fredag 6 februari 2009

Sepultura - "A-Lex"

Brasilianska Sepultura har med sitt nya album grävt sig djupt ner i Anthony Burgess dystopi (ja, slå gärna upp ordet, det fick jag göra ;) "A Clockwork Orange". Och upp kom ett 18 spår långt konceptalbum av tung death/thrash. Albumtiteln "A-Lex" är en lek med ord och mening, då Alex dels är namnet på berättelsens huvudfigur, dels kan termen tolkas ungefär som "utanför lagen".

En del recensenter vill gärna jämföra med Sepultura från den "gamla goda" tiden, eller med de båda tidigare medlemmarnas nya band, "Cavalera Conspiracy". Släpp dessa tankar, säger jag, och lyssna på dagens Sepultura i ett spännande konceptalbum med magnifikt ljud, Derrick Greens brutala röst, utmärkt trumspel och alerta gitarrer. Här nedan t ex "We've Lost You".

På Werock hittar du min recension av "A-Lex" tillsammans med månadens andra recensioner.


dystopi=negativ framtidsvision, motsats till utopi

9 kommentarer:

 1. Ja, det måste du! Fast du behöver ju inte "äga" den om den finns på ett bibliotek "nära dig", eller hur? :)
  Finns iaf här att beställa...

  SvaraRadera
 2. sant. ska kolla om biblioteket har den...

  SvaraRadera
 3. Jag försökte lyssna på den för några veckor sedan men det gick inte. Jag klarar inte av det skämt som Sepultura blivit. Det började visserligen gå utför för ganska länge sedan, redan på Roots, om man ska vara lite extra negativ.

  Lite intressant dock att bandet, med omslagskonsten, gått tillbaka till gamla skivor som "Beneath the Remains" och "Arise".

  Nej, det här inte något för mig. Gillar egentligen endast de två tidigare Sepultura-skivorna, den förstnämnda är en av världens hårdaste thrash metal-skivor. Efter det så blev det lite för mycket "folkmusik" av det hela även om det finns en hel del pärlor på kommande skivor fram till det att Max drog.

  Och Cavalera Conspiracy är otroligt mycket bättre än det här. Japp. :)

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentaren :)

  Ja, "Morbid Visions" är ett fantastiskt album, "Inflikted" låter mycket bra - och "A-Lex" är för mig en riktigt, riktigt bra platta. Det är tre skilda saker, i tid och uttryck, och inget utesluter det andra för mig.

  SvaraRadera
 5. Läsvärt som vanligt och kul för dem att de får någon positiv kritik för nya albumet.

  SvaraRadera
 6. Har aldrig fastnat för Sepultura. Varken dagens "nya" band eller det gamla. Jag är dock svag för konceptplatta och att göra ett tema på en riktigt bra bok låter onekligen spännande. Musiken i klippet? Nja...

  SvaraRadera
 7. Nja - ställer mig mycket tveksam till "nya" Sepultura, för mig har bandets själ alltid stavats bröderna Cavalera. "Beneath the Remains" och "Arise" tycker jag står som det i särklass bästa bandet har gjort. Cavalera Conspiracy, nja sådär - den föll rätt snabbt i mina öron, men är trots detta mycket intressantare än dagens Sepultura.

  SvaraRadera
 8. Alltid kul när det kommer upp olika åsikter i kommentarerna :)
  Jag kan bara säga att "A-Lex" fortfarande bara blir bättre ju mer jag lyssnar...
  (Men Shadows, så ensam om att vara positiv känner jag mig absolut inte, även om många stora medier varit svala i omdömena)

  SvaraRadera