fredag 19 oktober 2007

Extrem litteratur för extrema metalfans

Extreme Metal. Music and culture on the edge - en exklusiv bok för ett fåtal?

Vem är mannen på bilden?

Den är exklusiv inte för att den skulle vara svår att få tag i, nej både Adlibris och Bokus har den både i inbundet (extremt dyrt!) och häftat (överkomligt) format. Det som gör den "exkluderande", är att den riktar sig till en mycket begränsad läsekrets enligt min mening. Boken bygger på en doktorsavhandling av författaren, Keith Kahn Harris, och är i sig också mycket akademiskt skriven.

Harris gör en sociologisk analys av "extreme metal"-scenen, dess utövare, intressenter och marknad. Han är själv rätt involverad, bland annat som skribent i tidskriften Terrorizer, men lyckas hålla objektiviteten utan att behöva distansera sig. Ett nyckelord i analysen är "transgression", överskridande/överträdande, i olika bemärkelser. Sverige är väl representerat i boken, som ett exempel på ett land med liten befolkning och en omfattande metalscen. (Vem är mannen på omslagsbilden?)

Svårläst bok helt klart. Men är du nu ett heltokigt metalfans, gärna med dragning till de mer "extrema" formerna (till vilka Harris räknar death, black och thrash) och dessutom ett extremt informationsfreak, ja, då är detta årets julklapp till dig :) En helt jobbig bok att läsa, men vilket utbyte den ger när man väl kommer in i den!

Några högskolebibliotek har boken.

4 kommentarer:

 1. Har aldrig hört talas om den här boken. Lysande! Ska bara ta tag i Swedish Death Metal först. Jag tog med mig den till Sydney och riskerade att få betala övervikt bara för den luntan så nu ska den fanimej läsas! =)

  SvaraRadera
 2. Mannen på bilden ser ut som trummisen Matte Modin som tidigare spelade i Dark Funeral.

  SvaraRadera
 3. Inte bara ser ut...
  Förstod jag väl att du lätt skulle lösa det :) Han var ju med på din top 5 lista med trummisar såg jag på Werock.

  Läst boken?

  SvaraRadera
 4. *skratt* japp. Gillar verkligen hans spel på "Attera Totus Sanctus" plattan. Trist att han blev kickad från Dark Funeral faktiskt.

  SvaraRadera