måndag 6 juli 2009

Philip gästbloggar: Adept

(Idag har bloggen fått besök av Philip från Last Living som gästbloggar om ett ungt svenskt band som bland annat går att se på Hultsfred, Sonisphere och Stagedive Day Out i sommar. )

Adept. Sveriges vassaste post-hardcoreband. HADE jag sagt, för inte så länge sen.

Jag har lyssnat på Adept i ungefär ett år nu, och fastnade för dom direkt. Det var länge sen jag hade hört något som stack ut lite överhuvudtaget, och det var ännu längre sen jag hade hörde något nytt från metalvärlden som var så medryckande som dom, som kändes så äkta. Nu vet jag faktiskt inte vad jag tycker. Jag tänker inte säga att det inte är äkta, definitivt inte. Deras gamla låtar från Hopeless Illusions, When The Sun Gave Up The Sky och The Rose Will Decay, tycker jag fortfarande är riktigt, riktigt bra. Men, tyvärr, väntade jag mig mer från deras stora debutalbum, Another Year Of Disaster, som släpptes i våras.

När jag fick upp ögonen för Adept, var jag så innerligt trött på den nya metalgenren som var på väg. Alla dessa effekter som hade dykt upp mitt i metalvärlden och blandade den med någon form av DJ-hiphopstil. Inte många band klarade av att behärska det från början. Och jag saknade precis det som Adept kom med. Den metal som, istället för att bara slänga in massa playbackeffekter vid lugnare partier, faktiskt visade att den behärskade "riktig" lugn musik också (det vill säga musik som man faktiskt spelar själv, med instrument, och inte bara trycker igång med en dator).

Nu ska jag inte stå här och kasta glåpord över effekterna på Adepts nya skiva, för att just jag gör det borde nog ses som hyckleri. För det första för att jag aldrig har sett Adept live, och jag har dessutom haft så fullt upp att jag inte haft möjlighet att försäkra mig om att effekterna faktiskt ÄR playback när dom lirar live. Eller om dom ens har med dom. Men jag har svårt att tänka mig att effekterna faktiskt spelas på synthar (eller något liknande) vid livetillfällen, och räknar med att det inte är så. Har jag fel tar jag gärna emot rättelser och ber om ursäkt.

Men faktum är att jag inte borde stå och säga något ont om effekter i metalvärlden överhuvudtaget, då det ter sig så att jag själv faktiskt är aktiv i ett metalband som består väldigt, väldigt mycket av effekter. Hade du frågat mig för ett och ett halvt år sedan hade jag aldrig trott att den musik jag höll på med idag skulle låta så som den gör, och jag var väldigt tveksam när vi startade för drygt ett år sedan. Men det visade sig att jag trivdes. Och med tanke på att alla i bandet är lika stränga som jag på att INGET får vara playback, och syntharen spelar varenda ton själv, när vi står på scen, så känns det bra. Det känns rätt.

Men tillbaka till Adept. Jag tycker fortfarande om dom väldigt mycket, absolut, och jag längtar efter en möjlighet att få se dom. Jag hade bara hoppats, när jag fick det nya albumet, att de skulle låtit bli att sälla sig till (i brist på bättre ord) effektmetalen. Jag tycker inte att den nya skivan håller samma standard som de tidigare låtarna gjort. Mest besviken var jag över att se att de gjort om Lets Celebrate Gorgeous, You Know Whose Party This Is, och At Least Give Me My Dreams Back, You Negligent Whore, från The Rose Will Decay. De äldre versionerna, utan effekterna, var så mycket bättre.

Men utöver effekterna håller skivan ändå hög standard, måste jag erkänna. Inte på samma nivå som innan, men det är fortfarande bra musik. Sound The Alarm, är spåret jag fastnat mest för, än så länge./Philip, Last Living

18 kommentarer:

 1. Kul med en gäst på bloggen. Bra och intressant skrivet också så hoppas att vi får läsa mer från Philip i framtiden.

  SvaraRadera
 2. En snabb fråga;
  vad är det för effekter du pratar om?

  SvaraRadera
 3. Shadows of the North: Tja, kanske får ni det också!

  Anonym:
  Jag räknade nästan med den frågan. Visste att jag inte var så tydlig i vad jag menade.
  Men om du jämför dessa två inspelningar av At Least Give Me My Dreams Back (den första är från The Rose Will Decay, och den andra från Another Year Of Disaster):

  http://www.youtube.com/watch?v=PSxjO4cuLS8

  http://www.youtube.com/watch?v=fMKLcpCRgRI

  ... så är det effekterna mellan 2:27 och 2:46 i Another Year Of Disasterinspelningen jag menar. Och liknande, som dyker upp lite här och var på den skivan. Inte för att jag kan säga att just det stycket jag hänvisar till nu är särskilt snyggt gjort i den gamla inspelningen, men ändå. Det här nya kändes inte som adept. Och för övrigt tycker jag inte att de skulle gjort om övergången till de sista refrängerna på det vis de gjorde heller. Sen är jag inte riktigt nöjd med mixningen av skivan överlag, men det är en annan sak.

  SvaraRadera
 4. ah, jag förtår!
  fast det är ju ingen effekt, det är ju ett techno beat dom lagt in.
  i örvrigt är ju låtarna i princip likadana, förutom att nya låtar är i en bättre produktion.

  SvaraRadera
 5. Neej, okej då. "Techno beat" är bättre ord. "Effekter" skulle nog fått mig (om jag inte redan visste vad jag menade) att tänka på reverb, chorus, delay, osv.

