torsdag 31 oktober 2013

tisdag 29 oktober 2013

IN FLAMES spelar just nu in nytt album i Berlin

IN FLAMES spelar in sitt nya album i Hansa Tonstudio Berlin just i detta nu. – Vi tar avstamp i förra skivan och vår historia samtidigt som vi som vanligt försöker ge det en twist, säger Anders Fridén i en intervju med Expressen.

Sex veckor ska man vara i studion och bandet säger sig sikta mot en utgivning tidigt 2014! Detta blir något att följa noggrant de närmsta månaderna :-)
IN FLAMES 2013, foto Lennart Rehnman, Expressen

söndag 27 oktober 2013

Amerikansk intervju med WATAINs Erik Danielsson

"Lossa för en gång skull på kedjorna och låt kaoset komma"
Man måste bara beundra Erik Danielsson! Med en intervjuare som verkligen ger intryck av att veta noll om WATAIN (troligen inte hennes fel) gör Danielsson hela intervjun, och själv ger frontmannen som vanligt ett totalt seriöst intryck. Trots ett frågebatteri som precis lika gärna kunde vänts till Lady Gaga, Bob Dylan, Justin Bieber eller vilken jäkla musiker som helst, tar Danielsson varje fråga på största allvar och lyckas skapa en djupt intressant intervju.

Respekt.

fredag 25 oktober 2013

BEHEMOTH till Sverige i februari

I februari får vi äntligen hit BEHEMOTH till Sverige igen, denna gång för två konserter, den 24 i Göteborg och den 25 februari i Stockholm. Med-huvudband är CRADLE OF FILTH. Vilket som är huvudbandet för mig är dock ingen tvekan :-) Dessutom har man med sig svenska IN SOLITUDE, amerikanska INQUISITION och norska SVARTTJERN. Kan bli väldigt bra detta.
Varför man spelar i en såpass liten lokal som Tyrol är dock obegripligt för mig. Den 26 februari landar turnépaketet i Köpenhamn, för den som befinner sig söderut i landet och kanske har närmre dit.

fredag 18 oktober 2013

HAMMERFALL-biografi och Janne Stark-encyklopedi

Två härliga böcker att se fram emot i nästkommande veckor. Oscar Dronjaks biografi över HAMMERFALL och Janne Starks tredje, och mest kompletta, encyklopedi över svensk hårdrock och metal.

HAMMERFALL är inte något stort favoritband hos mig, men en viktig del av svensk hårdrockshistoria såklart. Att en av grundarna, Oscar Dronjak, själv står bakom boken gör inte det hela mindre intressant. "Legenden om HammerFall" ges ut på ett av mina favoritförlag, Kalla Kulor.

Janne Starks två tidigare encyklopedier, som kom 1996 respektive 2002, har jag haft oerhört mycket glädje av. Jag började använda dem frekvent under perioden för några år sedan när jag som mest bidrog på svenska wikipedia, och sedan har jag ofta återvänt till verket. Det finns inte ett nog litet eller obskyrt band för att Stark skulle ha missat det, om bandet ifråga fyller kriteriet att ha gett ut en skiva i något format.
Hur författaren gjort med urvalskriteriet i "The heaviest encyclopedia of Swedish hard rock & heavy metal ever!" (Premium Publishing), idag när "ett album" och "en skiva" är glidande digitala storheter återstår att se. Nästan 1 000 sidor plus en bonus-CD med tidigare osläppt material får det dock att vattnas lite i munnen.



onsdag 16 oktober 2013

WATAIN till Stockholm i januari

I början av nästa år, närmre bestämt 23 januari, spelar WATAIN i Stockholm, på Arenan Fryshuset. Jag hoppas verkligen kunna övervara detta och få höra förhoppningsvis en hel del från fina plattan "The Wild Hunt" live.

Biljetterna släpps imorgon 17 oktober.

Senaste, och enda hittills, gången jag såg WATAIN var på Metaltown 2011.

