fredag 31 augusti 2007

Låttexter - och en smula Behemoth

Jag vet inte hur ditt förhållande till låttexter är. Mitt kan i alla fall emellanåt bli fullt av komplikationer. Jag kan bara inte bortse från textinnehållet i låtarna.

Det här har förstört mitt förhållande till flera band, t ex svenska Sabaton, som gör mycket medryckande speedig power metal men har ett bedrövligt textmaterial, så långt jag orkat kolla i alla fall. Ett ständigt förhärligande av krigsinsatserna under Andra världskriget, hur spännande är det?

Nåja, detta kan jag ta, Sabaton gör ändock ingen oundgänglig musik. Desto mer lider jag av norska black metal-bandet Enslavement of Beauty som gör så otroligt häftiga melodier, infernaliskt bra musik, men vars texter är, ja de är så minst sagt creepy (fast jag otycker om att använda engelska uttryck i svensk text). Jag bara njuter av musiken men törs knappt lyssna till vad de sjunger. Vad göra!?

Nu måste jag i varje fall ge mig i kast med Behemoths texter. Musiken har landat någonstans i magtrakten men sången tar fortfarande emot och jag tror att jag behöver veta vad "demonen" Nergal sjunger, för att kanske kunna ta den till mig. Och samtidigt är det nu denna min resa kan få ett helt abrupt slut, med tanke på hurdana black metal-texterna ofta är (blod och slask, blod och slask - jag finner oftast ingenting som talar till mig där. Ingenting.), och hur Behemoths videor stundom är utformade (mer blod och slask...;)!


Om denna blogg härefter blir totalt Behemoth-fri... Tja, då vet ni ungefär vad jag fann, eller hur?

4 kommentarer:

 1. Lyrik i sånger är oerhört viktigt för mig. Jag avfärdar de flesta band som inte kan skriva vettiga texter eller mest larvar sig. Jag känner att texterna måste tala till mig och oftast gör de. Bland mina favoriter hittar du Stanne från Dark Tranquillity som skriver oerhört vackert samt Jonas P. Renkse från Katatonia som även fast han skriver oerhört simplistiskt träffar precis rätt. Andra favoriter är Dolving från The Haunted som är klockren textförfattare samt vissa av Slayers låtar

  SvaraRadera
 2. Visst är texter viktiga, men när det gäller döds så tycker jag att uttrycket i sånginsatsen är det viktigaste. Sen att jag föredrar den lite mörkare textlyriken framför "oh baby-band" är en annan sak :)

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Dark Tranquillitys Stanne ja, men även Niklas Sundin skriver fantastiskt. Han är upphov till bl a "Inside the Particle Storm" på Fiction som är en helt underbar låt! Dessutom var det ju han som skrev de tidiga In Flames-texterna.

  Och, Metallbibliotekarien, klart att inte orden är det viktigaste men det ger en extra dimension och fördjupning. Och hur det än är, några "oh baby" riskerar jag knappast att hitta hos Behemoth...

  Höll på att glömma nämna mitt favoritband alla kategorier, Enter the Hunt, som har helt suveräna texter! Också.

  SvaraRadera