söndag 24 augusti 2008

Rundgång, nitar och nackspärr

Hårdrock: Rundgång, nitar och nackspärr är en helt underbar och vansinnigt roande liten bok av killarna från Rundgång-programmen i radio och TV. "... en helt okritisk och ogenerad tribut till världen bästa musik och världens bästa människor." säger Melker Becker och Mattias Lindeblad i inledningen och det visar sig vara en rättvisande beskrivning. Aldrig någonsin att de hejdar sina svallande känslor inför den älskade musiken och de älskade musikerna. Att skriva en sansad recension av en bok som denna är inte lätt, så den får tala för sig själv:

"Här står vi på Sveriges största festival och ska strax gå upp och presentera ett gammalt faoritband (Scorpions, Kims anm.) inför trettio tusen åskådare. /.../ Våra magar förstår allvaret i situationen och vi rusar iväg mot varsin BajaMaja."
(Sweden Rock Festival 2005)

"Jag blir liksom varm i hela kroppen och det pirrar konstigt därnere. Mellan benen alltså. Jag tror jag blev kär." (Melker berättar om första mötet med Mötley Crües musik, vid 8 års ålder.)

Och så där håller det på. Det är fånigt, nördigt och alldeles... alldeles underbart! Melker och Mattias spelar inte töntiga hårdrocksnördar, de är det fullt ut. Och med stor heder. Skulle de mot förmodan läsa dessa rader skulle de med största sannolikhet ta detta som en komplimang.

En härlig bok för den som är hårdrocksfrälst! Och alla kan ha glädje av att bläddra i den och läsa lite här och där. Däremot tror jag inte riktigt att det är boken för den som "...hört In Flames för första gången och tycker att planeten 'Hårdrock' verkar spännande.", som också sägs i inledningen. Namndroppandet står som spön i backen och även om jag för min del inte känner till alla som nämns tror jag ändå man ska vara lite galen i genren för att uppskatta boken helt och fullt.

9 kommentarer:

 1. Absolut! Och sedan reservera den i eget namn... Jag tror du kan ha mycket nöje av boken :)

  SvaraRadera
 2. Har stått i tummat på den ett par gånger men det har aldrig blivit av. Kanske blir dags nu.

  SvaraRadera
 3. På ditt biblioteket? Det här är inte en sån där "Vill haaa"-bok som t ex True Norwegian Black Metal, tycker jag. Men roande är den.

  SvaraRadera
 4. Kan inget annat att hålla med dig Kim! Har dock inte läst ut boken än pga att jag vill ha den som en "godispåse" (att man läser den lite då och då). Men jag har fått många skratt när jag har läst den. Det bästa citatet jag läst hittils i den är nog: "Hårdrock är ett stort och vasst långfilmer upp i arslet på allt vad god smak, stil och finess heter."

  SvaraRadera
 5. Jo, men jag är väl en sådan som sas "äter tills godispåsen är slut", den boken gick inte alls att spara på :)
  hälsningar Kim/Karin

  SvaraRadera
 6. Läser den till mitt projektarbete i skolan. :)

  SvaraRadera
 7. Det projektarbetet blir jag ju lite nyfiken på... Vad går det ut på? Kommer det att publiceras nånstans på nätetet när det är klart?

  SvaraRadera
 8. Kim: Det projektarbetet jag ska skriva om är hur Metal kom till, varför den har blivit så känd och vad har fansens för inflytane och betydelse i hårdrocken.

  Ska se om jag lägger ut den på min blogg när den är klar. Har redan skrivit 10 sidor på projektarbetet. :)

  SvaraRadera