tisdag 30 oktober 2012

Nergal åtalas igen: Polens HD säger att scenframträdandet var ett brott

Jag läser på Blabbermouth att Polens högsta domstol beslutat att BEHEMOTHs Nergal åter ska åtalas för händelserna 2007, och riskerar två års fängelse:
According to Reuters, Poland's Supreme Court has ruled that Adam "Nergal" Darski, frontman for Polish extreme metallers BEHEMOTH, committed a crime when when he called the Catholic Church "the most murderous cult on the planet" during the band's September 2007 performance in Gdynia and tore up a copy of the Bible, calling it "a book of lies."

A lower court will now decide if Darski is guilty of the crime, which carries a maximum sentence of two years in jail.
Nergal frikändes 2011 i en lägre domstol från brottsanklagelse för att ha "sårat de kristnas känslor" med sina uttalanden och genom att riva sönder ett exemplar av bibeln. Händelsen skedde under ett framträdande i september 2007. Nu har alltså Polens högsta domstol uttalat sig om att detta trots det ska anses vara ett brott, och en ny rättegången ska ske.

Jag kan inte framhålla nog hur upprörande det här är. Att en musiker och artist blir åtalad för en del av sitt scenframträdande. Detta händer i ett europeiskt "demokratiskt" land år 2012!

Här nedan ser ni inslaget som Nergal åtalas för.

måndag 29 oktober 2012

DRAGONFORCE, livebilder och recension på WeRock

Marc Hudson, DRAGONFORC. Foto: Kitty Rossander
Som vanligt när Kitty är i farten handlar det om väldigt snyggt fotoarbete, så även denna gång när hon fångade DRAGONFORCE i ord och bild under spelningen i Göteborg för en vecka sedan.

Läs hela liverecensionen från Brewhouse med DRAGONFORCEpå WeRock.se  

Själv såg jag bandet för fem år sedan när DRAGONFORSE förgyllde decembermörkret tillsammans med andra band i "The Black Crusade" på Arenan 2007.

söndag 28 oktober 2012

Genreförvirring...

Just nu brottas jag med att i min kommande recension för WeRock.se på ett adekvat sätt beskriva musiken på HELLHAVENs självbetitlade debut. Det är planerat att den tillsammans med resensioner av likaledes debuterande NETTLECARRIER samt nya albumet från ENSLAVED ska lämna mina händer i tid för att publiceras i månadsskiftet. Egentligen är jag redan för sent ute men hoppas på dispens...

Det roliga är att alla dessa tre alster är norska och att alla på ena eller andra sättet har vissa rötter i black metal. Och ändå är de så totalt, verkligen totalt, olika. Nå, jag ska inte avslöja så mycket mer innan publiceringen, mer än beklaga mig över hur fullkomligt omöjligt de känns att genrebestämma Ole Alexander Myrholts senaste projekt, dvs HELLHAVEN. Lyssna gärna på enda låten som hittills finns på Spotify, I Keep Searching for Someting Divine, och det är då bara en sida av saken, ett av tio spår som sinsemellan inrymmer stora olikheter, även om skivan har en röd tråd genom låtarna ändå... Låter det förvirrande? Det är det, jag återkommer 1 november med mina "svar" :-)

Nygammal länk i intresselistan

Ja, det var ju inte som att jag hade tappat intresset för Andy Lee och hans isblogg när jag tog bort den ur listan intressanta webbplatser häromdagen. Det var bara det att den inte hade uppdaterats på nästan ett halvår. Hade alltså. Dagen efter borttagandet ur min lista kom ett efterlängtat inlägg, så nu är den naturligtvis tillbaka där igen.

För er som inte känner till bloggen sedan tidigare så skriver Andy Lee mycket om isturer och annat naturrelaterat, med ofta helt undersköna bilder därtill, och när det handlar om musik, som det gör då och då, är det hårdrock som gäller. 

Kolla in nedan, känslan av att de inte bara "går på vatten" utan skrinnar fram över öppen sjö! Vackert.

DEFTONES-intervju

"Varför ska folk välja eran platta framför GREEN DAYs och SOUNDGARDENs album som kommer ut samma dag?" Intervjuaren försöker provocera lite, och det blir ett intressant samtal med sångaren Chino Moreno och trummisen Abe Cunningham om hur DEFTONES har jobbat med sin kommande platta, "Koi No Yokan".
Samtalet berör även läget för basisten Chi Cheng som ligger i koma sedan en bilolycka i november 2008. "Han kämpar fortfarande".
"Koi No Yokan" släpps 13 november.


