onsdag 22 juli 2009

Sonisphere del 1 - Introt

(Tekniskt trassel gör att det dröjer innan min Sonisphere-rapportering kommer upp på Werock, så jag börjar publicera den bitvis här på bloggen så länge. Det sabbar naturligtvis gissetävlingen i förra inlägget, så gör gärna din gissning innan du läser vidare..)

Sonisphere-festivalen är ett monsterpaket med rock och metal som drar fram över Europa denna sommar. Med METALLICA som huvudakt bjuds på en heldag fylld med band som MASTODON, CRADLE OF FILTH och LAMB OF GOD. Dessutom ett antal lokala storheter i varje land där festivalen landar. 18 juli var det dags för Sverige och Folkets park i Hultsfred.

Stage 1, HawaiiscenenStage 1, Hawaiiscenen,
innan så många av de 35 000 besökarna anlänt.

DEAD BY APRIL
Bandet som just nu är ”överallt”, hur man än vänder sig, och i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Såg dem på Hultsfredsfestivalen förra året och imponerades inte då. Kanske ännu mindre nu. ”Pojkbandsmetal” har någon myntat och till det facket förpassar sig DEAD BY APRIL. Så de snygga mohikanfrisyrerna och kajalglittrande ögonen till trots – mig gav denna konsert väldigt lite.

Jimmie Strimell, Dead by AprilJimmie Strimell, Dead by April

ADEPT
"Kanske Hultsfreds snabbaste karriär: På rookie-scenen ena veckan och på Hawaii, Hultsfreds största scen, veckan efter..." Det framröstade myspace-bandet från Vagnhärad hamnade i lite väl stor kostym under Sonisphere då man inleder spelningarna på den scen där METALLICA ett halvt dygn senare ska toppa festivalkvällen. Unga ADEPT klarar ändå detta med äran i behåll och gör en hel del för att sätta fart på den, trots tid och omständigheter, ändå relativt månghövdade publiken. Spelglädjen hos bandet är det inget fel på, så till den grad att sångaren Robert röjer knäskålen ur led... Ser honom senare transporteras bort på en kärra likt en, kanske passande, ”King for a Day”.

Adept

THE (INTERNATIONAL) NOISE CONSPIRACY
Det här stämmer inte för mig... Jag har inte lyssnat på bandet tidigare men förväntade mig något annat av musik som benämns punk/hardcore, med albumtitlar som”Capitalism Stole My Virginity” och med citat av sångaren Dennis Lyxén i stil med ”Politik är viktigare än punk. Musiken är inte så relevant i sig". Det vi fick var kanske det mest propra av alla festivalens framträdanden. Och svängig, lite lättsam musik. Fullt njutbart i alla fall.

The (International) Noise ConspiracyThe (International) Noise Conspiracy


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar