söndag 30 juni 2013

Bråvalla Festival, dag 2 i bild

Andra dagens Bråvalla Festival hade inte lika tunga namn inom hådrock och metal som den första. Det var mycket nordamerikanskt denna dag, bl.a. BULLET FOR MY VALENTINE, GREEN DAY och STONE SOUR från USA samt Danko Jones från Canada. Klart bäst live-akt var STONE SOUR och du kan läsa min recension av den spelningen på WeRock.se

BFMV, kanske inte lika hungriga som när jag såg dem på Metaltown 2008
SKITARG, hmmm
I diket: publiken / scenväktarna / fotograferna / artisterna
Publikmys i kvällssolen i mitten av festivalområdet

STONE SOURs Corey Taylor i närkontakt med publiken :-)
Bästa vegetariska festivalmaten, Smålandsrullen

Bästa icke-vegetariska maten, Krav-märkt Krubb
Heavy HEAVY TIGER i Hangar 86


DANKO JONES
Burn Out Punks
GREEN DAY avslutar fredagen

torsdag 27 juni 2013

Bråvalla Festival - RIVAL SONS, PARAMORE, GHOST och IN FLAMES.

En hel rad band har jag tittat till under första festivaldagen, några har jag kollat in mer än andra. På WeRocks facebook hittar du korta uppdateringar om konserterna med RIVAL SONS, PARAMORE, GHOST och IN FLAMES. Här nedan några bilder från dag och kväll. Nu RAMMSTEIN.


















Bråvalla dag 1

Tre dagars Bråvalla Festival framför oss nu. Jag kommer plåta och skriva för WeRock.se så det blir nog inte mycket uppdateringar här medan festivalen pågår. Beroende på. Men kolla gärna in Werock.se, WeRock på facebook och/eller bloggens facebook. Kanske ses vi här på festivalen?


måndag 24 juni 2013

WATAINs förstasingel All That May Bleed

WATAIN släpper idag första singeln, All That May Bleed, från sitt kommande album "The Wild Hunt", beledsagad av en lyrik- (och bild-)video. Den gräver sig djupt, redan vid en allra första lyssning måste jag säga. Jag ska nog återkomma med egna kommentarer efter ytterligare några varv med detta stycke...

En som däremot fått förmånen att höra och kommentera hela albumet är Chris D. på Decibel Magazine, och han går igenom albumet låt för låt. Så vill du inte veta mer ännu, klicka inte på den länken. Eller läs vidare :-)

Om All That May Bleed säger Chris D: "Reading the lyrics to this song as it plays gives it a new dimension. It rolls along, powerful and purposeful. Erik’s rolling the “r”, too. There’s a violent mid-section; feels like something out of South America but sounds like no one. The tight thrash riff that explodes out of the brief solo is Germanic. The amount of production “things” is also of note. Whether it’s the bubbling bass or background noises, there’s more here than a “song”.
Kolla också på en färsk intervju med frontmannen Erik Danielsson på Skulls N Bones. Som oftast med frågan om "honesty" i centrum. Mycket lyssningsvärt.

onsdag 19 juni 2013

Skogsröjet - spelschema 2013

Utöver de större festivalerna Bråvalla och Metaltown hoppas jag också kunna bevista Skogsröjet även i år. Förra årets festival var mycket trevlig och höll hög standard. När nu spelschemat är släppt ser jag att de band jag är intresserad av i stort sett är samlade under lördagen; DARK TRANQUILLITY (hoppas såklart få höra material från nya skivan!), LILLASYSTER, CRASHDÎET och legendariska TWISTED SISTER. Fredagen tycks bli en ganska tysk historia, åtminstone vad gäller huvudbanden, med både KREATOR och HELLOWEEN på största scen.

Röjet går av stapeln 26-27 juli och biljetter är inte köpta ännu så kanske nöjer jag mig med lördagen denna gång. Får väl se hur festivalsugen jag är igen om någon månad :-)




söndag 16 juni 2013

Bråvalla Festival - spelschema och mina planer

NEUROSIS
Sådärja, nu har även Bråvallafestivalen släppt spelschemat och jag har också fått klart med ackreditering för WeRocks räkning. De band jag tänker satsa på att bevaka i första hand är - ganska givet - IN FLAMES och RAMMSTEIN på torsdagen. Hinner jag till lokala bandet HATESCRIPT som spelar klockan 14.00 så bleve jag nöjd den dagen.

Fredagen bjuder på TRASH TALK, SKITARG, GREEN DAY och NEUROSIS, medan lördagens höjdpunkter inte är riktigt så hårdrockiga utan stavas MANDO DIAO och THÅSTRÖM. Rockar hårt gör dock uppkommande NIGHT som jag såg och hade riktigt nöje av förra sommaren på Skogsröjet. Minsta scenen, Hangar 86 och tiden klockan 20.00 är det som gäller för NIGHT.

Jag kommer också befinna mig i Hangar 85 med jämna mellanrum. det är där scenen fylls upp med ett antal av våra mest kända och uppskattade stå upp-komiker. Några jag inte gärna vill missa är Jonas Gardell, Magus Betner och Özz Nujen. Fler ändå duger att se men allt kan inte hinnas med :-)

I den mån tiden och orken håller bevistar jag gärna även några av följande band:  ELDKVARN, RIVAL SONS, GOGOL BORDELLO, AIRBOURNE, PARAMORE, NOCTURNE och THE GASLIGHT ANTHEM på torsdagen, ALL TIME LOW; BULLET FOR MY VALLENTINE, STONE SOUR och HEAVY TIGERS på fredagen och under lördagen ser jag gärna PARKWAY DRIVE, A DAY TO REMEMBER och THE SOUNDS. Därmed borde jag faktiskt vara ganska festivalmätt och -nöjd om allt går som det ska :-)

fredag 14 juni 2013

THE DILLINGER ESCAPE PLAN till Stockholm?

Som jag skrev tidigare i veckan var THE DILLINGER ESCAPE PLAN en av de stora anledningarna för mig att bevista Metaltown detta år. Med sorg får vi konstatera att det inte blir någon TDEP i Göteborg i sommar. Bandets alla spelningar i juni är inställda efter att gitarristen Ben Weinman skadat ena handen ganska allvarligt. Trist.

Ersättare blir dock ett annat riktigt intressant band, DEVIN TOWNSEND PROJECT, och Metallbibliotekare-Martin menar t.o.m. att det bandet nästan kan mäta sig med DILLINGER. Det återstår att se, men lite av ledsnaden över den inställda konserten rinner av.


Men DILLINGER ESCAPE PLAN då, när kommer nästa möjlighet att uppleva dem i Sverige? Jodå, man har lagt in ett antal Europaspelningar i sin turné till hösten och bland annat då två i Sverige; Malmö och Stockholm. Frågan är bara vilka datum och var finns egentligen biljetterna? Uppgift har getts att biljetterna skulle släppas idag klockan 10. På bandets egen sida står det att spelningarna är i Malmö 18/10 och Stockholm 19/10. På arrangören Kulturbolagets sida står det 18/10 respektive 12/7(!) och på biljettsäljande Eventim skriver man 1/10 samt 19/10. Och vad värre är, det finns ingen försäljning till Stockholmsgiget uppe. Jäkla soppa :-(

Edit 2013-06-15: Nu har arrangören och biljettförsäljaren fixat sina sidor, så nu går det att köpa biljett både till Malmö 18/10 och Stockholm 19/10 :-)

onsdag 12 juni 2013

WATAIN "The Wild Hunt"

WATAINs kommande album, "The Wild Hunt", släpps i höst och nedan ses omslaget skapad av samme Zbigniew M. Bielak som gjorde "Lawless Darkness". "The image peers into the inmost shrine of Watain’s temple where, as on a classical stilleben, each object has a significant meaning, while each song of the album is also connected to an object."
Låtlistan blir som följer:

 1. Night Vision
 2. De Profundis
 3. Black Flames March
 4. All That May Bleed
 5. The Child Must Die
 6. They Rode On
 7. Sleepless Evil
 8. The Wild Hunt
 9. Outlaw
10. Ignem Veni Mittere
11. Holocaust Dawn
Hmm, jag har senaste veckorna ägnat (alltför mycket) tid på ett onlinespel där man på kortast möjliga tid ska hitta en mängd specifika saker i en viss tecknad miljö. (Typ: "Hitta: En stjärna. En hästsko. En krona. Ett kors. En orm. En ljusstake. Ett svärd. En dödskalle. En treudd. En...") Känner mig plötsligt återförflyttad dit...

söndag 9 juni 2013

Årets Metaltowntoppar och -krockar...

Så har Metaltown offentliggjort årets spelschema. Och givetvis är det några smaskiga krockar i schemat. Jag förstår inte hur jag varje gång lyckas inbilla mig att jag kommer kunna se alla intressanta band i line up-en utan problem...

Torsdag krockar ingenting, då bara största scenen är igång (tillsammans med campingscenen iofs). Å andra sidan är vi inte där då och å den tredje är det faktiskt ganska trista band den kvällen, såsom TURBONEGRO, MOTÖRHEAD och så trött(samm)a GRAVEYARD som avslutning. Det enda jag sörjer lite att missa den dagen är MINORA som spelar på campingscenen kl 23.00. Om du är där - missa inte!

Så till fredagen. Då ser det ut att kunna gå rätt bra att kryssa mellan Blood Stage, Fire Stage och Close Up-scenen. Är vi på plats i tid blir det först BETWEEN THE BURIED AND ME och därefter SOILWORK. Definitivt ska vi vara i tid till CARCASS, och då jag inte är alltför svag för Danko Jones lättmetall sneddar vi nog in på senare delen av THE KRISTET UTSEENDE.
GHOST avstår jag gärna och kan därmed - äntligen! - se KATATONIA i aktion. Hänger därefter troligen kvar i närheten av Close Up-tältet (SABATON kommer jag snarast aktivt undvika) för att se MARDUK, black metal-bandet från min uppväxtstad Norrköping som jag aldrig haft möjlighet att beskåda tidigare. SLIPKNOT har jag sett två gånger tidigare men det är aldrig fel att se show-maskinen ännu en gång. Detta lär få avsluta min första kväll, KVELERTAK kommer jag inte spilla min nattsömn för :-)

Lördagens schema innehåller båda de akter som slutligen fick oss att bestämma oss för Metaltown även i år. Men innan dessa (CULT OF LUNA och THE DILLINGER ESCSAPE PLAN) står på scen, finns mycket annat gôtt att glädja sig åt.

Och när jag tänker efter ter sig krockvalen ganska naturliga; MESHUGGAH har jag sett tidigare, THYRFING vore kul men känns inte så nödvändigt, HARDCORE SUPERSTAR är inte lika spännande längre. Scenkryssandet ser därmed ut att ge följande resultat från uppstart 13.00: ENTOMBED, THE RESISTANCE, THE SWORD, NAPALM DEATH, THE DILLINGER ESCSAPE PLAN, ev lite NAGLFAR, CULT OF LUNA och ev. KORN - men troligare smyger vi istället bort till campingscenen och spanar in ELDRIMNER som avslutning.

Sen vet vi ju av erfarenhet att det på festivaler aldrig brukar bli som man tänkt sig... Dock oftast bara till det bättre :-)

Hur planerar du för din Metaltown-vistelse? Och kom gärna med tips om intressanta band jag missat, t ex på campingscenen, det är en hel del grupper där som jag inte har minsta aning om.

lördag 8 juni 2013

ORPHANED LAND - Brother

Så starkt och så melodramatiskt. Jag är svag för det här och får en tår i ögonvrån varje gång jag hör ORPHANED LANDs Brother.

