måndag 31 oktober 2016

NETHERBIRD - "The Silvan Shrine"

Jag måste bara dela med mig av det här spåret från NETHERBIRDs senaste platta också. The Silvan Shrine är kanske den vackraste låten på albumet "The Grander Voyage”. Samtidigt representerar den allt det som är speciellt med hela albumet, det djupt berörande och vemodigt vackra.

söndag 9 oktober 2016

Netherbird tillbaka med vemodigt vackert styrkebesked

Detta är NETHERBIRDs bästa album hittills, med låtar som i stort sett allihop når upp till det allra bästa bandet gjort tidigare (tänk The Weight of Vapour eller A Shadow In the Garden of Darkness). En verklig fullträff av NETHERBIRD denna gång alltså, och det är med uppriktig respekt och glädje jag delar ut en betygsnia för ”The Grander Voyage”.
Så avslutar jag recensionen på WeRock av NETHERBIRDs nya album "The Grander Voyage" som markerar bandets återkomst efter tre års paus. Det svenska melodisk metal-bandet har finslipat sina instrument av olika extreme metal-element och skapat ett konceptalbum som helst avnjuts som helhet, men där också varje låt lever i sin egen rätt. Favoriter just nu är de två avslutande spåren The Silvan Shrine och Emerald Crossroads, men även de båda hittills släppta singlarna Windwards och Pillars of the Sky är var och en fantastiska spår.

Musiken och lyriken harmonierar i sitt finstämda mörker och vemod, och inte minst texterna har berört mig djupt under lyssnandet. Det är poesi och ordkonst som når in till hjärterötterna. Lyriken kan mäta sig med ENSLAVEMENT OF BEAUTYs bästa alster, och då vet ni som följt bloggen ett tag att detta är på allvar :-)


De två nämnda singlarna är verkligen singlar i traditionell bemärkelse också. De består båda utöver av sitt förstaspår även av en "andrasida" med vardera en låt som inte finns med på albumet. Windwards har Sculptors and Spectres som andra låt medan "B-sidan" på Pillars of the Sky heter Brazen Splendour. Men det finns ingenting "B" med de här två låtarna. De hade båda platsat väl på albumet, kanske Brazen Splendour är på gränsen till lite för "glad" i melodin, och kanske Sculptors and Spectres har mer positiv jävlar anamma än vad som passar sig i sammanhanget :-)  Två pärlor till spår är det i varje fall.

Jaha, det blev visst nästan en egen liten recension här, men på WeRock.nu läser du hela min recension av NETHERBIRDs fjärde fullängdsalbum "The Grander Voyage".


Du hittar också NETHERBIRDs musik bland annat på Spotify.