Läs på WeRock.se om DEFTONES spelning i november 2010.

lördag 27 oktober 2012

Hatpastorn - igen

Har du glömt hur fullständigt galet underhållande ett inlägg i Hatpastorns Likpredikan kan vara? Ja, men påminn dig genast då!

Denna gång kan du läsa om "Mardrömslik merchandise" - så skynda fynda, säger jag.

Jag kan förresten dessutom avslöja att Hatpastorns Likpredikan är en av de bloggar som är bannlysta av min kommun, jag kan alltså inte t ex på lunchrasten ta del av dess predikotur, utan måste vänta tills jag kommer hem innan jag kan läsa.

"Fatta allvaret!" som sagde pastor kunde ha sagt :-)

TIAMAT, smakprov från "The Scarred People"

För dig som är nyfiken. Korta smakprov från alla låtarna på kommande plattan "The Scarred People" släpper TIAMAT i nedanstående potpurri. En liten uppfattning av känslan i plattan får man av detta, även om jag inte är så förtjust i detta sätt att få provsmaka en ny skiva.

Själv har jag förmånen att kunna lyssna på promon från Napalm Records sedan en tid. Skivan släpps nästa vecka, 31 oktober. Jag lägger med videon till första singeln, titelspåret The Scarred People.


tisdag 23 oktober 2012

KEEP OF KALESSIN och DARK TRANQUILLITY på turné i december

Metal Attack over Europe 2012 är ett turnépaket som kommer till Sverige i december. Starten sker i Holland 21 november och sedan rullar turnén över stora delar av Europa för att avslutningsvis nå KB i Malmö 17 december och Göta Källare i Stockholm 18 december.
Och vad är av intresse i det här lilla hopplocket av högkompetenta metalakter? Ja, givetvis huvudbandet DARK TRANQUILLITY, men för mig är framför allt andranamnet KEEP OF KALLESSIN intressant. Bandet som jag, till skillnad från DT, ännu inte sett live. Bandet som har fått sååå mycket lyssningstid under åren, inte minst då med senaste given "Reptilian". Bandet vars frontperson, Obsidian C, är i färd med att skriva material till ett nytt album.

Min julklapp till mig själv detta? Ja, jag hoppas på det :-)

Övriga medverkande band på turnén:
WARBRINGER (USA)
DAWN HEISST (Australien)
REIGN OF THE ARCHITECT (Israel)
November
21: Paard van Troje, Den Haag (NL)
22: Islington Academy, London (UK)
25: Biebob, Vosselaar (BE)
26: C-Club, Berlin (DE)
27: Serikovka, Pilsen (CZ)
28: Theaterfabrik, Munich (DE)
29: Club 202, Budapest (HU)
30: Majestic club, Bratislava (SLK)
December
01: Schlachthof, Wels (AT)
02: Schüür, Luzern (CH)
03: Estragon, Bologna (IT)
04: New age, Treviso (IT)
05: Rockstore, Montpellier (FR)
06: Rock star live, Bilbao (ES)
07: Capitol, Santiago de compostella (ES)
08: Arena, Madrid (ES)
09: Salamandra 1, Barcelona (ES)
11: Trabendo, Paris (FR)
12: Z7, Pratteln (CH)
13: Rockfabrik, Nürnberg (DE)
14: Effenaar, Eindhoven (NL)
15: Zeche, Bochum (DE)
16: Rosenhof, Osnabrück (DE)
17: KB, Malmö (SE)
18: Göta källare, Stockholm (SE)

måndag 22 oktober 2012

Promoplattor från Art Gates Press

Några promoskivor från samarbetspartnern Art Gates Press damp ner i brevlådan idag. Två helt ohörda tidigare (VIVID REMORSEs "Down to the wire" och DARK CONFESSIONs "Insanity") och den tredje NOCTEMs "Oblivion", som jag lyssnat till på Spotify ett tag. Riktigt trevlig spansk death/black metal!

söndag 21 oktober 2012

Close Up-båten, TIAMATs "The Scarred People" och Napalm Records

Endast tre veckor kvar till båten och BEHEMOTH, TIAMAT och CANDLEMASS!

