söndag 11 januari 2015

Bäst 2014 - korta listan

Visst har jag lyssnat på mycket ny musik under 2014, men inte alls så där intensivt som varit brukligt de senare åren. Mitt skrivande på bloggen har varit högst sporadiskt och recensionsbidragen till WeRock.se har under året helt sinat... Jag känner därmed inte att jag kan presentera någon topp 10-lista över årets album, utan nöjer mig med de tre främsta.

Plats 3. "Siren Charms" - IN FLAMES

IN FLAMES senaste alster har verkligen ömsom risats, ömsom rosat av skilda skribenter - på WeRock blev det mest ris av Martin som skrev recensionen där. "Siren Charms" är inte det bästa göteborgsbandet gjort, definitivt inte, men nog finns här musikaliska guldkorn så det räcker en bra bit. Mycket speltid har albumet fått sedan sommaren och även om jag inte tror relationen blir lika djup och långvarig som med t ex förra plattan - ”Sounds of a Playground Fading” håller jag för ett av IN FLAMES toppalbum - så är detta ändå ett mycket trevligt stycke musikalbum.

Läs gärna Martins recension av IN FLAMES "Siren Charms" på WeRock

Plats 2. "At War With Reality" - AT THE GATES

Jag tillhör inte dem som har det allra hetaste förhållandet till göteborgssoundspionjärerna AT THE GATES. Utan att för den skull förneka storheten och betydelsen av deras tidiga musik. Icke desto mindre är jag full av beundran över tilltaget att släppa nytt efter 19(!) år av skivtystnad. Och vilket komplett album "At War With Reality" är! En kan bara imponeras.

Läs Martins recension av  AT THE GATES "At War With Reality" på WeRock

Plats 1. "The Satanist" - BEHEMOTH

Redan i januari 2014, när BEHEMOTHS 10:e album släpptes, utsåg jag det till årets bästa platta, och jag har inte haft anledning att revidera den utsagan under året. För första gången i min historia på WeRock delade jag i ut full poäng, betyg 10 till ett album. Inte heller det ser jag anledning att ångra, utan står fortfarande fast vid bedömningen av musiken som är "dynamisk, förmedlar stora känslor och djup innerlighet" i ett album som är "fyllt både med extrem musikalitet, från första trumslag till sista ångestfyllda skrik, och samtidigt med stor intimitet". "The Satanist" har fått extremt mycket lyssningstid under året och det är en platta jag kommer bära med mig länge, länge - ja, för alltid skulle jag tro.

Läs hela min recension av BEHEMOTHs "The Satanist" på WeRock.se.

2 kommentarer:

  1. Hellre en kort lista än ingen alls :)

    SvaraRadera
  2. Håller med. En topp 3 är bättre än ingen alls. Intressant med In Flames där också, är ju inte så många som tycker som du gör.

    SvaraRadera