbonegro, Imperial State Electric). Men det räcker så gott med BEHEMOTH och TIAMAT!

COHEED & CAMBRIA: "The Afterman: Ascension" delux

COHEED & CAMBRIAs "The Afterman: Ascension" släpps 8 oktober. Albumet kommer även finnas i en "delux"-version med en boklett innehållande bilder och själva berättelsen som bildar bakgrund till detta och kommande album, "The Afterman: Descension". Läckert!

Nedan en trailer där skaparen och frontmannen Claudio Sanchez berättar om upplägget.

tisdag 11 september 2012

GOD SEED släpper "I Begin" i oktober

I våras återuppstod GOD SEED, med ny sättning. Kärntruppen med King och Gaahl (tidigare GORGOROTH) kompletterades med fyra nya medlemmar.

Det kommande albumet "I Begin" släpps 23 oktober, nedan ser du omslaget (smakfullt!) och låtlistan. Något att se fram emot i höstmörkret!
Roberts recension av "Live at Wacken" på WeRock.se
GOD SEED på facebook
GOD SEED på Spotify


1. Awake
2. This From The Past
3. Alt Liv 4
. From The Running Of Blood
5. Hinstu Dagar
6. Diversions 1 (Bonus Track Limited Edition)
7. Aldrande Tre 8. Lit
9. The Wound
10. Bloodline
11. Diversions 2 (Bonus Track Limited Edition)

söndag 9 september 2012

Konserttips: OPETH på Gröna Lund

Kommande fredag går det att se och höra OPETH live på Gröna Lund. Jag har inte varit så helt förtjust i att se OPETH på utomhusscener, som t ex på Metaltown i somras, men samtidigt tycker jag att det är utmärkt att deras musik  på detta sätt får chans att nå fler, och andra, än de "vanliga" fansen. Sedan IN FLAMES blev "första metalband på Grönans scen" för några år sedan har ett antal större och mindre hårdrocksband äntrat den scenen, i år bl a MACHINE HEAD och LILLASYSTER.

Så, hur det nu än blir med konsertupplevelsen av OPETH i sensommaren på ett nöjesfält, nog finns det anledning att hala upp den knappa hundralapp man kan komma undan med för att få se Mikael Åkerfeldt och co.

torsdag 6 september 2012

KATATONIA-kavalkad

Just nu har jag "fastnat" i KATATONIAs diskografi... Jag har inte lyssnat så där extremt mycket på bandet tidigare och när jag nu ägnar tid åt nya plattan "Dead End Kings" dras jag hela tiden till det äldre materialet (tack till Spotify och liknande tjänster). Väldigt mycket blir det fantastiska "The Great Cold Distance" och inte minst då My Twin som är en helt suverän låt, fortfarande.

Men så tuggar Spotify vidare och plötsligt hör jag något helt annat, nämligen EP:n "For Funerals to Come", och min första tanke är att - jaha, nu har Spotify slirat över på nåt annat 'Katatoniaband' - och jag får kolla både en, två och tre gånger innan jag kan ta till mig att detta är detsamma "vanliga" KATATONIA. Death/doom anger wikipedia som genre, och visst finns det även drag av black metal i dessa tidiga skapelser. EP:n är från 1995, återutgiven 2011, och sångare är redan då Jonas Renkse enligt uppgift.

Ja, detta är som att lyssna på ett helt annat band än dagens KATATONIA. Bättre eller sämre? Jag vet inte, men jag gillar det iaf.

Nedan Funeral Wedding från "For Funerals to Come".
 

tisdag 4 september 2012

SOILWORKs "The Living Infinite"

SOILWORK har påbörjat inspelningen av det kommande konceptalbumet "The Living Infinite". Datum för utgivning är inte satt ännu men det är redan klart att det blir ett dubbelalbum.

 
Frontmannen Björn "Speed" Strid säger om arbetet med plattan att "Everybody liked the title 'The Living Infinite' and also the idea of working towards the goal of releasing a double album."

Albumet produceras i samarbete med Jens Bogren, som tidigare arbetat med bland andra bland andra OPETH, AMON AMARTH och BLOODBATH.

Förra plattan gavs ut 2010, här kan du läsa Martins recension av "The Panic Broadcast" på WeRock. För mig var inte den plattan helt lysande, och så här i lite längre tidsperspektiv föredrar jag 2007 års "Sworn to a great divide" om de ska jämföras (Tomasz recension av den plattan på WeRock), men för min riktiga SOILWORK-favorit får man gå bakåt till "Stabbing the Drama" (2005).

Här hittar du hela SOILWORKs katalog på Spotify.

måndag 3 september 2012

Jag vann!

Visst är det fantastiskt roligt att tävla ut prylar som vi gör med jämna mellanrum på WeRock.se (och med högst ojämna mellanrum här på bloggen). Men den här gången var det jag som vann, nämligen dokumentärserien "Hårdrockens historia" på dvd. Och vann gjorde jag genom att lottas fram bland dem som tipsat om ny bra musik på Bara Metal. Det band jag tipsade om var NEKROMANTHEON (min recension av "Rise, Vulcan Spectre" på WeRock).

Bara Metal är en välkriven, intressant och alldeles utmärkt blogg som skriver om - ja, det får du gissa alldeles själv :-) - och som jag följt nu ett slag. Självklart ska också den bloggen finnas med i listan till vänster över intressanta webbplatser, och det gör den nu.

söndag 2 september 2012

Månadsskiftesrecensioner på WeRock.se

Jahapp, ny månad och kollegerna på WeRock har åter satt tänder och panna i ett antal nya skivor. Robert skriver om RIVAL SONS "Head Down", Fredrik hyllar Annelund-sänerna BLOODLITs debut-EP "Take What's Mine" medan Martin analyserar nya plattorna av både PHOBIA och THE FACELESS. Följ länkarna ovan, läs recensionerna, kommentera gärna och sätt ditt eget betyg på plattorna!

Och glöm inte att du just nu kan rösta på bästa plattan så här långt i år på WeRocks startsida.

lördag 1 september 2012