Just nu lyssnar jag på TIAMAT-promon (albumet släpps den 31 i månaden) och det är med en liiite tveksam känsla i maggropen... "The Scarred People" ger mig inte det där direkta wow-känslan som jag nog mer eller mindre förväntat mig så här drygt fyra år efter det fantastiska albumet "Amanethes", vilken jag ständigt och igen återkommer till. Vill dock inte säga för mycket innan jag gett detta fler lyssningar.

TIAMAT är numera kontrakterade på Napalm Records, och detta gav oss på WeRock.se anledning att inleda kontakt med dem för att få promomaterial. Bolaget har ju ett antal intressanta band inom den sfär vi jobbar med, förutom TIAMAT t ex portugisiska MOONSPELL och polska VESANIA.Nedan ses en liten introduktionsvideo från Napalm Records,inte precis producerad inför samarbetet med WeRock ;-) men dock inför en större samarbetespartner, nämligen Universal Music. Ganska fjollig "story" i videon, men samtidigt med lite självdistans och humor, det uppskattas alltid.

lördag 20 oktober 2012

Ny blogg i "Intressanta webbplatser"-listan

Bloggen Tyrant skriver om metal och hårdrock i olika former, med företräde för de mer extrema varianterna, efter vad jag har sett hittills iaf. Intressant läsning och väl formulerat - vad kan man mer begära av en trevlig blogg? Tyrant hittas numera i listan över  Intressanta webbplatser i vänstermarginalen här på bloggen. Rekommenderas varmt att ni tar en titt på den.


Jag har samtidigt plockat bort ett par bloggar som inte uppdaterats på ett halvår eller mer. Men oroas inte, både Andy Lee och Shadows of the North hålls även fortsatt under uppsikt via RSS, och självklart meddelar jag om de är tillbaka igen.

fredag 19 oktober 2012

Albumomslag, röstning avslutad

Röstningen i min lilla enkät om bästa albumomslag är avslutad. Jag tänkte som sagt att era åsikter också skulle hjälpa mig att avgöra vilket omslag jag själv tycker bäst om. Märkligt nog har jag blivit alltmer trygg i att det är just det omslag som ingen röstat på som är min egen favorit. Har ni verkligen kollat in NETTLECARRIERs album? Så tungt tema, så nätt utförande! Den starkaste konkurrenten är ENSLAVEDs "Riitiir" - som dessutom visat sig vara skapad av samma bildkonstnär :-)
Denna fick 0 (noll) röster
Dessa tre fick 3 (tre) röster var av er.

Och dessa tre fick 1 (en) röst var av er.

Immigrant Song - som du aldrig hört den förr

ENSLAVEDs cover på LED ZEPPELINSs Immigrant Song, här framförd i norsk teve. Man kan väl tycka att de faktiskt inte behöver låna bra material av andra band, men visst är det lite kul att se/höra.
Nya albumet "Riitiir" släpptes för en vecka sedan.

onsdag 17 oktober 2012

Omslag: "Lights out" vs "Lights out"

Mer omslagsjämförelser: Vilken är mer intressant, årets giv av GRAVEYARD och POSTHUM "Lights out" eller "Lights out"?

           

tisdag 16 oktober 2012

WeRocks mitt i månaden-recensioner

Inte heller denna gång bidrar jag till omgångens recensioner på WeRock. Kollegerna har dock knåpat ihop en hel samling så här till mitt i månaden. Betygen skiftar mellan 4 och nio när albumen av ANAAL NATHRAKH, CEREBRAL BORE, KADAVAR, KHORS, Peter Dolving, WITCHCRAFT och  WO FAT analyseras.
På Spotify finner du också smakprov från de flesta av månadens recenserade albumen, i en uppdaterad WeRocks bästa-lista.

måndag 15 oktober 2012

Rösta om bästa omslaget

Två dagar kvar att rösta om bästa omslaget. Du behöver ju inte tycka det är årets snyggaste för att tycka till om de förslag jag lagt fram, eller hur? Välja det bästa bland mina sju favoriter.

lördag 13 oktober 2012

Hårdrockens historia - mellansnacket

Erik Danielsson, Daniel Ekeroth och Ika Johannesson

Tack, kunniga och engagerade Ika Johannesson, för de intressanta inslagen mellan de olika programmen i SVT:s maratonvisning av serien Hårdrockens historia ikväll! Dessa inslag lyckas knyta ihop avsnitten bättre och flytta fokus lite närmre den nordiska hårdrocken och dess historia. Inte minst inslaget med WATAINs Erik Danielsson och basisten/författaren Daniel Ekeroth var mycket sevärt och givande att ta del av.

