tisdag 28 september 2010

Analyser av death och black metal-videor

Samael, VorphHar just påbörjat läsning av "Semiotisk analys av Death och Black Metal musikvideos". Ni som följt bloggen ett tag vet hur svårt jag har att skriva om "Bara bra saker" när det kommer till just videor med sjöar av "blod och slask", såsom det ofta är i nämnda genrer. Så det här blir intressant. Uppsatsen är skriven av Stefan Rydehed vid institutionen för filmvetenskap på högskolan i Halmstad.

Nu kan man ju tycka att detta att göra vetenskaplig analys av subkulturer är som att - ja, som att svära i kyrkan ungefär. Och så är det väl på sätt och vis. Själv tycker jag att det finns ett stort behov av att svära mycket mer i både den ena och den andra "kyrkan", så jag välkomnar allt av detta slag.

De band vars videor analyseras är Samael, Behemoth, Morbid Angel och Satyricon, som får representera fyra olika typer av musikvideor. Medan jag läser vidare bjuder jag nedan på en av dem, vilken representerar en ganska vanlig typ: konsertvideon. Jäkla bra låt för övrigt, från "Ceremony of Opposites" (1994).
2 kommentarer:

  1. Ah, i allafall någon som läser det man skriver.
    /Stefan Rydehed

    SvaraRadera
  2. Hej, och tack för kommentaren. Ja, det är kanske inte det vanligaste att akademiska uppsatser läses av allmänheten, men ämnet är så pass smalt att din skrift kommer högt på sökresultaten i bibliotekskatalogerna.

    Inser just att jag aldrig avslutade den här "bloggserien" :) Har du fortsatt den här banan och kanske skrivit mer om frågan?

    SvaraRadera