  Jo. Det har du kanske rätt i. Men något saknas (eller har gått överstyr) i de nya låtarna, tycker jag.

  SvaraRadera
 6. Å andra sidan är den mindre precisa termen "effekter" kanske t o m bättre för dem som liksom jag inte är så insatta i terminologin.

  Kul att följa ert resonemang i kommentarerna :)

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet, hejar på dig!
  Signe

  SvaraRadera
 8. philip:

  du menar att du tycker skivan är för överproducerad med effekter?
  då förstår jag,
  men eftersom just det du tog upp var ett techno beat så förstod jag inte först..

  jag kan hålla med om att många band har effeker såsom delay, reverb, auto-tune..
  men av 1000 band använder nästan 999 sig utav detta.. så det är liksom som att klaga på luft!
  till och med beatles har ju effekter..

  även band som kör utan effekter med röster, har säkert någon form av basbomber för att förhöja ett parti, eller ett bakvänt ackord för att komma snyggare in på en vers..

  SvaraRadera
 9. Ja, men det var inte riktigt så jag menade. Nog är skivan överproducerad med sådana effekter också, men som du säger använder alla effekter såsom delay, reverb, osv. (Även om just auto-tune är direkt fusk, enligt mig.)

  Men det jag menade VAR just technogrejen. Exemplet var kanske lite dåligt, eftersom det mer eller mindre bara visade techno beat. Det jag egentligen menade med effekter var i princip alla slags ljud du kan åstadkomma med synthmoduler (det vill säga t ex en waldorf blofeld, eller liknande). Inte effekter som finslipar och gör om ljudet man redan har fått från olika instrument/röster, utan de effekter som är helt nya ljud, som tillför något helt nytt i låten.

  Detta kan ofta vara techno beat, men det behöver inte vara det.

  SvaraRadera
 10. Oj, Mattsin var visst inte namnet jag använde här, men ja. Det var självklart jag som skrev kommentaren över den här.

  (Och tack, Signe, om det var mig du menade. :))

  SvaraRadera
 11. Men om det är ett techno beat du menar så görs ju detta absolut inte av instrument..
  så det är väl svårt att klaga på en "effekt" som inte går att göras "för hand" så att säga..
  och live brukar det väl vara ett trumpkomp där istället?

  Jag förstår inte riktigt kritiken, särskilt inte just på detta band som har väldigt lite av dessa "effekter". Piano hit och ett techno beat dit, visst men det är väl det enda?

  och ja, auto-tune är fusk. Tror dock inte detta band använder sig av detta. Det brukar mest mindre bra musikstudios använda sig av.

  SvaraRadera
 12. Nej, men det är ju precis det jag säger. Att det inte görs av instrument.

  Hur de gör live skrev jag redan i blogginlägget att jag inte vet. Men jag har sett många band som skulle lösa ett sådant parti med playback. Men kanske har du rätt i att det bara är ett trumkomp där, när Adept spelar.

  Och jag klagade inte på effekten i sig, jag klagade på användandet av den, då jag hade hoppats att bandet ifråga skulle hålla sig mer till instrumenten. Detta kanske kan anses vara bakåtsträvande, att "begränsa sig" till instrumenten, när man kan få fram så många ljud med bara en dator, men jag tyckte bara att det kändes som att nästan alla band valde att använda effekter istället för att spela de lugnare partierna själva.
  That's it.

  Bandet är fortfarande bra, i mina ögon. Det enda jag ville poängtera var att jag inte tycker att deras nya skiva sticker ut lika mycket som de tidigare. Och detta har, enligt mig, väldigt mycket att göra med effekterna, som, trots att de kanske är få och förekommer relativt sällan, har stor inverkan på känslan i det stora hela, om jag får säga vad jag vill.

  Och de använder sig definitivt inte av auto-tune. Den effekten lämnar väldigt tydliga spår efter sig, inte minst genom att få rösten att låta lite som en "robotröst".

  SvaraRadera
 13. Jag menade dig Philip, så tuff och så ung, kul att du jobbade hos oss några veckor under sommarn. Lycka till med allt.
  Signe

  SvaraRadera
 14. Tack så hemskt mycket Signe :) Det var en trevlig period :)

  SvaraRadera
 15. Suck. Jag borde verkligen lära mig vilka namn jag använder var.

  SvaraRadera
 16. Okej först och främst gillade jag också första grejerna adept gjorde och kunde sitta och lyssna och njuta av äktheten och nån form av skapar glädje som ändå fanns där. MEN nu äre så jävla platt och tråkigt, bara gjort för att alla ska gilla det finns fan ingen känsla kvar. Och man kan fan inte ha tapping i alla jävla låtar. sen att jag har träffat personerna själva gör det inte hela bättre. Med deras rockstars fasoner och allmäna drygt betende så tappar jag helt intresset för det här bandet tråkigt men sant. PS. sångaren ser ut som nått från sagan om ringen i början av deras nya video.....

  SvaraRadera
 17. Frodo:

  Jaa, tyvärr har du ju rätt. Jag har ju som sagt inte träffat dom själv, men som du säger har det blivit platt och tråkigt. Och det känns inte äkta längre.

  SvaraRadera
 18. vilka låtar är det ni fastnade för innan då?

  om ni kan något av studioskapande så borde ni höra att det är exempelvis extremt mycket mer effekter på "the rose will decay" epn än på "another year of disaster".

  SvaraRadera