Bröderna i sången är uppenbart Isak och Ismail från de bibliska berättelserna, samtidigt som brödrafolken, det judiska och det arabiska, åsyftas.

Jag återkommer med en recension av hela albumet "All is One".

torsdag 6 juni 2013

Festivalpremiär

Så är mitt deltagande i årets första sommarfestival invigt. Inte som man kanske kunnat tro, på Sweden Rock som pågår just nu (jag har faktiskt aldrig varit där), utan här hemma på lilla Sorundafestivalen, som jag skrivit om tidigare. Med Kulturbussen representerade vi biblioteket på denna gott och blandat-tillställning med allt från helikopterflygning, graffiti-plank, fårvallning och internationella dansare. En fantastisk dag på jobbet :-)

Nu ser jag dock fram emot den kommande riktiga säsongspremiären för min del med Bråvallafestivalen som går av stapeln om tre veckor, 27-29 juni. Väntar närmast på besked om ackreditering, vilket har utlovats senast två veckor innan festivalen.

På det tar vi väl ett av dragplåstren till festivalen, RAMMSTEIN, som jag aldrig sett live och som, vad jag förstår, brukar ha en ganska spektakulär scenshow, nån som sett dem? Nedan deras kanske vackraste men också mest melodramatiska låt och video; Ohne Dich.


måndag 3 juni 2013

WATAIN - smakprov på förstasingeln All That May Bleed

WATAIN kommer med nytt album i höst, och nu släpps en teaser, ett första smakprov, från förstasingeln All That May Bleed.

Blod-och-slask för hela slanten! Så lyssna gärna utan att kolla - om du som jag inte är så glad i att det kryper i skinnet och vänder sig i magen...

Singeln släpps 21 juni på vinyl samt i digital form.

Det är tre år sedan välförtjänt tok-hyllade "Lawless Darkness" och nya albumet med titeln "The Wild Hunt" släpps i augusti.


söndag 2 juni 2013

DARK TRANQUILLITYs "Construct" och fler recensioner på WeRock.se

Min recensionsproduktion senaste månaderna har inte varit mycket att yvas över, men i senaste omgången, publicerad igår, representeras jag med en recension av DARK TRANQUILLITYs tionde album "Construct".
"Det finns inget enskilt spår som står ut på samma sätt som t.ex. Into The Particle Storm på "Fiction" (2007) eller Iridium på "We Are The Void" (2010), men sanningen är den att detta beror på att "Constuct" innehåller ett så jämnt material och på så hög nivå, att det vore hart när omöjligt att ovanpå det förvänta sig högre toppar.

Med "Construct" levererar bandet en skiva där det väl kända soundet finns som stabil grund, med den totalintegrerade keyboarden, Mikael Stannes djupa growl, det melodiskt mjuka och det hårt tunga osv., och ovanpå denna bas bygger man en spännande mix med enskilt urstarka låtar och ett finmaskigt nät av nyheter i detaljerna och lyckas få allt tillsammans i en harmonisk enhet."

Läs hela recensionen av  DARK TRANQUILLITYs "Construct".


Mina flitiga kolleger har givetvis också publicerat sina texter och recenserar bl.a. det spännande andra albumet av TESSERACT ("svintajt och oerhört rytmiskt"), sjätte fullängdsalstret av THE BLACK DAHLIA MURDER ("en finfin skiva"), San Fransiscobördiga ORCHIDs andra album ("vinner i längden") och WeRocks vinnare av titeln "Bästa svenska debut 2009", THE GENERALS med uppföljaren "Blood For Blood" ("ett respektingivande metalmonster med gott om gravjord under naglarn").

Samtliga recensioner nås via WeRocks startsida. Glöm inte att du påverkar topplistan där genom att sätta ditt betyg på respektive platta.