fredag 14 januari 2011

"Sounds of a Playground Fading"

Bollnäs-Martin och Fridén lyssnar intensivt på råmixen
Fotot taget från Bollnäs-Martins facebook
Dagens sändning av Radio Bandits "För Tidigt"-program var den sista från IN FLAMES studios. Dagen till ära var Anders Fridén med i sändningen och utlovat var lite efterlängtad info om den kommande plattan. Men först skulle det pratas whisky... Vilket det gjordes i 15-20-25 minuter, minst. Med provsmakning mm. Nog för jag gillar whisky, och nog för jag gärna skulle prova In Flames-whiskyn, den omtalade 73-an, men lite frustrerande blev det.

Nå till sist släpptes en del nyheter iaf så jag för-söker sammanfatta vad som framgick om nya plattan. IN FLAMES kommande tionde album ges ut i maj/juni och kommer att innehålla 13 låtar. Plattans titel är "Sounds of a Playground Fading". Albumet håller just nu på att slutmixas i bandets egen studio i Göteborg av Anders Fridén och Roberto Laghi, som var medproducent även på "A Sense of Purpose"-plattan för tre år sedan. Mixandet beräknas vara klart om 1-2 veckor.

Bollnäs-Martin hävdar att plattan låter "mörkare" men det var Fridén inte riktigt med på. Däremot var de överens om att Anders Fridén "sjunger mer" på denna platta, eller som han själv sa att det är "mer sång och mindre gruff". Och det har ju varit en utvecklingstendens under de senaste albumen att han använder ett allt bredare sångregister och minskar på skrik och growl. Fridén framhöll att vokalister liksom andra musiker vill "förädla sitt instrument" och utveckla sin sångteknik.

Det enda som egentligen avslöjades om låtarna var att en av dem bär samma titel som albumet, att det finns en pigg liten låt på endast 1:30 och att det förekommer överraskningar som ljudet av knarrande golv och musik från en tramporgel... På sin facebook nynnar Martin i samband med lyssningen "Nanana..enter tragedy..nana..". Men inte ett enda ljud från mixarna släpptes ut i etern, så nu är det bara att vänta!

På facebook började genast kommentarerna och diskussionerna om hur albumets titel ska tolkas. Vad menas här med "playground" och vad syftar "fading" på? Någon föreslår att det här är sista plattan av bandet men det har verklign inte varit några sådana tongångar i studion under veckans Banditsändningar.


13 kommentarer:

 1. Vill ha skivan nu:)

  Kommer nog äga ASOP

  SvaraRadera
 2. Ja, 4-5 månader känns som en lång väntan. Ändå hade jag trott att det skulle dröja till slutet av sommaren så det här var en positiv överraskning för mig.

  ASOP är en verkligt bra platta, om de toppar den blir det här fantastiskt

  SvaraRadera
 3. Jag har svårt att se att bandet skulle lägga av med tanke på att de bara blir populärare för varje släpp. Verkar inte finnas någon gräns för IF. Däremot är det alltid kul att läsa folks spekulationer. Det tenderar ju att alltid spåra ur.

  SvaraRadera
 4. Tror inte heller att det alls finns tankar att lägga ner bandet. Snarare verkar de inställda på en intensiv fortsättning med först säkert något år eller två på turnérande fot från i sommar och framåt.

  SvaraRadera
 5. Bara inte alla låtar är lika kassa som Alias :p

  SvaraRadera
 6. Anonym: "kass" skulle jag absolut inte kalla den låten, däremot finns det ännu bättre låtar på ASOP, som "March To The Shore", "Delight And Angers" och inte minst "The Chosen Pessimist".

  SvaraRadera
 7. Hoppas fan den inte låter som ASOP, tyckte verkligen inte om den plattan.

  SvaraRadera
 8. Synd att Jesper inte är med och gjorde plattan. Men när Björn, Anders, Daniel och Peter är igång så lär det knappast bli dåligt. Tror inte att bandet kommer att lägga ner på ett bra tag, men jag tror att det skulle kunna bli en paus för In Flames; de har ju spelat nonstop i ett bra tag nu.

  SvaraRadera
 9. Kommer de bara nära normal standard så blir det bra! Undrar om de löser gitarren live med Niklas igen?

  SvaraRadera
 10. Ja, "normal" IF-standard är mer än bra! :)
  Svårt att sia om Niklas, just nu tycks hans ENGEL ha fullt upp med gig, men hur det blir när IN FLAMES börjar turnera på nya skivan vet man ju inte.

  SvaraRadera
 11. Where is Jesper when we need?
  i think Jesper leaves pemanently because the new sound, he is a guy who play metal, i hope this better them ASOP

  SvaraRadera
 12. Sorry to say, ShadowVp, I don´t think Jesper will come back.

  Now it´s official that Niclas Engelin is a full member of In Flames. And that is a god thing!

  SvaraRadera
 13. Jesper didn't leave the band because of the "new sound", if you haven't heard he has struggeeld a long time with his drinking problem and he had too focus full time to take control over it

  SvaraRadera