lördag 13 februari 2010

Jesper Strömblad lämnar IN FLAMES

IN FLAMES grundare och gitarrist Jesper Strömblad lämnar bandet. Jesper var borta från scenen hela förra året, med undantag av något inhopp bland annat då vi såg bandet på Hovet i december. Nu tar han alltså steget och lämnar IN FLAMES för gott. Bandet säger visserligen att det alltid finns en dörr öppen för Jesper, men när han efter ett års tid tar det här beslutet är det väl knappast troligt att han återvänder i första taget.

Jag tror ändå inte IN FLAMES musik kommer påverkas så oerhört mycket av detta, det är hemskt mycket kreativ kraft kvar i bandet. Att spekulera om ersättare är egentligen meningslöst men jag kan inte låta bli att reflektera över vad som sker om Niclas Engelin blir permanent medlem nu. Han har stått bandet nära under många år och bland annat turnerat med dem över hela världen förra året och jag tror han kan spela en positiv roll i musikskapandet i IN FLAMES. Samtidigt skulle det kunna bli något av en dödsstöt för hans eget band ENGEL, där han är, eller i varje fall varit, den starkaste skapande kraften och t ex skrev all musik på debutalbumet.

IN FLAMES lever i varje fall vidare och nedan en av alla bandets suveräna låtar, live från turnén i Asien 2002.

7 kommentarer:

 1. Härlig blogg! Kika gärna in på min, precis skrivit ett nytt inlägg om James Hetfield Och Michael Poulsen från Metallica respektive Volbeat!

  SvaraRadera
 2. Inte speciellt oväntat, tyvärr, men ändå en epok som nu går i graven.

  In Flames är konstant under utveckling, och det finns väl nästan bara 2 vägar de kan gå avseende gitarrist nu - antingen får Engelin jobbet permament (och varför skulle han egentligen neka till det?), eller så vill bandet ha in ytterligare nya influenser och siktar på en annan långsiktig lösning.

  Den som lever får se - och tack för nyheten, hur bitterljuv den än är!

  SvaraRadera
 3. Håller med, Chief, att det tyvärr var just vad man befarat ett tag. Det blir lite spännande att följa den kommande utvecklingen för bandet.

  Välkommen hit, Nord, tack för din kommentar :)

  SvaraRadera
 4. jag blev banne mej ledsen där jag läste det i "norran" i morse.. hoppas Flames fortsätter att vara sveriges bästa band trots att jesper fattas..

  SvaraRadera
 5. I Norran?

  Andy, du har god smak på lokaltidning! :)

  SvaraRadera
 6. Vi får väl se om Niclas vill ens. Tidigare har han iallafall varit tveksam då han trivs rätt bra med att ha ett vanligt knegarjobb och nån sa att han snart ska bli pappa också. Han skrev allt material även till Engels andra album och vad jag har hört så ska det snart komma ut (och då menar jag det verkligen).

  SvaraRadera
 7. Det kan du ju ha rätt i, Gruffalo, det är naturligtvis inte givet att Niclas tackar ja om frågan kommer upp.

  Ja, det är verkligen dags att de får ur sig det där efterlängtade albumet snart :)

  SvaraRadera