söndag 22 februari 2009

FINNTROLL sjunger sagometal på svenska

Mathias Lillmåns 2008, från WikipediaDet är kul när ett band som man inte förväntar sig att gilla, överraskande visar sig ha mycket mer än anat att ge. "Folkmetal" är väl egentligen inte min grej, just i det fallet är jag inte förtjust i genreblandningen, och ändå är FINNTROLLs musik så både medryckande och glädjespridande. Vi drabbades av dem på Metaltown i somras i ett fantastiskt framträdande där bandet lyckades med att skapa en trollsk stämning i solskenet i Frihamnen.

Skrymer och Vreth, Hultsfred 2008Trollen från Finland sjunger sagometal på svenska, sedan 2007 med sångaren "Vreth", Mathias Lillmåns, vid mikrofonen. Nedan dock videon Trollhammaren med tidigare sångaren "Wilska". Senaste albumet "Ur jordens djup", det första med Lillmåns, kom 2007. För närvarande arbetar bandet på material till en ny platta, men inget sagt om utgivning ännu. På FINNTROLLs Myspace hittar du ett blandat urval låtar från deras tidigare album.5 kommentarer:

 1. Oj vad produktiv du är. Kul att se! Torture division var ju klart intressant men FINNTROLL är inget för mig.
  Ett tips om du inte sett det är ju att AT THE GATES spelning från sweden rock i somras ligger ute på P3. Klicka här för 30 minuter ordentligt mangel. http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&id=1609215

  SvaraRadera
 2. finntroll - såg dem som du på metaltown och tyckte mycket om dessa gossar (sångaren i kjol) el kilt...plus poäng!! och så var det en bra framträdande i det stora hela....

  SvaraRadera
 3. Ska erkänna att jag diggat något låt av bandet men nu så här i politiska kristider gör inte deras musik mig något alls.

  SvaraRadera
 4. Någon mer än jag som tycker det är kul med en metalsångare som heter "Lillmåns"?

  Har gett mig på den vanskliga uppgiften att på min blogg lista de 10 mest inflytelserika banden i fråga om framväxen av dagens metalscen. Ser fram emot kommentarer / diskussion kring urvalet! :-)

  SvaraRadera
 5. Uppfattat, Sherlock! Kommer säkert inte kunna avhålla mig från att kommentera.
  Kanske tyckte Mathias Lillmåns som du, därav artistnamnet Vreth?

  Kul med olika åsikter om Finntroll, som sagt jag blev själv positivt överraskad av dem. :)

  Och tack snälla Shadows för länken, ser fram emot en najs halvtimme med AtG efter jobbet...

  SvaraRadera