fredag 27 december 2013

Årsbästalistan 2013 - de 10 bästa albumen

Nu är skribenternas individuella årsbästalistor presenterade på WeRock.se - stort tack Martin! - och nedan ser du min egen topplista över årets tio bästa musikalbum.

10. "Going Postal" - DEATHEMBER
En svensk debutant tar sig in på listan i år. Visserligen släppte DEATHEMBER en fullödig sexspårsskiva redan förra året, EP:n "A Thousand Flatlines", men "Going Postal" är bandets egentliga fullängdsdebut. En himla fin sådan helt enkelt, där singelspåret Quietly är alldeles särskilt galet och lysande.
Min recension av  "Going Postal"

9.  "The Ferocious Tides Of Fate" - NETHERBIRD
"Jag hoppas och tror att detta banar väg för och bär fram NETHERBIRDs stora genombrott" skrev jag i min recension, och menar det till 100%. Det är detta hårt arbetande och fantastiskt låtande band ytterst värda. Sångaren Nephente har en varierad och emellanåt alldeles magisk röst. "37 minuter, inte en sekunds utfyllnad och ren och skär musikalisk njutning skrev jag vidare i recensionen av "The Ferocious Tides Of Fate".
Min recension av "The Ferocious Tides Of Fate"

8. "Construct" - DARK TRANQUILLITY
Kanske inte årets mest nyskapande platta men det de gör, det gör de så fantastiskt bra.
DARK TRANQUILLITYs "Construct" är lite "safe" göteborgsmetal, men vem behöver inte sköön melodisk metal där texterna cirkulerar kring livets små frågor och stora gåtor.  

Min recension av "Construct"
7. "One of Us Is The Killer"  - THE DILLINGER ESCAPE PLAN
Det här är inte en platta jag lyssnar på varje dag eller stund, men när det sker och när uppmärksamheten är fullskalig, då uppstår spännande saker i hjärna och själ.
THE DILLINGER ESCAPE PLANs  "One of Us Is The Killer" är den sorts album som kräver mycket och ger massor tillbaka.

6. "The Wild Hunt"  - WATAIN
Efter att ha fått både metalscenen och kritikerna ner på knä med förra albumet - vad återstod för WATAIN att göra? "Mer av samma" hade säkert blivit en bra platta men att toppa "Lawless Darkness" vore inte lätt. Återstod att faktiskt ta ett steg ut i det okända, och detta är vad WATAIN gör i "The Wild Hunt". Och trots att en del spår och olika detaljer är långt ifrån bandets ursprung i traditionell black metal, lyckas bandet hålla ihop det och göra något väldigt bra - igen.

Min recension av "The Wild Hunt"

5. "Welcome Farewell" - VREID
En vacker sak från Norge detta. "Welcome Farewell" som kom tidigt under året har fått många, många snurr i spelaren. Det är ett fåtal band och musiker förunnat att så som VREID kunna plocka det bästa från skilda genrer och skapa harmoni mellan element som tyngd, groove, black metal-partier och det mer lättillgängligt melodiska. VREID lyckas kombinera sin extrema episka metal med hög grad av tillgänglighet.

Min recension av  "Welcome Farewell"

4. "All Is One" - ORPHANED LAND
ORPHANED LAND smög länge under min radar. Det internationellt-israeliska bandet har släppt skivor sedan 20 år tillbaka och med årets platta blev jag helt såld. "All Is One" är en melodisk sak med stor del orientaliska inslag i melodi, sång och instrument och vars synbarligt enkla texter innehåller betydligt mer sprängstoff än mången bloddoftande, djävulsdyrkande hårdrockstext.

Min recension av "All Is One"
3. "Kata Ton Daimonea Eaytoy" - ROTTING CHRIST
Detta är kanske årets mest underskattade skiva. Jag har för min del inte sett den i någon årslista hittills. Och det är synd och skam. ROTTING CHRIST gör alltid bra black/extreme metal och årets platta har både mer "trallvänliga" låtar (jaja, allt är relativt...) och andra som kräver desto mer av lyssnaren. "Kata Ton Daimonea Eaytoy" har växt under året, och fortsätter bara växa sig allt starkare.

Min recension av "Kata Ton Daimonea Eaytoy"

2. "Vertikal" - CULT OF LUNA
Det har varit något av ett "CULT OF LUNA-år" för mig  det här. Albumet kom i januari och landade tungt i min mentala samling av album med alla tiders bästa metal, med mekaniskt meck och manisk monotoni. I sommar såg jag bandet live för första gången, därefter släpptes EP:n "Vertikal II".
"Vertikal" var länge Årets album nr 1 i min bok, dock omkörd av ett norskt gäng på mållinjen.

Min recension av  "Vertikal"

1. "Satyricon" - SATYRICON
Det var liksom aldrig något snack efter att jag spelat detta ett par varv och redan i september utsåg jag norska SATYRICONs självbetitlade återkomst till årets främsta black metal-album.

Strålande Phoenix är en sån låt som man bara drömmer om, och hela skivan är oerhört komplett, med samtidig harmoni och variation i allt från låtmakeriet till omslagsbild och produktion.

"Satyricon" är årets album alla kategorier.

Min recension av "Satyricon"

torsdag 26 december 2013

2013 års bästa musikvideor

Vissa år har jag haft mycket svårt att fylla denna "bästa"-kategori med innehåll, förra året blev det ingen lista alls om jag minns rätt. I år har jag dock blivit förtjust i ett antal videor, och nedan ser du dem jag finner allra bäst, utan rangordning sinsemellan.Vilket inte betyder att låtarna är likvärdiga för mig.

Vilken håller du för bäst av nedanstående - rösta till vänster :-) - och vilken fantastiska video från i år har jag missat?






tisdag 24 december 2013

Tjohej! Årets jullåt :-)

Spänningen stiger... Ska det bli en överraskning i valet av jullåt i år, eller...?


Bloggen presenterar: Årets jullåt! Ja, förra årets också - och 2011, 2010 och 2009 års jullåt :-)
Den enda låt som väl speglar min hatkärlek till den absurda helg julen är. Varsågoda, favorit i repris - Mer jul, med Adolphson och Falk.


söndag 22 december 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10:
HYPOCRISY - "End of Disclosure"

Bloggen fortsätter lista intressanta skivor som kommit under året men som inte kvalar in på min Topp 10-lista, vilken kommer presenteras framemot årsskiftet.

Jag beundrar Peter Tägtgren på många olika sätt, som musiker och som producent. Jag gillar musiken han gör själv också, och då faller valet oftast hellre på HYPOCRISY än på PAIN. Förra albumet "A Taste Of Extreme Divinity" var en riktigt smakfull upplevelse, den hamnade t.o.m. på övre halvan av det årets Tio i topp-lista.

Årets giv,  "End of Disclosure", är liksom föregångaren både tung och melodisk. Detta är bra, mycket bra, men kvalar ändå inte in bland topp 10 i år. kanske beror det på att konkurrensen detta år är stenhård - i flera bemärkelser. Att  HYPOCRISY skapat ännu ett toppalbum är dock inget någon behöver betvivla. Läs gärna Martins recension av "End of Disclosure" på WeRock.se om du ännu inte är övertygad.

lördag 21 december 2013

DEGRADEAD: 'Scars Of Misery' Video

Skön låt av DEGRADEAD, se min recension av plattan "The Monster Within", och himla skön video. Kan inte låta bli att associera till videon som fick mig att upptäcka ENGEL en gång i tiden, Calling Out, som liksom Scars Of Misery ser ut att ha spelats in i en kaotisk spelning med publiken/fansen i knät på bandet. Gillar't skarpt!

måndag 16 december 2013

APOCALYPTICA - Stormy Wagner från "Wagner Reload"

Oooooh....

Finska APOCALYPTICA spelar Stormy Wagner tillsammans med Leipzigs symfoniorkester. Wagner kan ju vara lite knepig, men det lämnar vi därhän just nu. Videon är fantastiskt häftig, dock kanske den inte får kvala in bland "bästa musikvideo" i år då det rör sig om klipp från en full dramatiserad föreställning? Vi får väl se hur det blir med det...

torsdag 12 december 2013

Gilla, dela och vinn magiskt bra bok

Ni vet min andra stora kärlek, utöver metal och hårdrock, den som jag numer bl.a. odlar i MagicomSweden. Nu vill vi bli fler på Magicoms facebook, och samtidigt lottar vi ut årets kanske bästa svenska bok, "Borde vara död" som jag skrivit om både här och där, samt intervjuat författaren Pål Eggert.

Så, om du också gillar fantastik inom litteratur och film, kolla in MagicomSweden och hjälp oss sprida plågan. Så är även du med i utlottningen av boken.

söndag 8 december 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10: Dregen - "Dregen"

Det här handlar i stort sett om en enda låt, ja på ett sätt egentligen om en enda textrad. Men därför måst plattan nämnas bland årets album. Visst gillar jag Dregen, men det där rockiga soundet är ändå inte riktigt min grej, även om jag såklart lyssnat en del både på BACKYARD BABIES och HELLACOPTERS när det begav sig. Men nu gäller det alltså Dregens självbetitlade solodebut.

Första singeln Just Like That tyckte jag var rätt tråkig. När andra singeln (tror jag det är) Flat Tyre on a Mudy Road började spelas i radio öppnades plötsligt öronen och jag hörde - hörde textraden "When I was a kid I had a dad, pretty soon he killed himself, wish he could see me now, I'm a dad..." (typ) och jag drogs till den och till det groovigt bluesiga - inte alls min stil normalt - och blev helt fast. Och det visade sig finnas mer bra text att lyssna till och en fin video därtill.

Det finns såklart fler sköna låtar på plattan, även om inte alla tilltalar mig. Och om det ska vara en enda svängigt rockig platta i år, jag då är valet lätt. Dregens "Dregen" fyller helt det behovet.

fredag 6 december 2013

Intervju med Pål Eggert, författare till "Borde vara död"

Efter att ha läst den fängslande och fascinerande romanen "Borde vara död" (se recension), fick jag glädjande nog chans att ställa några frågor till bokens författare Pål Eggert. Nedan kan du läsa vad Eggert har att säga bland annat om influenserna till boken, alltifrån black metal till vilka litterära referenser författaren knyter an till, vilket i sin tur rymmer allt från tecknade serier, fantasy och skräck, till 1800-talspoeten Charles Baudelaire.


Goth, metal och musikaliska utflykter

Pål Eggert nämner bland annat black metal-bandet SHINING med frontmannen Niklas Kvarforth som en inspirationskälla till "Borde vara död". 
 - Kvarforths texter handlar helt ogenerat om självhat, destruktivitet och ångest. Tillsammans med musiken som är ömsom melankolisk, ömsom hårdare så blir det en väldigt intensiv, tät upplevelse av kompakt misär.


Bland musikreferenserna i boken finns även andra death och black metal-band, som SATYRICON och PROJECT HATE MCMXCIX, band som är ganska så destruktiva i sin framtoning. Jag funderar över hur det går det ihop med den positiva människo- och samhällssyn som trots allt klart genomlyser det mörka i berättelsen.
- Jag är ju bara författaren till romanen så jag är inte helt på det klara med att en positiv människo- och samhällssyn klart genomlyser det mörka i berättelsen. När jag skrev den fokuserade jag väl mest på det mörka. Det andra verkar ha kommit med ändå. Jag är en ganska kluven person i mig själv. Det tror jag i och för sig inte är helt ovanligt. Folk är rätt konstiga och skenbart motsägelsefulla många gånger om man skrapar lite på ytan.
   Sen nämner jag faktiskt Zola Jesus också. Egentligen är jag en gammal goth som fann sin musikaliska identitet när jag lyssnade på SISTERS OF MERCY och DEAD CAN DANCE. Sen gick jag alltmer över till metal eftersom den mörka stämningen förvaltades bäst där. Fast jag gör lite musikaliska utflykter då och då. Till exempel gillar jag KARTELLEN. Deras låt Där solen aldrig skiner gick flitigt medan jag skrev ”Borde vara död”.

Inte bara musik inspirerar Pål Eggerts skrivande såklart. Det kan också vara t.ex. böcker, serier eller poesi.
 - Neil Gaimans ”Sandman” och Delanos m.fl:s ”Hellblazer” om John Constantine har påverkat mig mycket. Sebastian [i "Borde vara död"] är på sätt och vis min motsvarighet till John Constantine. Moorcocks Elric är en förebild för kluvenheten hos de båda huvudpersonerna och hans själsslukande svärd Stormbärare har förstås inspirerat till Isas själaätande. Den intensiva stämningen av våld och undergång i ”Berserk” av Kentaro Miura bidrog också. Av någon anledning har jag lättare att se vilka serier som påverkat mig. Det är svårare med romaner. ”Marknadskrafter” av Morgan är däremot en rätt tydlig influens. Där tar sig hänsynslösheten in i själva orden, även när han beskriver något annat än rättframt våld.
   Strofen ”Vi måste skjuta oss eller ut” i Johan Jönsons ”Näst sista våldet – stycken ur anställningen” är väl något som fångar den desperation jag försökt frammana i ”Borde vara död”. Hans poesi, känslan av självförakt och underlägsenhet, är något som inspirerat mig.
"Socialrealistisk urban fantasy", är det en någorlunda täckande genrebeteckning för din roman?

- Det är väl det. Jag brukar säga socialrealistisk skräckfantasy. Jag håller med Tidbeck [författaren Karin Tidbeck] om att vi är för fixerade vid genrer i Sverige. Egentligen vill jag bara kalla det samtidsfantastik. Jag läser rätt olikartade böcker i vilket fall.

När jag jämför med den tidigare boken "De döda fruktar födelsen" upplever jag "Borde vara död" vara mycket mer konkret, kanske mindre bildspråksrik, men ändå djupare och mer intensiv, vackrare i både språk och innehåll.
- Jag hade jobbat med ”De döda fruktar födelsen” under många år och publiceringen drog ut på tiden. Jag var rätt trött på stilen. Jag var trött på folk som pratade, på humor, på världsbyggen, på omsorgsfull research, på affekterad språkdräkt, på att väga saker mot varandra.
   Jag hade också kommit i kontakt med skräckförfattaren CJ Håkansson och andra skribenter/författare kring honom och tidskriften Eskapix. Vi pratade om vad och hur man borde skriva, vad vi gillade och så vidare. Vid ett tillfälle läste jag ett blogginlägg av CJ och började fundera på allvar över vad det var jag gillade med det, försökte analysera vad det var som talade till mig. Det var väl ett av de mer tydliga stegen i förändringen.


I behov av en dusch

Det har förekommit kommentarer där läsare/recensenter benämner "Borde vara död" som "ren skräck" och använder ord som "äcklig", och känt sig "i behov av en dusch" efter läsning. Själv tycker jag den är vacker.
- Jag tycker det är helt underbart att min roman kan få någon att känna sig ”i behov av en dusch”. Då har jag, tillsammans med läsarens känslighet, lyckats skapa en stark upplevelse. Och det är ju en smutsig roman. Inget för de som vill bevara sig rena. Samtidigt finns det skönhet i förfallet, förruttnelsen och förödelsen. Det visade ju t ex redan Baudelaire i dikten ”Kadavret”. Bloggen Fiktiviteter skrev att hon nästan gav upp läsningen redan på första sidan. Hon skriver: ”Möjligen var jag inte inställd på vad som skulle komma och blev lite chockad av mörkret som slängde sig över mig redan på första sidan.” Det är klart att jag vill att folk ska fortsätta läsa. Samtidigt är det något njutbart när man får bekräftelse på att man faktiskt lyckats rycka undan tryggheten för en läsare redan på första sidan.
   För att återvända till Baudelaire som öppnar sin ”De ondas blommor” med: ”Läsare, om du är sunt bukolisk, /nykter, hederlig, naiv och klok/ kasta från dig denna dystra bok/ orgiastisk, sjuk och melankolisk”.

Sebastian är en mycket ovanlig huvudfigur tycker jag; en (fantasy-)hjälte vars främsta styrkor är medmänsklighet, omtanke och uppriktig sympati med sina medmänniskor.
- När jag skapade Sebastian tänkte jag på hans destruktivitet, hat, aggression och kluvna personlighet. Sen är han ju socialarbetare och när man jobbar så nära sina klienter, när man inte har skrivbordsbarrikader mellan sig och dem måste man försöka förstå dem, göra sig jämlik med dem för att nå fram. Sen tror jag att det finns en hel del inom offentlig sektor som bryr sig på ett rätt otvunget sätt om folk de arbetar med.

Sebastian har bakgrund i Jehovas vittnen. Är det en erfarenhet du delar?
- Jo, jag har också en uppväxt inom Jehovas vittnen. Och jag ser hur det går igen i det mesta av det som jag skriver. Sen är det ju en så stor del av mig så det är svårt att särskilja från annat. Det är ju jag på sätt och vis. Jag är uppvuxen med att Gud snart skulle komma och döda alla som inte stod på hans sida. När jag väl började inse att jag hade svårt för att hålla mig till hans sida blev mitt liv alltmer en rättegång och till slut var det som om jag levde med en ständig skenavrättning i huvudet. Det väsen som var grunden för att allt fanns till, universums ursprung utan vilket ingenting kunde existera, fann mig illasmakande och skulle spotta ur sig mig på domens dag.

En gestaltning av hur destruktiva omständigheter kan förvränga en människa

Den andra huvudpersonen, gravrået Isa, är inte heller någon typisk fantasyfigur. Eggert förklarar hur han fått idé och inspiration till den karaktären.
- Hon är ett gotiskt skogsrå helt enkelt. ”Hur gör man det här gotiskt?” är en tanke som jag ofta har för att leta mig fram till det jag ska skriva om. Om man vänder ut och in på och svärtar ner ett skogsrå, vad får man då? Hon är också ett försök att skapa ett riktigt monster, som inte besitter en massa förmågor som man själv skulle önska sig, ett monster som gör vidriga saker. Hon är en gestaltning av hur destruktiva omständigheter kan förvränga en människa. 


Vi är säkert många som hoppas och undrar om vi kommer att få chans att möta Isa och/eller Sebastian igen.
- Jag håller på och skriver en uppföljare. Isa är inte botad men varken hon eller Sebastian avser att ge upp sin kamp för ett bättre liv i första taget.

Ointresserad av "trender och sådan skit"

Socialrealistisk fantasy och seriösa debatter om "monstret som politisk varelse" eller "science fiction som utforskare av genus och kön som sociala konstruktioner" (se seminariediskussioner på ABF, http://abfstockholm.se/event/2013/11/monstret-som-politisk-varelse). Jag undrar hur seriös fantastiklitteraturen håller på att bli och om det finns en gräns för hur seriös den "tål" att bli.

 - Jag vet inte. Jag har alltid strävat efter att framhålla det seriösa, och fördelarna, med fantastik. Trender och sådan skit är jag rätt ointresserad av, även om det är fördelaktigt när jag råkar befinna mig i en eftersom det ger mig möjlighet att bli uppmärksammad för det jag gör. Jag vill bara spy numera när folk pratar om vad som är ”det nya svarta” eller hur de nu uttrycker sig. För att inte tala om kombinationen av ängslighet och självgodhet hos de som tror sig vara en del av spjutspetsflödet.

Näst sist frågar jag vad Eggert som SATYRICON-fan tycker om årets självbetitlade platta från black metal-bandet, vilken jag själv för övrigt älskar.
- Tyvärr måste jag göra dig besviken här. Den är bra, men jag tyckte att både "Now, Diabolical" och "The Age of Nero" var betydligt bättre. Låtarna King och The Pentagram Burns gav mig rysningar.

Och allra sist det kanske viktigaste valet för en "svart person" (som Eggert själv benämnt sig): Salt eller söt lakrits?
- Söt helt klart.

Där blev jag kanske än mer "besviken"... Lakrits ska vara salt enligt den här skribenten :-) Jag vill dock tacka Pål Eggert djupt för att vi fått ta del av författarens bakgrund och idéer till "Borde vara död". Och jag ser nu med ännu mer förväntan fram emot nästa roman om Sebastian och Isa!

/ Amelie


Musik- och litteraturtips (länkar till wikipedia, på svenska eller engelska)
 Pål Eggerts blogg

Charles Baudelaire (poet)
CJ Håkansson (författare) 
Jamie Delano (författare) 
John Constantine (fiktiv figur) 
Kentaro Miura (författare och illustratör) 
Dead Can Dance (goth rock-band) 
Eskapix (förlag) 
Fiktiviteter (blogg)
Karin Tidbeck (författare) 
Kartellen (hiphop-grupp) 
Michael Moorcock (författare) 
Neil Gaiman (författare) 
Richard Morgan (författare) 
Satyricon (black metal-band) 
Shining (black metal-band) 
Sisters of Mercy (goth rock-band) 
The Project Hate MCMXCIX (death metal-band) 
Zola Jesus (singer-songwriter) 

IN FLAMES - videor från studion, första låttiteln avslöjad

IN FLAMES 2012 (eget foto)
Är man ett fan och nördigt intresserad av allt vad IN FLAMES håller på med så älskar man detta såklart :-) Jag älskar det. 

I första videon hör vi Björn Gelotte, Peter Iwers och framför allt Anders Fridén berätta om den kommande plattan. Fridén avslöjar att det blir 13 spår på albumet, varav sångtexter är klara till nio. "Vi vågar ha två lugna, balladaktiga, låtar denna gång" och "det finns saker som inte alls känns som typiskt IN FLAMES" säger han också.

Omslag och skivtitel finns ännu inte, "jag måste hitta till temat först",  men en låttitel avslöjas iaf,  "Everything is gone, kanske en låt heter...", säger Fridén.
I nästa video ser vi Niclas Engelin visa runt i Hansastudion i Berlin där IN FLAMES alltså nu är mot slutet av att spela in nya albumet. Plattan kommer ut "vår-sommaren" nästa år enligt Engelin och den blir "groovy", "råare" och "fylld av energi".



onsdag 4 december 2013

BEHEMOTH: Blow Your Trumpets Gabriel -
video från "The Satanist"


Blow Your Trumpets Gabriel, första videon och singeln från BEHEMOTHs kommande album "The Satanist" som släpps i februari:

"The Satanist" - låtlista
01. Blow Your Trumpets Gabriel
02. Furor Divinus
03. Messe Noire
04. Ora Pro Nobis Lucifer
05. Amen
06. The Satanist
07. Ben Sahar
08. In the Absence ov Light
09. O Father O Satan O Sun!
Read more at http://www.blabbermouth.net/news/behemoth-blow-your-trumpets-gabriel-video-released/#1877chpOl5rj7THz.99
01. Blow Your Trumpets Gabriel
02. Furor Divinus
03. Messe Noire
04. Ora Pro Nobis Lucifer
05. Amen
06. The Satanist
07. Ben Sahar
08. In the Absence ov Light
09. O Father O Satan O Sun!



METALLICA och SLAYER till ny Stockholmsfestival

Jupp. Live Nation satsar större och störst när de sjösätter ny endagsfestival i Stockholm. På Gärdet. Gångavstånd från allt. Kan bli hur bra som helst. Datum är [31] 30 maj och METALLICA och SLAYER är det två första band som annonserats. Sammanlagt blir det 7-8 band under dagen på två scener.
Sonisphere försökte senast med en Stokholmare, först succéartat på ett under dagen helt söndertrampat Stora Skuggan 2010 (rapport på WeRock.se), sedan något mindre sucessfullt året därpå vid Globen (också på WeRock.se). Jag tror dock på det här, åtminstone om det är en långsiktig satsning från Live Nation. Kul!

tisdag 3 december 2013

DEGRADEAD - fem år efter debuten

Jag hade ett snack med DEGRADEAD-gitarristen David Szücs för fem år sedan när bandet just släppt sin debutplatta, och pratade då bland annat om framtiden och hur det skulle se ut för bandet efter fem år från då. Nu är vi där, och jag fick chans att följa upp med frågor om vad som faktiskt hände sen. Början av intervjun hittar du här nedan och för att läsa hela intervjun går du vidare till WeRock.se

DEGRADEAD i Hyderabad, Indien

Fem intensiva år
Hej David!
"Då har vi släppt vårt Black album!" sa du när jag 2008 frågade vad bandet gör om fem år ifall du fick drömma.
- Man ska sikta högt som jag brukar säga… Vem skulle inte vilja släppa ett motsvarande Black album och förändra hela rockvärlden :-) Vi har inte kommit hela vägen dit än, men vi fortsätter att harva! Jag skulle vara djävulskt glad om vi nådde halvvägs.

Karriären har tagit bandet ut i Europa, bl.a. till Wacken, och även till Asien och Indien.
- Det roligaste live-minnet är nog fortfarande då vi gick ut magsjuka på scenen och möttes av tusentals skrikande indiska hårdrocksfans, helt plötsligt var vi friska igen och gav all-in. Det är svårt att beskriva känslan med ord, men jävlar vad adrenalinet flödade i kroppen! Det var inte riktigt vad vi hade väntat oss, de kunde våra texter och stödet vi fick var helt otroligt. När vi skulle gå av scenen tog jublet aldrig slut, de fortsatte att ropa in oss och man önskade att speltiden inte hade tagit slut. Känns också lite kul att vi var där före METALLICA :-)

DEGRADEAD 2008
För fem år sedan levde du mitt uppe i din dröm, och jag undrar om, och i så fall hur, åren i musikbranschen har förändrat dina drömmar och önskningar.
- Jag stormtrivs i nuläget jag spelar den musiken jag gillar bäst tillsammans med världens goaste vänner och vi har så fruktansvärt kul ihop när vi skapar musik och är ute och turnerar. Musikbranschen är inte den bästa och det är många gånger uppförsbacke, det är inte kul när ens skivbolag gått i konkurs för att någon i bolaget tagit alla pengar och flytt sin kos. Detta hände oss 2009 och vi fick ett stort ekonomiskt bakslag. Visst är det otroligt tråkigt när sådana saker händer, och visst tar det hårt på en, men detta gör snarare att man vill skapa ett ännu hungrigare monster som kommer ut ur högtalar'n för att äta upp själarna på dem som förstör för oss musiker, haha :-)
.......

Läs vidare vad David har att berätta om årets albumsläpp "The Montser Within", samarbetet med Close-Up Magazine, medlemsbyten och om att tappa minnet i två månader! Du hittar hela DEGRADEAD-intervjun på WeRock.se

måndag 2 december 2013

Peter Iwers om The Jester's Curse, turnélivet med IN FLAMES och en aning om kommande plattan

Peter Iwers 2012 (eget foto)


IN FLAMES-basisten Peter Iwers intervjuad under turnén i höstas.

Om serien The Jester's Curse, turnélivet med IN FLAMES och även några ord om den kommande plattan som vi väntar ska släppas åtminstone första halvan av 2014.


söndag 1 december 2013

NETHERBIRDs "The Ferocious Tides Of Fate"
och fler nya recensioner på WeRock.se

Första december, första advent och första WeRock-recensionerna för månaden. Mitt bidrag denna gång handlar om NETHERBIRDs "The Ferocious Tides Of Fate", extrem metal-bandets tredje fullängdare. Som alltid gällande NETHERBIRD kommer albumet finnas för fri nedladdning på bandets webbplats, men det är fullt värt att inhandla ett fysiskt exemplar också.

Här hittar du också en intervju med frontmannen Nephente som jag gjorde för två år sedan, samt mina recensioner av "Monument Black Colossal” (2010) och "Shadows and Snow" (2011).

I övrigt denna recensionsomgång hittar vi MAEL MORDHAs "Damned When Dead" vars "tunga, mörka och malande doom med inslag av irländsk folkmusik" hamnat under Fredriks lupp tillsammans med holländska PESTILENCEs "Obsideo". Robert faller i farstun totalt för åtminstone en av låtarna på RED FANGs "Whales And Leeches".

Fransk intervju med AVATARs Johannes Eckerström

Nedan en kortare intervju med Johannes Eckerström genomförd av franska RockNLive.org, dock på engelska.

Eftersom jag håller AVATARs "Black Waltz" som ett av de senare årens mest intressanta svenska album är det såklart kul att höra mer om det.

Bandet har också nytt album på gång i början av nästa år, men tyvärr avslöjas inte så mycket om det ännu. Jag undrar mycket om kommande plattan bygger vidare på soundet i just "Black Waltz", som är så annorlunda mot AVATARs tidigare album, eller om musiken kommer ta ytterligare andra vägar. Nå det är bara att hålla kollen på mer nyheter framöver, nu vet vi iaf att albumet är på väg!

lördag 30 november 2013

MEGADETH till Skogsröjet i sommar

Skogsröjet släpper alltfler namn till kommande sommarens röj i Finspångsskogarna. Tidigare släppta stornamn hittills är tyska GAMMA RAY och UNISONIC, allt i enlighet med festivalens traditionella betoning på power, glam och heavy metal. Varje år kompletterar man dock med några tyngre band, t.ex. TESTAMENT år 2012, då för övrigt även UNISONIC fanns på plats.

I år är MEGADETH den på flera sätt tyngsta bokningen så här långt. Det är inte mitt favoritband av The Big Four of Thrash,  men jag ser gärna Dave Mustaine och hans mannar på scen åtminstone en gång - så kan jag dessutom sedan "stoltsera" med att jag sett alla de fyra stora :-) 


Hela bokningslistan för Skogsröjet 2014 ser så här långt ut som följer:
Megadeth
Gamma Ray
Unisonic
Dream Evil
Crashdïet
Quireboys
Facebreaker
Tormented
Fatal Smile
Dust Bowl Jokies
Saffire
Close Quarters
Sideburn

måndag 25 november 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10:
DEALS DEATH - "Point Zero Solution"

Bloggen fortsätter lista intressanta skivor som kommit under året men som inte riktigt kvalar in på min Topp 10-lista, vilken kommer presenteras framemot årsskiftet.

Inte förrän i år och med bandets tredje skiva "upptäckte jag" DEALS DEATH och deras sköna melodiska death/thrash metal. "'Point Zero Solution' är alldeles utmärkt melodisk döds av hög kvalitet" skrev jag i recensionen på WeRock.se och jämförde bland annat sångarens röst med Nephente i NETHEBIRD. Göteborgarna har också viss släktskap med  Stockholmska DEGRADEAD och även IN FLAMES namn spökar i recensionen.

Så gillar du referenserna och inte har kollat upp DEALS DEATH ännu så är det hög tid. Inte fel alls att börja just med årets alster.

lördag 23 november 2013

The Red Of The Morning Sun med TIAMAT

Kvällens låt: The Red Of The Morning Sun från förra årets album av TIAMAT "The Scarred People".

.
Min recension av "The Scarred People".

onsdag 20 november 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10:
SOILWORK - "The Living Infinite"

Bloggen fortsätter lista intressanta skivor som kommit under året men som inte kvalar in på min Topp 10-lista, vilken kommer presenteras framemot årsskiftet.

