torsdag 3 november 2016

CULT OF LUNA på Debaser, Stockholm, 2016-11-02

CULT OF LUNA och Julie Christmas. Samarbetet på ett album som sedan, tvärtemot tidigare utsagor, har utmynnat i ett litet antal spelningar runt om i Europa. Premiären begavs igår på Debaser Medis i Stockholm. 

CULT OF LUNA med Julie Christmas (eget foto)
För min del var det länge tveksamt om jag skulle (kunna) gå på konserten och jag avvaktade med att köpa biljett, rädd samtidigt att det skulle bli utsålt. Så i måndags hittade jag ett meddelande i inboxen att jag vunnit fribiljetter - tack Gaffa för det! Till slut klickade alltså allting och jag kunde komma iväg. Och tack och lov för det - detta hade jag inte velat missa! "Mariner" är som album en av årets självklara topplistekandidater, läs min recension av "Mariner" på WeRock.nu  och att se detta framfört på scen är en svårslagen upplevelse.
Julie Cristmas (eget foto)
Julie Christmas dominerade scenen den mesta av tiden, endast i fjärdespåret Approaching Transition fick hon vila rösten för en stund, i övrigt gav hon allt som någon möjligen kan begära. Hennes scennärvaro och fantastiska sångprestationer imponerar över förväntan. Det är en sak att göra detta på skiva, något helt annat att framföra det live på scen.

Annars känns CULT OF LUNAs publikkontakt precis lika "känslig" som vanligt, dvs noll och intet. Men det gör inget. Bandet är uppenbart inte där för att gulla med publiken, de är där för att göra sin musik; "varsågoda, detta är vi, ta det eller inte, ditt val". Om jag inte missade något(?) när jag var ute en sväng i baren innan sista låten var det noll mellansnack, inte ens ett "hej" eller "nästa låt blir..." vilket det senare naturligtvis inte behövdes eftersom konserten helt naturligt följde albumets fem låtar.

Full fokus på musiken och framförandet alltså. Jag är fantastiskt glad att jag inte missade denna unika spelning, endast fyra återstår på miniturnén. Samtidigt har jag svårt att tro att denna "engångsföreteelse" förblir en sådan. Vilket slöseri att inte ta detta samarbete vidare!
Fredrik Kihlber, med känslig sång på
"Approaching Transition"
(eget foto)
"Det kommer blinka förbannat mycket!" (eget foto)

Publik i stroboskopljus (eget foto)