onsdag 29 januari 2014

AT THE GATES gör inte "Slaughter Of The Soul Pt. 2"

Det är onekligen av intresse att AT THE GATES, till slut får man väl lov att säga, bestämt sig att ge ut nytt material. Både den ene och den andre hårdrocksskribenten har uttryckt vissa farhågor och "skräckblandad förtjusning" över att ikonerna som skapade alster som klassiska "Slaughter Of The Soul" faktiskt ska spela in ett nytt album i sommar.


Albumet har, helt oinspelat till trots, redan fått titeln "At War With Reality", vilket känns anti-spektakulärt tycker jag. Sångaren och frontmannen Tomas Lindberg säger om gruppen att "we are all still very hungry, creatively", betonar att man inte avser att spela in en "Slaughter Of The Soul Pt. 2" och vidare att "this is an album that is so full on conceptually and creatively, so involved and ambitious that I am almost compelled to call it pretentious".

Hur pretentiöst det hela faller ut kommer vi bli varse i höst när Century Media ger ut skivan.

söndag 26 januari 2014

Skivsläpp att se fram emot 2014

Här är några skivsläpp jag ser fram emot extra mycket under 2014.

Först och främst är det naturligtvis BEHEMOTHs kommande släpp, "The Satanist" att längta till, och det bara om två knappa veckor nu.

IN FLAMES är såklart ett annat av årets stora släpp. Något datum för bandets elfte album har jag inte sett, men "tidig sommar" har nämnts som en rimlig tidpunkt att invänta den plattan. 

Mer polsk. VADER ger ut sin "Tibi et Igni" i april, liksom norska GORGOROTH sitt nionde album, "Instinctus Bestialis". ENTOMBED A.D. dvs gamla ENTOMBED minus Alex Hellid, släpper länge väntade albumet "Back to the Front" i oktober är det sagt.

RAISED FIST är ett band som definitivt gör mer väsen av sig på än utanför scen. Eller så tittar jag åt fel håll... I vart fall har bandets facebook på senare tid gett förhoppning om ett nytt album från Luleå-sönerna inte alltför långt fram i tiden, i juni förra året annonserades ny skiva på gång och i november meddelades att "Bad ass pre-production happening right now!" och nu i januari hade bandet möte med sitt skivbolag, Epitaph Records. Inget datum, men under året känns väl rimligt?

Mikael Åkerfeldt har annonserat "sex låtar klara och ett par till är på gång" för sitt OPETH och även här hoppas vi ju på ett 2014 års släpp.

Andra band, vars kommande album jag väntade på redan inför förra året(!), är TOOL som lär ska arbeta på nytt sedan 2010..., KEEP OF KALESSIN, dock utan sångare Thebone, samt MELECHESH som också undergår medlemsförändringar, en gitarrist har hunnit annonseras och sedan avannonseras senaste månaderna.

Nå på det hela taget ser 2014 ut att kunna bli ett finfint år för hårdrocksutgivningen. Och då har jag helt säkert glömt både det ena och det andra, samt inte har koll på en hel del annat. Upplys mig gärna! Vilka skivor ser du fram emot?



onsdag 22 januari 2014

BEHEMOTH - tredje trailern för "The Satanist"

Inferno 2010 (bild Wikimedia Commons)
Hihi, ja dessa trailers känns verkligen som "teasers", retsamma kommentarer till det kommande albumet av BEHEMOTH. Denna gång är det trummisen Zbigniew "Inferno" Promiński som får lägga ut texten om sitt kall, men det uppvisas inget mangel, som önskats i en kommentar här på bloggen, utan han talar bl.a. om "musiken som en förlängning av vår medvetandeström". Minsann.

Själv lyssnar jag för fullt till "The Satanist" för en recension som kommer nästa vecka, i månadsskiftet. Och du, det här är jäklarimej kalas! Ska inte orda för mycket, men ingen som gillar bandets musik behöver vara orolig. Jag tror dessutom att Nergal & co kan ro åt sig en hel del nya lyssnare med denna platta. Spår jag iaf.

onsdag 15 januari 2014

söndag 12 januari 2014

Bästa svenska debut 2013 - omröstning på WeRock.se


Årets omröstning om bästa svenska debut är på plats på WeRock.se. Vi har i år sju olika band som med sina debutplattor tävlar om utnämningen.


Alla kandidaterna är meddelade via facebook och röstningen har redan börjat ta fart. Omröstningen ligger uppe i tre veckor, sista dag är 2 februari, så alla ska hinna hitta dit och rösta fram sina favoriter.
Nedan ser ni listan över de nominerade albumen, med länkar till WeRocks recensioner, dessutom hittar ni alla länkar till Spotify och bandens facebook  på nomineringssidan. Ta dig tid att läsa, lyssna och bestäm vilken kandidat som får din röst. Själva omröstningen ligger på startsidan. Som alltid är vi på WeRock mycket glada för alla typer av kommentarer och tankar kring kandidaterna och omröstningen.

Själv har jag ju "bara" med en av kandidaterna på min Topp 10-lista för 2013. Så det kanske inte är svårt att gissa var jag hoppas att rösterna hamnar...
Bästa debutalbum 2013 - de nominerade på WeRock.se (länkar till sajtens recensioner)
AVATARIUM - "Avatarium"
BLOODLIT - "Dead On"
COLOSSUS - "Wake"
DEATHEMBER - "Going Postal"
POSTURES - "Postures"
SYSTEM ANNIHILATED - "Furor"
WITHERSCAPE - "The Inheritance"

Nomineringssidan med alla länkar samlade

lördag 11 januari 2014

Om bloggen och nya Intressanta webbplatser

Nej, det här blir inte någon ny "programförklaring" inför året som nyss börjat. Jag tänker varken utlova mer specifikt innehåll eller viss publiceringstakt på bloggen, utan det fortsätter ungefär som vanligt med "Bara bra saker", mest inom hårdrock och metal. Och kanske lite annat också. Om böcker och film t.ex. som ju upptar en stor del av både mitt yrkesliv som bibliotekarie och mitt civila liv.

I listan till vänster över Intressanta webbplatser har jag tagit bort en del gamla länkar som inte uppdateras längre. Någon visade sig dessutom innehålla något helt annat numera! Såsom Tomasz gamla bloggadress The Great Nausea som numera härbärgerar en blogg om zombier - på indonesiska (enligt Google translate).

Jag har också lagt till ett antal bloggar i listan, vilka jag själv följt ett gott tag: 666 Skulls, Blodpest, Flyg Audio & Vision, Hårdrock, Hårdrocksbloggen, Let it Bleed, Metal Shrine, Seance, Spader Ess, Steelgardenmusic och The Rocker. Närmare presentation av dessa finner ni bäst på respektive blogg via länkarna :-) 
Några av bloggarna jag följer och som återfinns i länklistan till vänster

Själv följer jag numera bloggarna via Netvibes för att få bättre överblick. Det innebär att jag inte alltid är inne på respektive blogg när jag läser innehållet, och därmed tyvärr inte bidrar till bloggstatistiken. Säkert är det många som använder dessa och liknande verktyg, vilket en som bloggare får ta i beräkning idag när en kollar sin statistik.

Ja, "Kim bloggar" fortsätter alltså i stort sett som tidigare, och jag vill önska alla läsare ett gott 2014!

P.S. Den lilla omröstningen om bästa musikvideo 2013, för den som undrar, gav dött lopp mellan en blogg BEHEMOTHs Blow Your Trumpets Gabriel och BOMBUS Enter the Night.
Edit: La till Steelgardenmusic i länklistan - hur jag nu kunde glömma den bloggen! Ber om ursäkt för det och om jag kanske glömt nämna någon mer...

onsdag 8 januari 2014

BEHEMOTH - första trailern för "The Satanist"

Nu är det knappa månaden kvar till vad som jag redan kallt räknar med blir ett av årets bästa albumsläpp, BEHEMOTHs "The Satanist". Första singeln och videon Blow Your Trumpets Gabriel la jag upp tidigare här på bloggen.

Nedan ses en första teaser för albumet "The Satanist". Jag gillar att Nergal talar på sitt modersmål :-)

söndag 5 januari 2014

Mikael Åkerfeldt om kommande OPETH-albumet

Mikael Åkerfeldt, OPETH, 2011. (Eget foto)
I en intervju med Decibel Magazine berättar Mikael Åkerfeldt om arbetet med det kommande OPETH-albumet. Sex låtar finns klara och ett par till är på gång. Något datum (eller år för den delen!) för utgivning nämns inte, men angående musiken säger han att det kommer bli mindre syntar och mer äkta strängmusik. "Some songs are simple and stripped-down, while others are epic in the true sense of the word. Business as usual, hopefully with unusual music."

Tidigare har Åkerfeldt sagt vid jämförelse med förra albumet "Heritage" (2011) att den kommande plattan blir "maybe a little bit heavier. Not death metal heavy, but hard rock/heavy metal heavy." Jag ser fram emot detta med tillförsikt!
"Maybe a little bit heavier. Not death metal heavy, but hard rock/heavy metal heavy
Read more at http://www.blabbermouth.net/news/opeths-mikael-akerfeldt-on-next-album-its-time-to-go-all-in-with-string-instrumentation/#BwTGkEhAJC8w5wGZ.99
Maybe a little bit heavier. Not death metal heavy, but hard rock/heavy metal heavy
Read more at http://www.blabbermouth.net/news/opeths-mikael-akerfeldt-on-next-album-its-time-to-go-all-in-with-string-instrumentation/#BwTGkEhAJC8w5wGZ.99
Maybe a little bit heavier. Not death metal heavy, but hard rock/heavy metal heavy
Read more at http://www.blabbermouth.net/news/opeths-mikael-akerfeldt-on-next-album-its-time-to-go-all-in-with-string-instrumentation/#BwTGkEhAJC8w5wGZ.99

onsdag 1 januari 2014

WeRocks bästa album 2013 - sammanställningen

En sammanställning av skribenternas topplistor över 2013 års bästa album är nu för handen på WeRock.se. Våra listor var i år synnerligen spretiga, endast åtta album fick röster från fler än en skribent. Vi begränsar den gemensamma topplistan till de fem främsta platserna, varav den femte blev delad. Således sex album i listan, och du ser omslagen i bokstavsordning här nedan. Vilken skulle du placera främst? Två album från min Årsbästalista, "Construct" och "Satyricon", finns med.


Glöm inte heller att tycka till om Årets bästa musikvideor här på bloggen, ett dygn kvar i den röstningen.

Nyheter på skolbiblioteken