tisdag 15 januari 2008

Black metal

Ni som följt bloggen här ett tag vet att jag och Black metal-musiken inte alltid är helt överens, men att jag ändå gjort en del, för mig intressanta, "studiebesök" i musikstilen.

Några av besöken har dessutom resulterat i verkliga favoriter såsom Behemoth (om det nu ens är BM?), som t o m fick en egen ämneskategori på bloggen under min vingliga väg mot ett gott förhållande till gruppens musik. Tremor slog ner som en smärre bomb och tog genast plats i mitt hjärta. Och på senare tid har det då varit grekiskt med Necromantia och Rotting Christ. Nyfikenheten är väckt. Ingen idé att göra något halvdant. Det blir mer utforskning av BM framöver. Jag ämnar dock även fortsättningsvis kryssa lite försiktigt i dessa hårdrockens delvis minerade utmarker...

Nå, i detta gungfly kan det väl hända att jag framöver hittar något värt att noteras här på bloggen, så det är lika bra att skapa en kategori, för den som vill följa just det spåret, ty det lär knappast bli vare sig kronologiskt eller välorganiserat :) Å andra sidan är genreindelning ett otyg, och just när jag tänker "black metal" om något, så blir jag i samma stund vilsen igen. Så låt kategorin vara "Black metal och sånt".

Vi startar ändå i något som kanske kan göra anspråk på att vara början till hela genren, Venoms andra album, från 1982, betitlad just Black metal och därifrån låten - "Black metal".Här hittar du texten till låtarna på Black metal.

13 kommentarer:

 1. Shit! Rotting Christ har en av de snyggaste hemsidorna jag sett!

  SvaraRadera
 2. Och så gör de skitsnygg musik också :). Särdeles tillgänglig black metal, eller hur? Eller är det mina öron som (redan) alldeles trubbats av??

  SvaraRadera
 3. Har bara hunnit lyssna på en låt än så länge, men särskilt svårlyssnat är det ju inte :)

  SvaraRadera
 4. Venom !!
  såg dom på SRF ( sweden rock festival ) 2006 .
  Men man tycker väl som alltid att man borde sett dom i glansdagarna runt 83 ´ ...

  SvaraRadera
 5. kolla in på www.sorgenskammer.info.se
  om du vill
  du hittar garanterat nåt du gillar där inne.

  såg att du oxså hänger på werock . ! coolt

  SvaraRadera
 6. Jo, det hade varit något, att se Venom i början på 80-talet!

  Välkommen till Kims blogg förresten :)

  SvaraRadera
 7. Varken venom eller behemoth är black metal. Behemoth slutade göra black metal nån gång, kommer inte ihåg när. Albumet ... from the pagan vastelands är BM dock. Vad gäller venom så var dem de första som använde termen Black metal och körde med satanistiska texter. De är mer rock än BM dock. Bathory däremot är BM (när de inte kör viking) . man kan säga att venom bestämde vad texterna skulle handla om och bahtory hur det skulle låta. Iofs tycker jag inte man ska vara genre-whore, men eftersom du var osäker på behemoth såå ...

  SvaraRadera
 8. Hej, och tack för kommentaren!

  Du har nog rätt, jag har sett termen "blackened death metal" om Behemoths senare verk. Men jäkligt bra är det, och det är ju huvudsaken :)

  Sen utvecklas ju genrerna och förändras över tiden, så jag kan bara hålla med dig om det där med genrebestämning i allmänhet.

  Och - välkommen hit till bloggen :)

  SvaraRadera
 9. Det spelar väl ingen roll vilken genre Behemoth lirar så länge de gör det såpass bra som de gör :)

  SvaraRadera
 10. Det har du så alldeles rätt i Razphutin. Och som du kanske förstår av bl a att Behemoth har en egen ämneskategori här på bloggen, så tycker jag t o m att de spelar mer än "såpass" bra :) Kommande plattan "Evengelion" tycks inte bli sämre än tidigare alster heller...

  Välkommen hit till bloggen förresten :)

  SvaraRadera
 11. Tjaa kim!

  ja gillar fan din blog har hittat en del sköna band här!

  ja själv har också ett band "A Date With Disaster" och vi tänkte att de vore grymt kul om du ville recensera oss här på din blog!

  vi har precis spelat in vår första platta, nu ska den bara mixas å mastras å borde släppas i slutet av mars!

  sen ska vi släppa en singel på radio osv så de är mycket på gång!

  vi har vårt första gig sen plattan blev klar den 29 mars på debaser slussen och vi fixar in dig på gästlistan om du känner att de vore nice!

  iallfall skulle va grymt kul att se va du å dina läsare tycker så om du känner dig sugen på att göra en recention hör av dig på prayforgura@gmail.com så skickar ja några demomastrade låtar!

  Hare Fett! tja!

  SvaraRadera
 12. Tjenare! Måste bara berömma dig för din grymma blogg, dude!
  Det är så här att jag undrar om du promotar och recenserar demo-band också, eller om det bara är större band?
  Om det vore så att du spanar in demo-band också, så får du väldigt gärna ta en titt på mitt band. Det är en salig blandning mellan metal, growl, scream, prog och inslag av Irländsk folkmusik. www.myspace.com/IKLTC
  ( I Killed a Leprechaun at The Carnival )
  Vi finns även på spotify och facebook, det är bara att söka.
  Tack på förhud
  /Carl Stenlöv IKLTC

  SvaraRadera