måndag 21 april 2008

Vemod, naturmystik - Vintersorg

Under en period gick mina Myspacebesök högst frekvent till en fansite för Vintersorg, ett svenskt folk metal/black metal band. Efter intensivt lyssnande en period tröttnade jag ganska abrupt.

Inspirerad av bloggen Shadows of the North, som skriver om Tulus, norsk black metal med inslag av just folkmusik, vände jag tillbaka och lyssnar på dessa märkliga nordsvenska hymner med titlar som Till Fjälls och Döpt i en Jökelsjö (eller Dopt i en Jokelsjo som det blir på Myspace-svengelska ;).

Nedan smakprov på två lite olika Vintersorg-låtar, en från senaste plattan "Solens Rötter", vilken har genomgående svenska låttitlar, den andra från "Visions from the Spiral Generator" från 2002, som har blandade engelska och svenska titlar.

Spirar och Gror (2007)


The Explorer(2002)


Tacksam vore jag om någon i den vida cyberrymden som läser detta har en bra förklaring till varför man via adressen som finns på Myspace, liksom t ex i Wikipedias artikel om bandet, kommer till en sida som tycks försälja organiska grönsaker eller något liknande! Ingenstans hittar jag en officiell Myspace eller hemsida för Vintersorg...

16 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att bandet haft en hemsida där men att den inte finns längre och nu når man istället webbhotellet där sidan tidigare låg. Bara min gissning dock.

  SvaraRadera
 2. Angående musiken är inte Vintersorg någon favorit. Har dock bara hört en handfull låtar. Mina inledande tankar är dock dessa:
  Har svårt för låtarna på svenska då de ganska tydliga inlagen av folkmusik får mig att associera till någon blandning av Hedningarna och Nordman och det mår jag inte riktigt bra av... Lite bättre med låtarna på engelska men ändå inget som skapar en vilja att höra mer.

  Då jag bara hört en handfull låtar borde jag kanske inte uttala en åsikt men jag gjorde det ändå...

  SvaraRadera
 3. Är väl inte riktigt rätt rubrik att ta upp detta under men antar att du inte kollar om du fått någon kommentar på dina gamla inlägg så här kommer det:

  Satt och läste igenom dina inlägg om din resa med Behemoth och det var mycket underhållande läsning. Tyvärr är ett antal länkar döda men det bli väl tyvärr så med tiden. Trots att jag hört mycket positivt om Behemoth har jag aldrig tagit tag i lyssnandet och tänkte därför att du kunde guida mig in lite i Behemoths värld. Läst vad du skrivit innan och kommentarerna så har lite koll men vilket album skulle du rekommendera att jag börjar med. Du har ju ändå lite koll på min musiksmak...

  SvaraRadera
 4. Shadows, jag börjar med att svara din senaste kommentar: jag har inställningarna så att jag alltid får mejl om nya kommentarer, på gamla som nya inlägg. Däremot kan ju även andra läsa när kommentaren ges på senaste inlägget och det är naturligtvis bra, det ska jag tänka på själv på andras bloggar!

  Känner mig inte som den rätte att ge kvalificerade uttalanden om Behemoth, det är endast de tre senaste albumen jag har tillgång till i sin helhet, och som du läst är min relation till bandet en kort och stormig historia :) Men jag tror absolut du kan tycka om musiken! För mig är senaste, Apostasy, absolut bästa plattan, men Demigod är också mycket, mycket bra...

  Behemoth spelar på Arvikafestivalen i sommar om jag inte missminner mig.

  Återkommer ang. Vintersorg!

  SvaraRadera
 5. Vintersorg har många vackra melodier och framför allt det jag hört från tidiga plattor, men också en del från allra senaste, låter finfint. Bäst gör sig rösten när han närmar sig growlad sång, medan i vissa låtar förstör sången tyvärr hela intrycket, som i "Till Fjälls".

  Konstigt ändå, att inte bandet tycks ha någon som helst sida på nätet. Även t ex Encyclopaedia Metallum har samma länk...

  PS På den här bloggen är alla åsikter om ämnet välkomna :)

  SvaraRadera
 6. Bra. Fick en känsla efter att jag skrivit inlägget att jag varit lite väl hård mot Vintersorg. Hoppas att du inte tog illa upp.

  SvaraRadera
 7. "Vem Styr Symmetrin" spelades konstant när jag jobbade på Estrella 2002 , var för övrigt då jag fick reda på om bandet .
  Ska man lyssna på en enda låt som Vintersorg har gjort så ska man lyssna på Symmetrin.

  SvaraRadera
 8. Men hallå där! Kul att höra av dig igen :) Har inte kommit mig för att ta bort länken till din gamla blogg. Det känns så definitivt. Fast jag vet att den inte funkar...