Min recension av "The Wild Hunt".

fredag 11 oktober 2013

"True Kvlt" med IKEA

"Either you work at IKEA or you played drums for Bathory, because your knowledge is at the level of dare we say it, the cloven hooved one himself."


Jag måste bara sprida detta vidare, tack till bloggen Bara Metal! Nej, jag fick inte 20/20 men renderades ändå uttalandet ovan ;-)  Hur många klarar du? Vilka namn betecknar IKEA-möbler och vilka är metalband? Hasta snabbt till galnaste quizet IKEA or Death. Ha't så kul :-9

söndag 6 oktober 2013

WeRocks bästa i oktober på Spotify

Spotifylistan WeRocks bästa är nu fylld med bästa spåren från de 12 plattor vi gemensamt recenserade till 1 oktober. Varje skiva representeras av ett urval av de bästa låtarna, tre spår från varje platta (med undantag av OLD MAN'S WILL som bara har en tvåspårs-EP på Spotify ännu, och således fick nöja sig med dessa två).

Själv har jag då valt mina favoriter på de plattor jag skrivit om: CULT OF LUNA får med alla tre nya spåren på EP:n "vertikal II", DEALS DEATHs album representeras av de inledande två spåren samt Beyond Reason. Med SATYRICON syntes det helt omöjligt att välja ut tre bästa. Phoenix var given såklart och sedan valde jag två som representerar lite olika sidor av albumet, norskspråkiga dängan Tro og kraft samt grooviga Nekrohaven. Mycken skön musik att upptäcka i denna lista, om man inte gjort det tidigare. Som vanligt bred spridning på WeRock.se, från bluesig rock till death och black metal.

onsdag 2 oktober 2013

The Jester's Curse, Lunar Strain part 1


Äntligen har första delen i serierna som bygger på IN FLAMES tidiga musik landat, The Jester's Curse, Lunar Strain part 1. Och jag längtar redan efter att nästa del ska komma ut :-) Har dock ingen somhelst aning om hur länge det kan komma att dröja.
Så ikväll blir det såklart IN FLAMES-race i lurarna, från "Lunar Strain" och framåt!

tisdag 1 oktober 2013

Nytt på WeRock:CULT OF LUNA, SATYRICON, DEALS DEATH och annat gôtt

Första oktober och fullt ös på recensionsfronten på WeRock.se såklart. Efter en del tekniskt strul senare tiden (tack Martin att du redde upp det!) inleds månaden med dussinet fullt av recensioner på nya plattor. Mina bidrag denna gång är nytt från DEALS DEATH, CULT OF LUNA och SATYRICONs självbetitlade (som också redan publicerats tidigare här på bloggen).

Onödig eller nödvändig? Ja det är en av frågorna när bandet släpper "Vertikal II" så här ett halvår efter ettan. "att lyssna på CULT OF LUNA i allmänhet och "Vertikal"-albumen i synnerhet, har lite av samma effekt som att bedriva meditativ yoga" är ett av de ting jag konstaterar i recensionen av CULT OF LUNAs "Vertikal II".


"För den som liksom jag är obekant med bandet sedan tidigare kan IN FLAMES vara en av flera referenspunkter. Tempot är i stort sett konstant fullt ös. Rensången lyser med sin frånvaro, här growlas det ständigt, högt som lågt". God melodisk metal från Göteborg får vi aldrig nog av, det har jag konstaterat förr. De som bevisar detta denna gång är DEALS DEATH med sin "Point Zero Solution".

Detta är såklart bara en liten del av recensionsskörden i oktober; Martin har tagit sig an nytt från CARCASS, DREAM THEATER och HAKEN, Janne dissekerar OLD MANS WILL, Fredrik sätter tänderna i HUNTRESS, PERKELE och TYR ("en R-I-K-T-I-G-T bra skiva"), medan Robert analyserarWHITESNAKE (igen!) och SAMMY HAGAR. Alltså fulla dussinet anledningar att hasta över till WeRock.se :-)