Jag har alltid gillat SOILWORK. Deras melodiska metal är habil och lagom lättillgänglig. Eller kanske mest lagom - för av någon anledning har det aldrig hettat till i relationen oss emellan. Men nu, tänker jag, med årets maffiga dubbelalbum, hyllat av kritiker och kolleger. Så jag slog till och beställde utgåvan helt olyssnad när den kom i våras.

Vad ska man säga? Inte på något sätt kan jag påstå att "The Living Infinite" inte är bra. Nästan varje låt enskilt är klart lyssningsvärd, men sammantaget blir det återigen så - "lagom". Rätt tradigt för att vara ärlig. Och denna gång inte mindre än två skivor och 90 minuter lagom. Det blir mycket.

Trots skickliga musiker och en hel del fina låtar hamnar således SOILWORK även detta år utanför Topp 10-listan; jag måste tillstå att dagens sejour troligen var sista gången jag lyssnar igenom dubbelalbumet som helhet...

SOILWORK på scen på Metaltown i somras

Martins recension av "The Living Infinite" på WeRock.se

måndag 18 november 2013

Recensioner på WeRock.se

Fyra friska nya recensioner publicerades på WeRock.se idag. Dock inget från mig denna gång. Robert liker både CANDLEMASS-Edlings nya projekt AVATARIUM med sin självbetitlade debut och norska SAHGs fjärde alster ""Delusions Of Grandeur". Martin faller hårt för motsträvigheten i Nya zeeländska ULCERATs ”Vermis" och hyllar även  DIABOLICALs album och bok, betitlad ”Neogenesis”, ett verk jag själv också läser/lyssnar in mig på för närvarande.

Alla månadens recensioner finner du samlade på WeRock.se och Spotifylistan är uppdaterad med de senaste objekten. Visserligen säger Martin om ULCERATs album att ”'Vermis' är en skiva att lyssna på rakt igenom eller inte alls" men jag ger er de tre första spåren, så är det bara att klicka sig vidare på albumet på Spotify sedan.

lördag 16 november 2013

Nytt från MAYHEM i början av 2014

MAYHEM 2008 (bild från Wikipedia)
Nytt MAYHEM-album på gång. Bandet mixar för närvarande nya plattan som ska släppas i början av 2014. Det är fem år sedan förra albumet från MAYHEM, 2008 års "Ordo Ad Chao", vilket var ett av de black metal-album som jag satte under lupp i mitt närmande till genren för några år sedan.

Sedan "Ordo Ad Chao" har gitarristen Blasphemer lämnat bandet och är numera ersatts av Teloch (Morten Iversen) - tidigare bl.a. i GORGOROTH och GOD SEED. Kvar i bandet är originalmedlemmen basisten Necrobucher (Jørn Stubberud), slagverkaren Hellhammer (Jan Axel Blomberg) och sångaren Attila Csihar.

Trots att bandet hållit på sedan 1984 blir detta inte mer än MAYHEMs femte studioalbum totalt.

fredag 15 november 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10: HATRIOT - "Heroes of Origin"

Bloggen fortsätter lista intressanta skivor som kommit under året men som inte kvalar in på min Topp 10-lista, vilken kommer presenteras framemot årsskiftet.

HATRIOTs debutalbum måste nämnas här, även om resultatet efter en ganska lång väntan och stora förväntningar inte nådde upp riktigt till vad jag hade hoppats.

"Heroes of Origin" är thrash metal till ett hundra procent, låtskrivande och musikmannakonst likaså. När det kommer till originalitet finner vi dock inte mycket, det är kanske inte avsikten heller, men det hade behövts lite mer av den varan. Som det är nu blir det alltför tradigt i längden. Jämfört med t.ex. förra årets TESTAMENT-album, "Dark Roots of Earth", står sig detta relativt slätt, trots höga ambitioner och musikernas höga kapacitet.
Ur min recension på WeRock.se av  "Heroes of Origin".

Lite av en besvikelse alltså, mycket beroende på de höga förväntningarna kan jag säga.
"Heroes of Origin" på Spotify

 

torsdag 14 november 2013

MYGRAIN - Waking Up The Damned

Har ni kollat in MYGRAIN (eller myGrain) ännu? Robert recenserade, med gott betyg, senaste plattan med rymdmetal, "Planetary Breathing", på WeRock.se häromsistens.

Nu kommer första videon, på låten "Waking Up The Damned". Kolla in och lyssna in :-)

tisdag 12 november 2013

Recension: Borde vara död av Pål Eggert

Denna gång bjuder jag på en recension av en bok som egentligen inte alls handlar om musik. Men när författaren har band som SHINING som inspirationskällor och bland annat SATYRICON, RAUBTIER och Jon Nödtveidt som referenser, ja då är vi inte alltför långt ifrån bloggens vardag ändå...

Borde vara död av Pål Eggert (2013) 

"Socialrealistisk urban fantasy" har ibland t.ex. Ajvide Lindqvists övernaturliga skräckböcker benämnts. Jag skulle vilja utnämna Pål Eggert till svensk mästare i denna gener, och då enbart baserat på hans roman Borde vara död. Berättelsen utspelar sig i ett nutida Göteborg, i vardagen hos dem som mer eller mindre trillat igenom "välfärdsnätet". Dessa, inte så välanpassade, själar som ändå skurit sig rum i sin egen verklighet.

Och en sådan fantastisk hjälte Eggerts har skapat i socialarbetaren Sebastian, en hjälte vars främsta styrkor är medmänsklighet, omtanke och något så enkelt som en stor förmåga till uppriktig sympati med sina medmänniskor. Och en gnutta magi. Men någon ängel är han definitivt inte - hela historien börjar t.ex. med att den gode Sebastian deltar i ett planlagt hulliganslagsmål. Änglarna i historien är för den delen heller inte några änglar - om man kan säga så. Sebastian har dock hjärta även för dem, men det konstateras samtidigt att "han kunde inte göra allt bra för alla".