Kunde du inte spendera hela kvällen med Kunskapskanalen? Ta del av hela aftonen, eller valda delar, i efterhand på SVT Play.
Erik Danielsson, WATAIN

Hårdrockens historia hela aftonen

Ja, ikväll är det dags, serien Hårdrockens historia visas i maratonsändning i SVT:s Kunskapskanalen, från nu klockan 16 till efter midnatt.

Jag hade ju sån tur att jag vann dvd:n med hela serien på bloggen Bara Metal för ett tag sedan. Så jag sitter inte klistrad hela kvällen framför detta. Dock kommer jag i möjligaste mån pricka in alla snack och intervjuer i mellanakterna som utlovas av programledaren Ika Johannesson (bla a författare till boken Blod, Eld, Död, se recension på WeRock.se).
Kvällens mellanaktsprogram ser ut som följer:
16.00 Presentation av kvällen.
18.10 ca, intervju med Ragne Wahlquist
20.30 ca, intervju med Mikael Åkerfeldt och Chelsea Krook
23.00 ca, intervju med Erik Danielsson och Daniel Ekeroth.
00.00 ca, intervju med Henke Palm och Jenny Walroth.

Detta kan bli klart intressanta samtal.

fredag 12 oktober 2012

TIAMAT - The Scarred People video

Video nedan till The Scarred People från TIAMATs kommande album med samma titel. Albumet släpps 31 oktober.

Om en dryg månad spelar TIAMAT på Close Up-båten, närmare bestämt fredag 16 november. Biljetter är bokade och klara!

Lyssna på TIAMAT på Spotify.

torsdag 11 oktober 2012

Årets albumomslag?

Året är ännu inte slut och än ska inte topplistorna formas och årsbästana utses, men ändå vill jag uppmärksamma ett antal (ovanligt) snygga omslag till de album som släppts i år. Nedan ses sju album med sinsemellan rätt olika estetik och symbolik... Hjälp mig utse snyggaste albumomslag hittills i år, lägg din röst i omröstningen till vänster.

Och alla ni som inte håller med mig alls, och ni finns såklart :-), kommentera gärna och lämna en länk till det omslag du finner bäst/vackrast/smartast/häftigast!.

BILLY TALENT, "Dead Silence"
DEFTONES, "Koi No Yokan"
DEVIL SOLD HIS SOUL, Empire of Light
ENSLAVED, "Riitiir"
GOD SEED, "I Begin"
GOJIRA, "L´Enfant Sauvage"
NETTLECARRIER, s/t

onsdag 10 oktober 2012

"The Afterman: Ascension", låt för låt med Claudio Sanchez

Som vi som följt COHEED &; CAMBRIA ett tag känner till utspelar sig alla bandets album i det universum som serieböckerna Amory Wars sätter gränserna för. Så även den nu släppta första delen i dubbelalbumet "The Afterman". Därmed kan det kanske väcka viss förvåning att frontmannen Claudio Sanchez i intervjun nedan anger att de flesta spåren "are just really a recount of the things that I had gone through in the past two years".

Hela den nya berättelsen utspelar sig således över de två albumen "The Afterman: Ascension" som släpps i dagarna och "The Afterman: Decension" som väntas i januari 2013. Berättelsen handlar inte om Coheed, Cambria eller deras son Claudio, såsom tidigare album gör, men rör sig ändå i samma fiktiva unisverum. Efter så här bara ett par genomlyssningar vill jag kanske inte säga att detta COHEED & CAMBRIA sjätte album är den allra mest lysande pärlan i bandets serie, men ändå mycket värd uppmärksamheten. Mer ska inte sägas innan jag har fler lyssningar i bagaget.

Hela "The Afterman: Ascension" på Spotify
 

söndag 7 oktober 2012

fredag 5 oktober 2012

RAMMSTEIN hemma på min gård!

Ja, iaf närapå "hemma på min gård" ska nästa års Bråvallafestival hållas. Jag  är uppvuxen en kilometer ifrån det som då var Bråvalla flygflottilj i utkanten av Norrköping, allmänt bara kallat F13, och där står än mitt föräldrahem.

