lördag 11 februari 2012

CULT OF LUNAs "Eviga Riket"

Om jag nu fått detta rätt så förhåller det sig så här, att CULT OF LUNAs replokal ligger i före detta Umedalens sjukhem, en tidigare anstalt för sluten psykiatrisk vård, och dessa lokaler har präglat bandets sound sedan länge. Någonstans någongång hittade bandmedlemmarna där en gammal dagbok skriven av Holger Nilsson, med anteckningar om Eviga Riket, en parallellvärld, med talande djur och andra varelser, krig mellan "gräsätarna" och "köttätarna" samt Holgers egen tragiska historia, där han förlorade sin ofödda dotter och sin hustru.

Holger Nilsson satt många år på sjukhemmet dömd för mord på sin hustru. Han nekade dock och hänvisade till de fantastisk händelserna som alltså omnämns i den upphittade dagboken. CULT OF LUNAs album "Eternal Kingdom" som kom 2008, bygger helt på denne Nilssons berättelser om det Eviga Riket.

Knappt två år efter "Eternal Kingdom" släppte så bandet ett alster med namnet just "Eviga Riket", inte ett musikalbum denna gång men bok med en DVD. Jag har länge varit nyfiken på denna utgåva, och försökte fjärrlåna den från Umeå universitetsbibliotek (den finns endast på ett fåtal bibliotek i Sverige) men fick avslag då det handlar om skönliteratur, vilket "endast kan fjärrlånas för forskningsändamål". Nu blev jag ju ännu mer nyfiken och beställde boken från AdLibris.

Boken innehåller berättelsen på svenska och på engelska, i så kalld tête bêche-bindning, med en dvd "gömd" mitt i boken, dvd:n innehåller en dramatiserad uppläsning av texterna på båda språken och med musik av CULT OF LUNA. Händelserna ska ha utspelat sig före andra världskriget men känns mer som en gammal folksägen. En fängslande arrangerad historia och en uppläsning på nästan två timmar.´

Alltså: rekommenderas för alla CULT OF LUNA-fans men också för alla som tycker det är spännande med annorlunda projekt inom litteratur och musik. Efterfråga gärna på ditt lokala bibliotek så den kommer finnas åtkomlig på fler ställen!

CULT OF LUNA spelar på Getaway Rock i sommar och för övrigt väntar vi snart nyheter om inspelning av nya skivan :)

4 kommentarer:

 1. Tack för påminnelsen! Jag visste att det var något jag glömt med det här bandet. Minns att jag hade denna på en lista när det begav sig men sedan föll det ur minnet. Hmm, undrar vilket bibliotek som är närmast mig. Hur ser de ut nuförtiden? :P

  SvaraRadera
 2. Haha, ja biblioteken kan säkert se ut lite hur som idag, och en del finns bara på webben, men ett folkbibliotek irl känner du säkert igen ändå :) Stora Essingens bibliotek kanske passar? http://biblioteket.stockholm.se/bibliotek/stora-essingens-bibliotek

  SvaraRadera
 3. Umedalen. Ändå att det är jävulskt fina byggnader som inte för tankarna till vansinnet för fem öre. Förutom det som fanns kvar i källaren. Tortyrutrustning och sån skit. Ni vet, förr så var psykisk vård samma sak som straff. Det man inte förstod försökte man straffa bort.

  Jag ställer mig dock frågan: FÖR man göra så här? Killen har ju funnits. Ska inte någon form av godkännande ges?

  Aja. Nu vill jag ta del av boken. 8)

  Och: just grejen att han nästan heter Nils Holgersson är ju skitkul.

  SvaraRadera
 4. Tack! Försökte smyga in en liten guide där utan att vara rakt på sak. Ska glida in till bibblan under någon av mina promenader på den stora ön i veckan och kolla in.

  SvaraRadera