 Den andra huvudpersonen i berättelsen är den socialt tilltufsade Isa, som äter andras själar för att leva och som har svans, ja det där sista vet jag inte om det har någon egentlig betydelse, men så är det i all fall. Boken är ganska unik i det att övernaturligheten inte skapar överlägsenhet, vilket annars oftast är norm i både traditionell och urban fantasy, utan att dessa förmågor här är mest till förbannelse för den drabbade. Isa kan också enbart äta de själar som står utan samhällets eller gemenskapens skyddsnät. Så blir det sociala skyddsnätet till ett konkret skydd i denna väldigt speciella historia.

När så Sebastian i hemmets vrå söker avkoppling med musik av extreme metal-band såsom svenska PROJECT HATE MCMXCIX eller norska SATYRICON, då är jag helt frälst och blir bara än lyckligare av att Emilie Autumn är nästa musikalisk referens.

Borde vara död är en genuint bärkraftig socialrealistisk historia med övernaturlig twist, och detta är det mest intressanta inom fantastikgenren jag läst på bra länge. Hoppas verkligen också att vi snart får se mer från Pål Eggerts penna.

Nu finns även en intervju med författaren Pål Eggert här på bloggen [Edit 2013.12.07]

Mer urban fantasy och fantastik på MagicomSweden  

Recensionen har också figurerat som boktips på Nynäshamns biblioteks Tipssida.

måndag 11 november 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10: KONGH - "Sole Creation"

Bloggen fortsätter lista intressanta skivor som kommit under året men som inte kvalar in på min Topp 10-lista, vilken kommer presenteras framemot årsskiftet.

Det här var en av de skivor jag listade här på bloggen  att jag såg fram emot när året inleddes.
 
KONG upptäckte jag först som det fantastiska liveband de är, via en spelning på Metaltown 2009, strax efter att bandet släppt sin andra platta, fina “Shadows Of The Shapeless”.  
Årets album, "Sole Creation", består av fyra spår massiv metal, som snarare vetter mot det maskinella/maniska i CULT OF LUNAs musik än doom-kollegerna i CANDLEMASS, om man ska hålla sig till svenska jämförelser. Bästa spåret The Portals når faktiskt upp till samma nivå som CULT OF LUNAs egen nyutgivna platta.

"Hej årsbästalistan" säger kollegan Robert
när han tokhyllar i sin recension av "Sole Creation" på WeRock.se  
"Sole Creation" på Spotify

söndag 10 november 2013

Bäst 2013 strax utanför Topp 10:
AUGUST BURNS RED - "Rescue & Restore"

Inför publiceringen av årets Topp 10-lista vid årsskiftet blir det här på bloggen en genomgång av andra intressanta album från året, vilka trots allt inte kvalade in på min topplista i slutänden. Publiceringsordningen av dessa blir som det slumpar sig, och listan är alltså inte rangordnad.

Amerikanska AUGUST BURNS RED släpper att album nästan regelbundet varje år och i somras kom det sjätte studioalbumet, "Rescue & Restore". Skivan har många riktigt bra spår men är lite för ojämn för att ta sig in på årets Topp 10-lista. Fantastiska spår som Creative Captivity och avslutande The First Step, blandas med rent ut sagt ganska tråkiga låtar som Fault Line och
Echoes, vilken med sin "barnakör" påminner mig om bandets kristna bakgrund på ett icke fördelaktigt sätt.

"Rescue & Restore" är ett album som ger en stunds trevlig musikupplevelse, men hävdar sig inte nog i konkurrensen av allt fantastisk musik som släppts under året. Efter några varv i spelaren har den gjort sitt.

Här
kan du läsa kollegan Martins recension av "Rescue & Restore" på WeRock.se 

"Resque & Restore" på Spotify

Vi såg AUGUST BURNS RED live på Metaltown 2009, en ganska livlig historia minst sagt.

lördag 9 november 2013

OPETH släpper nytt album i vår

Mikael Åkerfeldt 2011 (eget foto)
En avslappnad intervju med Mikael Åkerfeldt, gjord av Fight Network, där OPETHs frontman pratar om bandets historia, hur han mår och sin syn på kvinnliga metalband och lite av varje. Åkerfeldt säger bland annat att trots att han är ganska pratsam och kul på scen så är han verkligt tillbakadragen privat, "I don't want to be cool".

Enligt Blabbermouth är ny skiva på gång i vår: "OPETH spending the remaining months of 2013 putting the finishing touches on the writing and recording process for its next studio effort, which will be released sometime next spring". Hade ingen aning att det var på gång redan. Antar att "next spring" är nu 2014.

Om kommande albumet jämfört med 2011 års "Herritage" ska Åkerfeldt tidigare sagt att det blir ""maybe a little bit heavier. Not death metal heavy, but hard rock/heavy metal heavy. There's also lots of progressive elements and acoustic guitars, but also more sinister-sounding riffs."
Intervjuvideon är lite rörigt gjord tycker jag, med inklippta snuttar från bandets videor och frågorna i en textad ruta, men det kan man väl stå ut med.

fredag 8 november 2013

torsdag 7 november 2013

Teaser till BEHEMOTHs första singel från "The Satanist",
Blow Your Trumpets Gabriel

Fjärde december släpper BEHEMOTH första singeln och videon från kommande albumet "The Satanist". Låten Blow Your Trumpets Gabriel spelades live redan i somras, bl.a. på Getaway Rock Festival. Videon är gjord av bandet tillsammans med Grupa 13, med vilka BEHEMOTH mycket framgångsrikt har samarbetet i ett antal tidigare videor.
Albumet "The Satanist" släpps i början av 2014 och är producerad av BEHEMOTH tillsammans med bröderna Wieslawscy samt Daniel Bergstrand. Kommer bli skitbra!

onsdag 6 november 2013

GHOST - från trummisens horisont.

Jag gillar egentligen inte GHOSTs musik något vidare, men det här var riktigt kul att se, låten Elisabeth från trummisens - väl påklädd som medlemmarna alltid är - horisont.