RAMMSTEIN 27/6 2013
Det är tyska storföretaget FKP Scorpio, vilka tidigare tagit över både Hultsfredsfestivalen och senast i år även Getaway Rock, som nu också ska lansera denna tydligen musikaliskt breda festival. Som startskott kastar de ut de tre första spridda bokningarna; RAMMSTEIN, GREEN DAY och, och...? *förvirrad*... svenska AVICII. Blir detta bra? Ingen aning, men den som följer utvecklingen lär få se. Men självklart är det av intresse för mig och förhoppningen blir att det bredvid RAMMSTEIN (som jag aldrig sett) tillkommer många intressanta akter inom hårdrock/metal.
GREEN DAY 28/6

"Gamla flygfältet Bråvalla i Norrköping" anger arrangörerna men att säga att det ligger i stan är att överdriva. Å andra sidan är inte stan större än att det går spårvagn fram till ett par km eller så från Bråvalla, beroende på förstås hur de använder flygfältets stora yta. Nån brist på plats lär det iaf knappast bli.

torsdag 4 oktober 2012

Nya recensioner på WeRock.se

Topp eller flopp?
Läs Henriks recension av "Dead End Kings"
Månadsskiftet har passerat och inte jag, men väl mina kolleger på WeRock.se har lagt upp sina väl valda och formulerade tankar om ett antal nysläppta skivor.

De alster som avhandlas denna gång får riktigt varierande omdömen, ovanligt många blygsamma betyg faktiskt, men även ett toppbetyg. Aktuella album är de nya av Between The Buried And Me, Confidence, Helldorados, Katatonia, Plector, Royal Republic, och Sparzanza.

Hur betygen fördelas? Kolla in recensionssidan på WeRock så får du veta... Och som vanligt ser vi gärna att du bidrar med ditt eget betyg på plattorna, och därmed också påverkar topplistan på startsidan.

tisdag 2 oktober 2012

Skogsröjet och NIRVANA på wikipedia

"Addy", NiteRains gitarrist på Skogsröjet,
någon som vet namnet?


På wikipedia (eg Wikimedia Commons) hittar ni nu mitt urval av mina bilder från Skogsröjet. Alla är inte bra, men flera av artisterna hade inga bilder uppladdade alls tidigare och då är de i alla fall klart bättre som illustrationer än ingenting. Mindre än hälften illustrerar artiklar just nu, men de finns där, tillgängliga att använda vid behov. Och en del band/musiker som inte har artiklar alls ännu kommer säkert få det i framtiden. Används de utanför wikipedia ska länk/hänvisning till bildens webbadress anges, i enlighet med wikipedias regler.

Många av de mindre banden har jag inte tillgång till de olika artisternas namn. Känner du igen band/musiker är jag glad om du skickar mig uppgifterna! Antingen som kommentar här eller i mejl till: kimkahn (at) passagen.se

Just nu ligger artikeln om NIRVANAs album "In Utero" på svenska wikipedias startsida, huvudsidan där man visar upp extra välskrivna artiklar ("Utmärkt artikel"). Alltid roligt när rockmusiken uppmärksammas på ett sådant sätt på nät encyklopedin. Huvudskapare av artikeln är Kigsz, men som alltid på wikipedia är detta ett resultat av ett kollektivt samarbete.

måndag 1 oktober 2012

Krister Linder - nytt album 2013

Krister Linder med ENTER THE HUNT
Hultsfredsfestivalen 2007
Per Sinding-Larsen har nyligen intervjuat Krister Linder. Linder som sedan tre år bor i New York och fortgent är engagerad i olika projekt med humanitära förtecken, som nedan när han sjunger i FN-byggnaden på World Humanitarian Day och i en kommande dokumentärfilm om trafficking.

Ja men nä - det är klart att du ska lyssna själva på den dryga sju minuter långa intervjun, där också maklemanger med Beyoncé och annat avhandlas.

Och det allra bästa; i slutet av intervjun avslöjas att han släpper ett nytt album nästa år! Det första på sju år där han sjunger eget material. Har du glömt/vet inte hur bra han är? Lyssna nedan och på Spotify där man hittar Krister Linder både som vokalist i metalbandet ENTER THE HUNT och i sitt eget material.