tisdag 25 september 2007

Hårdrockens historia med hudlös humor

Många leenden och även skratt har det i eftermiddag blivit tillsammans med Rickard Jakbo och hans bok Hårdrock!.

Det här är en fruktansvärt rolig bok att läsa. Den ges ut av LL-förlaget och ska därmed vara lättläst för den som t.ex. har språksvårigheter av ena eller andra slaget. Men det är inte alls nödvändigt för att uppskatta den! Att ha språksvårigheter alltså. Är du själv hårdrockare, ny eller gammal, och har den minsta humor och självdistans, kommer du att gilla denna bok. Eller, ge den till barnen i din omgivning som behöver en lätt(sam) genomgång av den hårdare rockens historia (eller kanske till föräldrarna?).

Jakbo har självdistans och ser det humoristiska i genrens alla utfall och infall. Däremot har han ingen som helst distans till metalmusiken i sig. Han ger sig hän till 100%. När han berättar om amerikanarnas försök att tortera irakiska fångar med Metallicas Enter Sandman kan avslutningen låta så här:

"Det kan vara värt att lära sig tycka om den hårdaste hårdrocken. Du känner dig större. Du fylls av kraft och drömmar. Och framför allt: skulle du hamna i krig och bli gripen kan det vara riktigt skönt att bli torterad." (s. 63)

Va!? Jo, han skriver faktiskt så :)

Dark Tranquillity, Hultsfred 2007
I avsnittet Hårdrockens vett och etikett får vi bland annat lära oss att Headbanging är helt nödvändigt att behärska för hårdrockaren, medan däremot Moshing mera är överkurs. Vi får dessutom i en bildinstruktion i tre steg lära oss göra metaltecknet på rätt sätt, en riktig manu cornuta.

Väldigt mycket hinner Jakbo, med sin enkla och raka stil, avhandla på bokens 120 sidor. Ibland går dock förenklingen lite för långt. I avsnittet om "hårdrocken och manligheten" sägs:

"Det är förvirrande för många grabbar att vara kille nu. Det blir inte lättare av att det är kvinnor som bestämmer över de unga killarna. De ensamma mammorna blir fler och fler /.../"

Jag tror mig förstå vad han outtalat menar men gör alltid de "förvirrade grabbarna" det? Helt säker är jag inte på detta. Enkelhet har sitt pris.

Nu har jag haft en kul eftermiddag med hårdrockens historia, och härnäst ska jag ge mig ikast med boken Extreme Metal, vilken lär bygga på en akademisk avhandling, så det lär bli en helt annan historia :)

Hårdrock! på biblan.

5 kommentarer:

 1. Jag drar ut på att börja läsa avhandlingen Swedish Death Metal. En gedigen bok. Kanske borde börja med denna som uppvärmning

  SvaraRadera
 2. Swedish Death Metal, som jag skrev lite om tidigare är tung men häftig läsning. Räcker kanske för dig mellan London o Hong Kong? Den här lilla pärlan läser du ut på en kort stund, och det är bara till lyst :)

  SvaraRadera
 3. hail from chile .. swedish metal is the best arggghhhhh ...rules

  ok guys vist me www.blackmagics.blogspot.com... OLd Metal

  SvaraRadera
 4. "Det är förvirrande för många grabbar att vara kille nu. Det blir inte lättare av att det är kvinnor som bestämmer över de unga killarna. De ensamma mammorna blir fler och fler /.../"

  Om nu Jakbo har kommit så långt att han är journalist borde han väl kanske räkna ut att ensamstående pappor borde vara ungefär lika många..men det är bara en av flera idiotiska synpunkter som framkommer i den här skitboken. Hur folk kan ta den på allvar övergår mitt förstånd. Folk som lyssnar på hårdrock är kanske lika korkade som de framställs som i Jakbos bok? Hoppas inte så är fallet...

  SvaraRadera
 5. Nej, vi är nog inte mer korkade än genomsnittet ;) Jag håller inte med dig om ditt allmänna omdöme om boken som jag tycker både är seriös och har humor och självdistans. Däremot tror jag att kraven på lättlästhet ibland drivits för långt till priset av tydlighet - vilket i slutänden motverkar läsbarheten.

  Välkommen hit till bloggen förresten! Hoppas du kan hitta annat av intresse här, även om du inte räknar dig till "Folk som lyssnar på hårdrock"...

  SvaraRadera