Här är kollegerna på WeRock.se:s recensioner av GHOSTs debutalbum "Opus Eponymous" och senaste skivan  ”Infestissumam".

söndag 3 november 2013

CULT OF LUNAs Johannes Persson i videointervju från Damnation Festival

Johannes Persson på Metaltown 2013 (eget foto)
"Ett saltlakritsbarn fångad i en 34-årings kropp." Hör Johannes Persson från CULT OF LUNA i en videointervju från Damnation Festival. Nå, de hinner prata en del om musiken, Umeås musikscen och egna musikaliska influenser också. På inalles sex minuter.
Jag bevistade en helt makalös konsert med CULT OF LUNA jag i Göteborg i somras, på Metaltown. Samma konsert Persson nämner i videon nedan, där de fyllde sina 60 minuter med endast fyra låtar.
Bandet har i år släppt två skivor med nytt material. På WeRock.se hittar du mina  recensioner av fullängdaren VERTIKAL och fyraspårs-EP:n VERTIKAL II. Att CULT OF LUNA kommer vara inblandad i den övre halvan av min 10 i topp-lista över årets album är ingen tvekan. Har du inte hört plattorna finns de numera båda t.ex. här i CULT OF LUNAs diskografi på Spotify även om man får rulla ner till "singlar"(?) för att hitta VERTIKAL II.

fredag 1 november 2013

Nytt på WeRock: DEGRADEAD, DGM, MYGRAIN, PYRAMIDO och WITHERSCAPE

Japp, som väntat dök det upp nya recensioner på WeRock.se vid midnatt natten till idag. Denna gång en lite mindre skara på fem stycken, å andra sidan samtliga fina skivor som får ett snittbetyg av 7,6 på vår 10-gradiga skala.
Mitt bidrag denna gång är en recension av DEGRADEADs fjärde studioalbum "The Monster Within". Bra grejer! Jag hoppas också få en interju med gitarristen David Szücs, som jag tidigare intervjuat i samband med bandets debut 2008.

I övrigt recenserar Robert denna gång "rymdmetal" i form av MYGRAINs "Planetary Breathing" medan Martin dissekerar inte mindre än tre alster; "Momentum" av DGM, PYRAMIDOs hypade "Saga" samt nytt med Dan Swanö och hans band WITHERSCAPE med albumet ”The Inheritance”. Ett urval låtar hittar du i WeRocks bästa på Spotify och i spelaren här nedan.

torsdag 31 oktober 2013

tisdag 29 oktober 2013

IN FLAMES spelar just nu in nytt album i Berlin

IN FLAMES spelar in sitt nya album i Hansa Tonstudio Berlin just i detta nu. – Vi tar avstamp i förra skivan och vår historia samtidigt som vi som vanligt försöker ge det en twist, säger Anders Fridén i en intervju med Expressen.

Sex veckor ska man vara i studion och bandet säger sig sikta mot en utgivning tidigt 2014! Detta blir något att följa noggrant de närmsta månaderna :-)
IN FLAMES 2013, foto Lennart Rehnman, Expressen

söndag 27 oktober 2013

Amerikansk intervju med WATAINs Erik Danielsson

"Lossa för en gång skull på kedjorna och låt kaoset komma"
Man måste bara beundra Erik Danielsson! Med en intervjuare som verkligen ger intryck av att veta noll om WATAIN (troligen inte hennes fel) gör Danielsson hela intervjun, och själv ger frontmannen som vanligt ett totalt seriöst intryck. Trots ett frågebatteri som precis lika gärna kunde vänts till Lady Gaga, Bob Dylan, Justin Bieber eller vilken jäkla musiker som helst, tar Danielsson varje fråga på största allvar och lyckas skapa en djupt intressant intervju.

Respekt.

fredag 25 oktober 2013

BEHEMOTH till Sverige i februari

I februari får vi äntligen hit BEHEMOTH till Sverige igen, denna gång för två konserter, den 24 i Göteborg och den 25 februari i Stockholm. Med-huvudband är CRADLE OF FILTH. Vilket som är huvudbandet för mig är dock ingen tvekan :-) Dessutom har man med sig svenska IN SOLITUDE, amerikanska INQUISITION och norska SVARTTJERN. Kan bli väldigt bra detta.
Varför man spelar i en såpass liten lokal som Tyrol är dock obegripligt för mig. Den 26 februari landar turnépaketet i Köpenhamn, för den som befinner sig söderut i landet och kanske har närmre dit.

fredag 18 oktober 2013

HAMMERFALL-biografi och Janne Stark-encyklopedi

Två härliga böcker att se fram emot i nästkommande veckor. Oscar Dronjaks biografi över HAMMERFALL och Janne Starks tredje, och mest kompletta, encyklopedi över svensk hårdrock och metal.

HAMMERFALL är inte något stort favoritband hos mig, men en viktig del av svensk hårdrockshistoria såklart. Att en av grundarna, Oscar Dronjak, själv står bakom boken gör inte det hela mindre intressant. "Legenden om HammerFall" ges ut på ett av mina favoritförlag, Kalla Kulor.

Janne Starks två tidigare encyklopedier, som kom 1996 respektive 2002, har jag haft oerhört mycket glädje av. Jag började använda dem frekvent under perioden för några år sedan när jag som mest bidrog på svenska wikipedia, och sedan har jag ofta återvänt till verket. Det finns inte ett nog litet eller obskyrt band för att Stark skulle ha missat det, om bandet ifråga fyller kriteriet att ha gett ut en skiva i något format.
Hur författaren gjort med urvalskriteriet i "The heaviest encyclopedia of Swedish hard rock & heavy metal ever!" (Premium Publishing), idag när "ett album" och "en skiva" är glidande digitala storheter återstår att se. Nästan 1 000 sidor plus en bonus-CD med tidigare osläppt material får det dock att vattnas lite i munnen.



onsdag 16 oktober 2013

WATAIN till Stockholm i januari

I början av nästa år, närmre bestämt 23 januari, spelar WATAIN i Stockholm, på Arenan Fryshuset. Jag hoppas verkligen kunna övervara detta och få höra förhoppningsvis en hel del från fina plattan "The Wild Hunt" live.

Biljetterna släpps imorgon 17 oktober.

Senaste, och enda hittills, gången jag såg WATAIN var på Metaltown 2011.

Min recension av "The Wild Hunt".

fredag 11 oktober 2013

"True Kvlt" med IKEA

"Either you work at IKEA or you played drums for Bathory, because your knowledge is at the level of dare we say it, the cloven hooved one himself."


Jag måste bara sprida detta vidare, tack till bloggen Bara Metal! Nej, jag fick inte 20/20 men renderades ändå uttalandet ovan ;-)  Hur många klarar du? Vilka namn betecknar IKEA-möbler och vilka är metalband? Hasta snabbt till galnaste quizet IKEA or Death. Ha't så kul :-9