fredag 29 juni 2012

"Steampunk Revolution" med ABNEY PARK

Har just läst ut den första "steampunk"-roman jag träffat på, boken "Själlös" av Gail Carriger.

Vad är då steampunk? Hade själv aldrig hört termen tidigare men den förklaras enligt Wikipedia med: "Steampunk, ångpunk, är en typ av science fiction och estetik som grundar sig på ångmaskiner, luftballonger, mekaniska matematikmaskiner och annan teknik från den 'industriella revolutionen', men före den andra industriella revolutionen. Steampunk innehåller ofta anakronistisk eller futuristisk teknologi, så som 1800-talets människor kan ha föreställt sig den. Karaktäristiskt är synlig mekanik, kugghjul och mässing. Steampunk utspelar sig vanligtvis i en viktoriansk miljö"

I just den här romanen var det dessutom fullt med varulvar, vampyrer, homunculi, silverspetsiga parasoller, spänning och en hel del humor. Mycket trevlig läsning!

Jag hade dessutom fått mig berättat att även inom musiken finns genrebenämningen och de ledande staempunk-bandet lär vara ABNEY PARK, se youtubeklippet nedan. Även metalgenren tycks börja invaderas av fenomenet bland annat med "steampunk sleaze"-bandet FANTOM BLACK. Bra musik? Nja jag vet inte riktigt det, men lite underhållande är det allt :-)


1 kommentar: