söndag 16 december 2007

Årets fem bästa live-spelningar

Men, va mycket bra grejer vi har sett i år!
Svårt att välja ut de bästa, men Apocalyptica var en så alldeles unik upplevelse att jag inte tvekar att utse den konserten till årets allra yppersta.


Apocalyptica (Klubben, 19 oktober)
"...de fem musikerna fortsätter att vrida upp trycket, tempot och intensiteten varv efter varv, i dryga nittio minuter. Publiken blir alltmer galen och spärrarna ryker en efter en. Det headbangas, skriks, handklappas och röjs närmast i extas... Det finns helt enkelt inget mer att önska"
mer på Werock

Enter the Hunt (Hultsfred, 14 juni)
"Efter den första spelningen på festivalens första dag skulle jag kunnat åka hem – och vara helt nöjd med vad jag fått ut av Hultsfredsvistelsen! Det var nämligen de absoluta favoriterna Enter the Hunt som inledde hela festivalen. Har du ännu inte sett detta band live så har du inte upplevt svensk metal när den är som allra bäst."
mer på Bandit Rock

Behemoth (Klubben, 10 oktober)
"...sångaren Nergal är hela tiden ytterst närvarande och Behemoths självklara mittpunkt. Inferno ser ut att leka bakom sitt trumset, hur han lättsamt ”dansar” fram sitt enormt tunga driv. Synbild och ljudbild hänger bara inte ihop för mig!
...och konserten blir den gemensamma skapelse mellan band och publik som gör en sån här kväll till en rent bortryckande upplevelse."
mer på Bandit Rock

Foto: Cato Edvardsen, Wikipedia
In Flames (Cupolen, Linköping, 23 mars)

"Metal-koma: det tillstånd du befinner dig i när du har sett ett av världens bästa metalband i en helkvällskonsert, och de uppfyllde alla de musikaliska förväntningar du inte ens visste att du hade. Efter denna afton med In Flames i Linköping är känslan bara 'Vill inte vakna upp ur detta tillstånd'..."
från Wikipedia

Dia Psalma (Nalen, 16 november)
"...en perfekt mix med en viss övervikt av gammalt men ändå ett gott antal nya låtar ...när det var dags för Emelie, Hon får..., Balladen om lilla Elsa och Ack, högaste himmel kunde Ulke koncentrera sig helt på sitt gitarrspel - publiken skötte själva det mesta av sjungandet."
mer här på Bloggen

Å så all de fantastiska spelningar som ändå inte kom med på listan som t. ex. Dark Tranquillity och Evanescence på Hultsfred, Billy Talent, Dimmu Borgir och, nu senast, Black Crusade på Arenan, 30 Seconds to Mars med Linkin Park på Globen osv, osv...

4 kommentarer:

  1. Yes! Jättekul idé med att lista konserter - varför har man inte tänkt på det innan? Det får det nog bli en lista av till nästa år :)

    SvaraRadera
  2. Vaddå, det är väl inte försent att göra årets lista? Det vore kul att läsa vilka som var dina bästa. En sån här lista blir ju, ännu mer än en albumlista, beroenda av den som listar :)

    SvaraRadera
  3. Schysst lista! Stämmer in med Metallbibliotekarien och undrar varför man själv inte skrivit en sådan? Å andra sidan tar jag upp lite av detta på min blogg. Listan är uppe kära barn =P

    SvaraRadera