lördag 9 februari 2013

Sommarfestivaler 2013 - läget just nu

Ja, vi vet ju att den ordentliga samlade listan över sommarens festivaler i norra Europa, och de stora bokningarna där, kommer återfinnas på bloggen Blasphemedia senare i vår :-) (här Festivalguide 2012), och den sammanställningen har jag inga planer på att försöka föregripa eller konkurrera med här. Detta blir mer en titt på hur det ser ut just nu gällande bokningar, och då framför allt på de festivaler som jag ev. kommer besöka i sommar. Helt subjektivt alltså :-)

De festivaler som ser ut att kunna bli aktuella för min del (inte samtliga dock) är Getaway Rock (GRF), Metaltown (MT), Skogsröjet och nya multigenre-tillställningen Bråvallafestivalen (BF). Tidsmässigt skulle det gå att besöka samtliga datum med Bråvalla 27-29 juni, Metaltown 4-6 juli, Skogsröjet 26-27 juli och Getaway 8-10 augusti. Skulle kunna bli en riktigt trevlig sommar det...Vi har alltså här tre stycken tredagarsfestivaler (även om MT första dagen bara kommer ha huvudscenen igång) och den mindre Skogsröjet som tvådagarsfestival.
Bråvallafestivalen är årets nyhet och har med sina bokningar klart visat att detta är tänkt att bli en festival med musik som ska passa många.
På hårdrockssidan heter dragplåstren än så länge RAMMSTEIN, som jag aldrig sett på scen, och IN FLAMES, som jag gärna ser igen, och igen, och igen... Dessutom GREEN DAY, STONE SOUR och ELDKVARN på intresselistan för min del.

Getaway Rock Festival, inriktad på hårdrock och metal,som drog igång med stor succé 2010 är numera uppköpt av tyska FKP Scorpio, vilka också arrangerar Bråvallafestivalen, och dessutom Hultsfred sedan 2011.
GRF har SYSTEM OF A DOWN och DEEP PURPLE(!) som väl de största bokningar så här långt, tillsammans med IN FLAMES, KATATONIA, LAMB OF GOD och - kanske mest intressant för min del - CULT OF LUNA.

Metaltown har hållit metal-fanan högt sedan 2004 och firar således i år sitt 10-årsjubileum. Detta bland annat genom att utöka till tre festivaldagar.
Största bokningen där är THE DILLINGER ESCAPE PLAN, men också MARDUK är mycket intressant, liksom KATATONIA som jag inte sett tidigare.
Desstom bl a KORN och SLIPKNOT, givetvis stora namn även om jag för min del sett båda banden tidigare. Ävensom en rad högintressanta mindre band, t ex spännande NOX VORAGO.

Så vad har lilla Skogsröjet att sätta emot för att locka besökare i den här mastodonternas kamp?
TWISTED SISTER är väl att betrakta som huvudakt och därefter KREATOR och ARCH ENEMY. De mindre banden är inte av de mest intressanta slaget, WHITCHCRAFT, SISTER SIN, CRAZY LIXX, YEAR OF THE GOAT m fl.
Egentligen inte så väldigt lockande uppställning för min del, men så finns det ju annat som spelar in också, trivselfaktorn t.ex. inte att förringa.

Bråvallafestivalen och Skogsröjet håller till på min "mammas gata" och det spelar så klart in i valet av festival, alltid trevligt att ha släkt och vänner att komma till på kvällarna. Getaway Rock har jag tänkt att ta mig till varje år, men det har ännu inte blivit. Uppställningen är mycket stark, liksom i Göteborg, där jag istället har en tradition att följa, då vi besökt Metaltown varje år sedan 2008.

Så hur det slutligen blir med festivalbesök i sommar för min del är fortfarande helt öppet, men visst blev faktorerna lite tydligare för mig efter den här genomgången.

Hur ser dina tankar ut inför festivalsäsongen 2013? Vilka festivaler ser mest intressanta ut just nu, och har jag kanske helt missat någon festival jag borde ta med i beräkningarna?

2 kommentarer:

  1. Ska bli spännande om dom släpper mer bra band på Bråvallafestivalen, men annars är det mest Rammstein som lockar.

    SRF, och Skogsröjet vill jag åka till med.

    SvaraRadera
  2. Ja, Bråvalla måste ju släppa många fler band, snart hoppas jag... Och både MT och GRF har annonserat att det kommer ytterligare bandsläpp inom kort. Så än är inget klart alls :-)

    SvaraRadera