fredag 14 september 2007

Finska favoriter släpper nytt

Tre "galna" finska el-cellister och en likaledes "galen" trummis. En del klassisk musik, en del klassisk metal och en del alldeles unikt eget. Detta hopkok bildar en fantastisk soppa vid namn Apocalyptica.

Ville Hermanni Valo, HIM
Foto Tuomas Vitikainen, Wikipedia
Men först några ord om det andra finska band om släpper nytt, nu på måndag, HIM. Det Ville Valo-drivna "love metal"-bandet kommer med sitt sjätte studioalbum. Låttitlar som Song or Suicide, Dead Lover´s Lane och Love in Cold Blood anger den drömska, melankoliska stämmningen. Efter att ha hört några av låtarna tycker jag albumet lovar bra, typisk HIM-musik. Sångaren dominerar stort som alltid och för dem som älskar Valos sång och androgyna utstrålning blir det här säkert ett läckert tillskott till HIM-samlingen.

Kiss of Dawn

Och här har vi någon som tycker att Ville Valo behöver speedas upp lite ;)
Kiss of Dawn, dubbel hastighet

Perttu Kivilaakso, Apocalyptica
Foto Stefan Füsers, Wikipedia
Det andra finska skivsläppet (som lär flyttats fram redan till idag?) är för mig "det första". Jag är svag för alla genreöverskridande aktiviteter och det här är något väldigt speciellt. Klassiskt skolade cellister som började med att ta sig an Metallica på sitt första album och sedan har utveckalt en ytterst egen och mycket märkvärd musik. Apocalyptica har ingen sångare men sång förekommer ofta på deras plattor. Nina Hagen, Max Cavalera, Ville Valo och Cristina Scabbia är några av de gästsångare de haft på olka låtar.

I'm not Jesus , första singeln från nya plattan Worlds Collide, gästas av sångaren Corey Taylor från Slipknot/Stone Sour. Det låter "mer rock" och "mindre Apocalyptica" i mina öron. Men inte bättre eller sämre, kanske något mindre intressant än det brukar. Snart finns hela albumet att tillgå och nästa månad spelar de i Stockholm. Har längtat efter att se dem live bra länge, och nu ska det äntligen bli av! Apocalyptica kommer med säkerhet dyka upp här på bloggen igen, men för den som vill "träna" så länge ;)

I'm not Jesus


Apocalyptica på biblan

HIM på biblan

8 kommentarer:

 1. Med risk för att låta som en bitter gammal fis: men vad fan är det som är så himla speciellt med HIM? I mina öron är det inte ens metal. Hård rock möjligtvis, men inget som rockar min båt eller som meriterar till 3 omslag i Close-up. Så nu ska jag hålla tyst *skratt*

  SvaraRadera
 2. Jag hoppas att du med det inte säger att jag säger att det är så speciellt med HIM ;) Men visst kan det vara fint att lyssna till i vissa lägen, (metal eller inte, det bryr sig mig inte om). Apocalyptica däremot är himla speciella! Dem må du lyssna till, i alla lägen :)

  SvaraRadera
 3. Håller med att HIM inte är speciella någonstans. Ytterst mainstreamaktig, generic smörja. Någon äldre låt har fastnad men annars har jag inte mycket till övers för denna stereotypa knullrock....

  SvaraRadera
 4. Nä Kim det menade jag inte. Apocalypticas musik är spännande, men inte heller riktigt min bag. I stort sett det enda finska band som jag tycker är acceptabelt är Children of Bodom faktiskt :)

  SvaraRadera
 5. Wow! HIM sätter känslorna i svallning ;) Bra det. (Ni kanske uppskattar den uppspeedade Valo mer?)

  Children of Bodom såg vi på Unholy Aliance förra året. Riktigt bra! Har lyssnat lite här och där sedan, men inget helt album. Rekommenderas något särskilt?

  Nightwish, 69 Eyes, Poets of the Fall? 1-5?

  SvaraRadera
 6. Den enda CoB plattan jag hört i sin helhet är Hatecrew deathroll och den är helt okej. Nightwish? Nä...mycket beroende på den manliga sångaren. En 2:a. 69 eyes har jag inte hört en hel låt med och Poets of the Fall inte alls, så där blir det inga betyg.

  SvaraRadera
 7. ni skulle bara veta, omgggggg! HIM <3

  SvaraRadera
 8. Heeeey! Ville från HIM berättar om när han fick en dildo uppslängd på scenen:
  http://rogertsblogg.blogspot.com/2008/04/ville-valo-med-dildo.html

  SvaraRadera