  Jaha, och du pratar om en låt som inte finns vare sig på Myspace eller Youtube. Har du något annat länkförslag?

  Lev väl!
  /Kim

  SvaraRadera
 9. Hej på er!
  Hittade nyligen era sköna bloggar (Shadows... och Kims via Metallbibliotekarien). Mycket intressant att läsa!

  Vad det gäller Vintersorg tycker jag själv att de helt svenska albumen är bäst, Till Fjälls och Ödemarkens Son. Då texterna mest berörde hedningar och natur-romantik. Med Visions From the Spiral Generations snöade han in sig på matematik och fysik vilket lyrikmässigt inte riktigt är min kopp av te, musiken blev också mer och mer progressiv och svår. God skiva hur som helst. Det däremellan har jag inte hört.

  Behemoth råkar vara ett av mina absoluta favoritband. Jag började med Satanica och tycker nog fortfarande att det är bandets bästa skiva. Men det varierar. Jag antar att du (shadows) uppskattar Black Metal mer än Death så någon av de första kanske är att föredra; Sventevith eller Grom. Då spelades det ren Pagan Black som förfinades i och med Pandemonic Incantations och utvecklades ganska naturligt (i mina öron) till vad dom är idag.

  mvh.
  dclxvi

  SvaraRadera
 10. Hej, dclxvi!
  Tack för kommentaren :)
  Natur-romantiken är helt okey medan "det hedniska" kanske inte lockar mig så mycket... Musiken är dock riktigt skön emellanåt.

  Kul med fler Behemoth-fans! För min del har jag inte lyssnat på mycket från de tidiga plattorna, men ska ta mig tid till det också så småningom...

  Skriver du själv någon blogg eller liknande?

  SvaraRadera
 11. dclxvi: Kul att du hittat hit. När det gäller Behemoth har jag mest lyssnat på Satanica än så länge. Tycker dock även att Demigod är bra även om den har en liten annan inriktning.
  Har inte lyssnat på varken Sventevith eller Grom än men särskilt den senare har jag hört mycket gott om. När tid och pengar finnes...

  SvaraRadera
 12. Tack för välkomnandet :)
  Har inte funnit tid och ro att svara innan nu, Sweden Rock, andra festligheter och jobb har kommit före ;)

  @Kim: Nope ingen blogg här. Hade tidigare en liten hörna där jag spydde ur mig diverse kvasi-filosofiska inlägg blandat med frukostdagbok i smålustiga metaforer. Men den är insomnad och raderad sedan länge ;) Adressen finns kvar dock (dclxvi.blogg.se)

  @Shadows: Vad det gäller pengar tycker jag personligen det är berättigat att helt sonika ladda ner det man förhoppningsvis kommer köpa senare, i syfte att bredda sitt tycke och smak. Eller fördjupa sig i det befintliga för den delen.

  SvaraRadera
 13. Hej igen! Lite nyfiken blir jag på vad den bloggen kan ha innehållit, men, men...

  Vad fann du mest nöje i på Sweden Rock, kan tro? Själv är jag nyss hemkommen från Hultsfred som du kanske sett i senaste inlägget.
  http://kimkahn.blogspot.com/search?q=Gissa+Hultsfredsband+
  (Kolla inte kommentarerna innan du ev. gissar själv ;)

  Det där med nedladdning är knepigt. Inget självklart rätt eller fel, tycker jag.

  SvaraRadera
 14. Av de få band jag såg var At the Gates helt klart bäst. Sådan jävla energi. Eläkeläiset var bra med, om än på ett helt annat sätt... X antal finnar sittande längs ett långbord mitt på scenen, medan de spelade och drack lagom mängder vodka.
  Nu ska vi se hur det går med Hultsfredsgissandet ;)

  SvaraRadera
 15. Vintersorgs myspace är faktiskt "officiell" eftersom bolaget och bandet har godkänt dess existens. Vintersorg är mycket dålig med hemsidor och har haft flera men de försvinner hela tiden. Det känns som Vintersorg själv stödjer inte sin egen musik längre..

  Apropå "myspace svengelska": Myspace tillåter inte svenska vokaler.. bastards. ;)

  SvaraRadera
 16. Tack för din kommentar, Phil, och välkommen hit till bloggen :)

  Visst, Vintersorg Myspace tycks ju vara det "officiellaste" som finns, och det är väl gott så...

  Kanske har Mr "Vintersorg" Hedlund själv varit för upptagen av Borknagar på senare tid, för visst är det väl han som sjunger på kommande albumet "Universal", om jag förstått rätt?

  SvaraRadera