tisdag 6 november 2007

Svarta änglar och norska djävlar


Efter veckors velande beslöt vi slutligen att gå och se Dimmu Borgir med förband på Arenan. Visst har jag varit sugen på att se de norska svartrockarna, men det som blev tungan på vågen var att Göteborgs änglar (nä, inte Blåvitt ;) annonserades som förband. Efter att ha levt med Engels debutplatta i öronen de senaste veckorna var utsikten att också få se dem live alltför lockande för att struntas i.
Dessa rutinerade musiker som tidigare spelat i band som Passenger, Evergrey och Lord Belial har med albumet Absolute Design skapat en stark debutplatta, men som liveband är de ett strå vassare ändå! De bjuder på sju låtar från plattan, börjar med inledande In Splendour och slutar med albumets avslutningslåt Seven ends. Däremellan bland annat Scyth, Propaganda och den fantastiska Calling Out, som du kan se med video på deras Myspace. Engel var det band som utifrån förutsättningarna gjorde kvällens skönaste spelning.

Amon Amarth ska jag nog inte kommentera alltför högljutt, då riskerar jag väl att få en hoper vilda vikingar mot mig. Nå, ändå kul att ha sett dem, så långt kan jag sträcka mig...

In Sorte Diaboli

Dimmu Borgir, Norges black metal-stolthet sedan 15 år, ställer till en hejdundrande show framför den handbollsplan som Arenen egentligen är. Sångaren Shagrath mäktar att matcha stämningen i den gothiska skräckkatedral som scenbygget konstituerar. Och där är djävulen personifierad i fonden. Scengodis i all ära, men det är musiken som gör Dimmu stora och då ska, förutom sångaren, särskilt nämnas keyboardisten Mustis, som finns där hela tiden, och kliver fram vid vissa, alltid de rätta, tillfällena. Musikerna på scen signalerar en samspelt och stridsvan sexmannastyrka. Rutinerade till perfektionism men med en grundmurad glöd i utspelet.

På Werock kan du läsa om Dimmu Borgirs spelning i Lund tidigare i veckan och en recension av Engels nya album.

6 kommentarer:

 1. Kanon att du länkar till werock också :-)

  Har du funderat mer på Engel? Skrev till dig för några dagar sedan men har inte sett något svar. Tror du klarar det galant och du kan som sagt få bolla frågor med mig :-)

  SvaraRadera
 2. Jag skrev just ett svar innan jag såg frågan här.

  Självklart att jag länkar :)

  SvaraRadera
 3. *skratt* jaså Amon Amarth föll dig inte på läppen? Själv är jag ganska svag för det jag hört och sett av bandet, men jag tycker ändå det var ganska logiskt att ha dem som förband till Dimmu - två band man inte kan ta på alltför stort allvar :)

  SvaraRadera
 4. Vad publiken tar på allvar vet jag inte riktigt, det är nog si och så ;) Jag har i stort sett inte lyssnat på Amon Amarth tidigare och vill egentligen inget säga om musiken, men utspelet var så överdrivet, och bandet såg då ut att ta sig själva på stort allvar...

  SvaraRadera
 5. Japp, det är Amon det :) Kan iofs förstå detta, men jag gillar ibland band som tar i riktigt rejält :)

  SvaraRadera
 6. Dimmu !!!
  Dessa gudar !!!
  såg dimmu & co på trädgårn i göteborg
  Amon Amarth var inte min stil
  Engel rockade som vanligt ;)

  Träffade dessutom 3 stycken i Dimmu borgir på Bengans .
  hahaha , folk sotd där med sorte diablo i handen , jag kom med en hel bunt med skivor .
  blev besviken på att inte shagrath dök upp dock .. :(

  Kim , jag har idag läggt upp en länk på min blogg till din blogg
  tycker du skriver suveränt om mitt favo ämne :)

  SvaraRadera