onsdag 31 juli 2013

Halvårsbästalista - en liten summering av det bästa i 2013 års skivutgivning så här långt

Drygt halva året  har gått och jag ska här göra en liten uppsummering av musikåret så här långt, åtminstone vad gäller albumutgivningen. Inför nyåret la jag upp en liten lista med förväntningar, och jag tänker det kunde vara kul att kolla av hur det har slagit ut med de album som nämndes då. Inte mindre än fyra skivor har jag gett så gott som toppbetyg på WeRock.se, nämligen betyg 9/10.

Inledningen på året var verkligen storartat och CULT OF LUNA var ännu bättre än vad jag väntat och hoppats med albumet "Vertikal".
"Kyligt, exakt och med en metallisk klangbotten" skrev jag bland annat i min recension på WeRock.se. Jag såg också bandet för första gången på årets Metaltown och det var mer än bra, jag var nästan i trans under den fyra låtar och en timme långa konserten.

I februari var det norska VREIDs uppföljare till 2011 åres "V", som slog undan allt annat från banan.
Som jag skrev om "Welcome Farewell" på Werock.se är det "ett fåtal band och musiker förunnat att så som VREID kunna plocka det bästa från skilda genrer och skapa harmoni mellan element som tyngd, groove, black metal-partier och det lättillgängligt melodiska - utan att lyssnaren någonsin tappar intresset". Så är det.

Tredje månaden gav årets tredje höjdpunkt, denna gång i form av grekisk melodisk black metal. ROTTING CHRISTs "'Kata Ton Daimona Eaytoy' har rottrådar inte bara i det egna hemlandet Grekland, utan här återfinns en vild blandning influenser från skilda kulturer och kontinenter. Vi finner bland annat sumerisk poesi i den mörka låten Gilgamesh inspirerad av eposet med samma namn, Inka-kultur i den dundrande P'unchaw kachun - Tuta kachun, ryska vattendemoner i thrashiga Rusalka, voodoo, zoroastrism och även rumänsk folksång". Och allt superbt hopkommet av Sakis Tolis med mannar.

DARK TRANQUILLITYs "Construct" har jag väntat på med en viss oro; efter fantastiska "Fiction" (2007) var förra plattan, "We are the void" (2010) lite av en besvikelse i längden, trots spektakulärt sköna spåret Iridium. Helt obefogad oro visade det sig, då nya albumet innehåller både toppar och ett sånt där "inte ett enda dåligt spår"-material. 

"Det här är mycket, mycket bra och gör att det kommer att vara fortsatt högintressant att följa bandet" var en av mina kommentarer i recensionen på WeRock.se
En massa mer bra musik har såklart släppts i år, t ex KONGHs "Sole Creation" (läs Roberts recension på WeRock)DEATHEMBERS efterlängtade debutalbum "Going Postal" (Fredrik recenserade) och den av Martin recenserade "End Of Disclosure" av HYPOCRISY för att nämna några. Kanske blev jag lite besviken på HATRIOTs länge väntade debut och TESSERACTs "Altered State". Och sedan är det ju det här med SOILWORK. "Nu. Ja, nu lossnar det äntligen med min relation med Helsingborgarna, tänkte jag, dubbelskiva och allt. Men icket, inte denna gången heller. Kollegerna var lyriska, Martin på WeRock (9/10) och Robert på sin blogg (5/5). Medan jag, jag vill bara rycka på axlarna och säga "jo för all del, helt okej"...
Nå, på det hela taget ett riktigt strålande första halvår i skivutgivningen. Återkommer med lite av vad vi kan vänta oss av höst och vinter också, det lär inte heller gå av för varken hackor eller spadar :-)

6 kommentarer:

 1. ....mja, visserligen är jag väl lyrisk över SOILWORK, men det länkar till Msrtins Werock-recension (som för övrigt är riktigt fin!).

  DARK TRANQUILLITY och jag verkar däremot ha glidit från varandra. Ju mer tid som går med nya skivan, ju tråkigare tycker jag den är. Saknar helt bett, i mina öron.

  ROTTING CHRIST måste jag införskaffa. Förra given var ju suverän, fattar inte att jag inte nypt den nya...

  SvaraRadera
 2. Sorry, jag rörde ihop det om Soilwork. Nu tror jag det ska vara rätt länkat iaf. Och rätt lyriska kan ni väl sägas vara, både du och Martin i era recensioner :-)

  SvaraRadera
 3. ....hehe, absolut. Med rätta, skivan är ju väldigt väldigt bra! :-)

  SvaraRadera
 4. Fattar heller inte varför jag bommat att köpa nya Rotting Christ. Mycket stabilt band som gärna hade fått dra med sig landsmännen i Septic Flesh och gjort några livespelningar i Sverige.

  SvaraRadera
 5. Klart ni måste kolla in Rotting Christs senaste! Finns även på Spotify. Hade liksom du Christofer gärna sett både dem och Septic Flesh i Sverige.

  SvaraRadera
 6. Rotting Christs senaste är numera beställd efter lite snabblyssning via Spotify. Soilwork fortsätter jag dock hålla mig borta ifrån. :)

  SvaraRadera