lördag 16 januari 2016

EL CACO - "7"

EL CACO (promobild)


"Det är förföriskt vackert, det svänger och det gör mig glad." 

Jag har recenserat EL CACOs sjunde album "7" på WeRock.nu


onsdag 13 januari 2016

Mest emotsedda första månaderna 2016

Här är några av kommande albumsläpp som jag är nyfiken på den närmsta tiden. En del av dem blir det nog recension på också, företrädesvis på WeRock:

EL CACO - "7"

Utgivning 15 januari på Indie Recordings

Kändes inte alls som min grej först, men recension kommer i alla fall.


DETHRONE - "Incinerate All" 
Utkommer 22 januari på Massacre Records

Ett band jag hörde talas om första gången inför Metaltown 2012, och som nu kommer med sitt andra debutalbum (edit. rätt ska va' rätt).


MEGADETH - "Dystopia"

Släpps 22 januari på Dave Mustaines eget skivmärke, Tradecraft

Klart en alltid är lite nyfiken på vad ett band som MEGADETH gör.

RESISTANCE - "Coup de Grâce"

Utgivning 22 januari på earMusic

Andra fullängdsalbumet från bandet.

ABBATH - "Abbath"
Släpps 23 januari på Season of Mist


DEGRADEAD - "Degradead"
Utgivning 29 januari på Metamorphik Records

Jag har ju följt bandet sedan debuten med "Til Death Do Us Apart" 2008, såklart är jag intresserad av vad femte fullängdaren har att erbjuda.



ROTTING CHRIST - "Rituals",

Utgivning 12 februari på Season of Mist

Detta album har jag redan nämnt här på bloggen i samband med första singeln Elthe Kyrie. Räknar kallt med att det är ett kanonalbum!

Min recension på WeRock av förra albumet, "Kata Ton Daimona Eaytoy"

ANTHRAX - "For all Kings"
Släpps 23 februari på Megaforce Records

Känns liksom MEGADETH som ett måste att kolla in.

ENTOMBED A D - "Dead Dawn",

Utgivning 26 februari på Century Media Records

Andra albumet sedan splittringen och namntillägget "A D" men räknat på hela ENTOMEDs karriär är det elfte fullängdaren om jag räknar rätt.






Sen finns det några till som jag hoppas på besked om snart, blir det t.ex. ett album från GOJIRA under 2016? Vilka plattor ser du fram emot 2016?

söndag 3 januari 2016

Årstopplista - 2015 års 10 bästa album

Ja, här är då slutligen mina 10 bästa album från år 2015. Som ofta är det mycket norskt och mycket black metal, eller åtminstone med ursprung däri. Dock är de allra översta placeringarna varken det ena eller det andra. Vilket nästan förvånar mig själv :-) Vi räknar ner från tiondeplats till första.

10. "With the Dead" - WITH THE DEAD 


I elfte timmen, närmare bestämt i början av december, när andra media redan börjat publicera sina årslistor nådde WITH THE DEAD mitt medvetande (tack Tomasz!). Inledningen på Nephthys bet sig att börja med fast i mitt sinne - den var ju "stulen" rakt av från någon av låtarna på DIA PSALMAs debut! Eller? Fler och fler passager och låtar på albumet fastnade nånstans i hjärnbarken och här står vi nu - med "With the Dead" som oväntad inledare av årsbästalistan 2015.



   9. "Repentless" - SLAYER 

 "Repentless" kommer knappast gå till historien som någon banbrytande skiva trots att, eller på grund av, att det är det första släppet av thrashveteranerna efter gitarristen Jeff Hannemans bortgång. Ingen större experimentlusta som lyser igenom. Gött att lyssna till är det dock.  

Martins recension av "Repentless" på WeRock.nu
  
8. "The Book of Souls" - IRON MAIDEN

Bruce Dickinson, mannen som lite i skymundan kreerade ett nytt dubbelalbum med sitt IRON MAIDEN, medan fokus i nyheterna var sångarens cancerdiagnos och behandling. "The Book of Souls" är inte revolutionerande på något sätt men ett mycket habilt IRON MAIDEN-album som ger avkopplad lyssning, utan att kräva alltför mycket tillbaka av lyssnaren.  

 
Martins recension av"The Book of Souls" på WeRock.nu
 
7. "Epistemology" - KEEP OF KALESSIN

Första fullängdaren med gitarristen och bandmotorn Obsidian C. även som sångare. Lite knölig har väl vägen varit de senaste åren, men med ett ack så tilltalande resultat i form av "Epistemology" till slut! "Lätt att älska, svår att släppa, åtminstone för dig som gillar melodisk extrem metal" skrev jag i recensionen.

Min recension av  "Epistemology" på WeRock.nu

 

6. "In Times" - ENSLAVED

Rutin. Erfarenhet. Fasta format. En bedräglig lätthet som samtidigt ger spännande lyssning med många bottnar. Och än en gång kommer det hela ut briljant när norska ENSLAVED gör det "In Times".


Min recension av  "In Times" på WeRock.nu

 

  

5. "Malefic Miasma" - AGES

Inte bara årets debut, "Malefic Miasma" är också en av årets bästa plattor totalt sett . Svårartat beroendeframkallande melodisk black metal. Jag ser fram emot mer av dessa svenska musikerveteraner som i AGES äntligen tyckts ha hittat helt rätt.

Min recension av  "Malefic Miasma" på WeRock.nu





4. "Enki" - MELECHESH 

Fem år sedan förra albumet, "Epigenesis". En väl värd väntan när resultatet är så här. Tungt, tekniskt och med mycken musikalisk finess i MELECHESHs orientaliska metal. Såsom vi vant oss vid det. Något mindre lättilllgänglig än föregångaren, och därmed än mer att avtäcka under kommande lyssningssessioner.

Min recension av  "Enki" på WeRock.nu


3. "Sólverv" - VREID 

En fullträff från norska VREID, bandet som alltid får högvis med cred, men ändå inte nått riktigt, riktigt samma bredd internationellt som en del andra norska bandkolleger inom genren. Dags nu? Hela albumet framförs förtjänstfullt på bandmedlemmarnas hemmadialekt, Sognamål.


Min recension av  "Sólverv" på WeRock.nu
2. "From The North" - RAISED FIST

Bandet som fortfarande är precis så arga och samtidigt uppmuntrande som jag vill ha dem. "From The North" är plattan som växt sig allt starkare ju längre tiden led och är en av dem jag lyssnat allra mest på under året. RAISED FIST bjuder här även på flera allsångsvänliga topplåtar som jag hoppas få chans att gasta med till live så småningom.


Min recension av  "From The North" på WeRock.nu
1. "The Plague Within" - PARADISE LOST

Vi toppar listan liksom vi bottnade den - med brittisk doom. PARADISE LOST ger oss tung-doom-gung att njutningsfullt sjunka ner i melankolins djup till. Men också mycket melodi. Efter något av en mellanplatta med "Tragic Idol" blev allt, precis allt, rätt för britterna denna gång. "The Plague Within" har snurrat oräkneliga varv i spelarna sedan den släpptes i början av året. Utan tvekan årets album 2015.

 
Min recension av  "The Plague Within" på WeRock.nu



Min årsbästalista återfinns också på WeRock.nu då kompletterad med lite specialkategorier som Årets konsert och Årets låt. Där kan du också läsa motsvarande topplistor signerade skribentkollegerna Martin, Fredrik, Robert och Manhammer .