fredag 6 mars 2009

DIA PSALMA på Nalen

Ulke, Nalen 28/2 2009"Hårdrock på svenska" säger bandet själva om sin musik numera. Inte specifikt punk således. Detta är en sanning med modifikation, visst är det ännu mycket punk i DIA PSALMA av år 2009. Och för min del är jag glad för det.

På Nalen frestar oss DIA PSALMA med en blandning av gammalt och nytt. Man drar igång det hela med nya singeln Kullisser (för bandets skull?) och sedan direkt på med Hon får (för publikens skull?). Några av låtarna från 2007 års "Djupa Skogen" finns med: Norrsken, Här och nu samt Lösningen och en bunt oemotstådliga gamla godingar radas upp, såsom Luft, Mördarvals, Den som spar, Emelie, Vi svartnar och Tro rätt tro fel.

Att delta i allsångsklassikerna är ljuvligt, men än mer intressant är att få höra fler av spåren från "Re Voltere" live. Tillsammans med Kulisser utgör Igen & igen, Världen i detalj och Kalle Iskall ett litet men nyanserat urval. Mest spännande av de nya är dock För martyrers skull där Ztikkans excellenta sånginsats visar vad jag har sagt förut: DIA PSALMA har egentligen "fel" sångare vid mikrofonen...

Zikkan, Nalen 28/2 2009
Så, när man väl förlikat sig med Ztikkan utan sina meterlånga dreds :), då är hela tillställningen en i alla delar njutbara anrättning och jag tycker delar av publiken gör bandet stor orätt när man skriker "spela gammalt" så fort DIA PSALMA visar vad de är här för att skapa "tio år senare". Visst, låtskatten är gedigen och unik, men den som vill följa DIA PSALMA på deras vidare musikaliska äventyr måste tillåta sig ha öppna sinnen.

Lite fler bilder från kvällen ligger på Dia Psalma på Wikipedia.

Videon till nya Kulisser har ni fått förut här på bloggen så här och nu blir det avdelningen "gammal goding" :)2 kommentarer:

  1. Punk är rätt gött ibland, intressant recension. :)

    SvaraRadera
  2. Tack för det :)
    Ja, för min del klarar jag mig inte utan lite punk då och då...

    SvaraRadera