fredag 1 april 2011

"I backspegeln" (snodd rubrik): AKREA

Jag har länge varit sugen på att sno (eller "låna") inläggskonceptet "I backspegeln" från bloggkollegan Metal!, alltså att återkomma till skivor jag tidigare recenserat, på WeRock.se eller här, och skriva om dem igen. Ofta är perioden från att vi får en promoskiva i handen (eller oftast "i datorn") till att recensionen är/ska vara skriven ganska kort. Ändå har vi på WeRock friheten att styra publiceringstillfälle själva till stor del, men önskan är givetvis att det ska ske så nära utgivningen som möjligt.

Men hur gick det med plattan sedan? Hur står den sig efter lyssning i några månader eller ett par år? Synes det satta betyget rimligt så här med lite perspektiv? Det är sådant jag vill utröna och sätta på pränt för ett antal av dessa album. Men nog babblat om detta nu, första album att sätta tänderna i är tyska AKREAs skivbolagsdebut.

AKREA - "Lebenslinie"

Ett album som bjuder på melodiska death metal med black metal-anstrykning och inspiration från bland andra ARCH ENEMY, IN FLAMES, NAGLFAR och DISSECTION är tyska AKREAs första album utgivet av ett skivbolag. Jag konstaterade då, för ganska exakt två år sedan, att skivan "är fylld med bra låtar, vackra melodier, mycket tyngd och mycket musikalitet" och gav den betyget åtta av tio i WeRock-recensionen.

"Lebenslinie" är en skiva som sedan dess har hållit väldigt bra och fått mycket tid i spelaren. Betydelsen av bra melodier och ett album som känns som en sammanhållen helhet bör aldrig underskattas, och jag var själv lite förvånad att jag skulle återkomma till den så regelbundet som jag har gjort. Tyska språket har nog aldrig fungerat bättre i hårdrockssammanhang än just här. Däremot blev nästa platta av bandet, "Lügenkabinett" vilken kom redan året därpå, lite av en besvikelse. Den känns i stort som en sämre upprepning av samma koncept, så jag håller mig ännu till ursprungsskivan när jag vill lyssna på tysk black metal-inspirerad dödsmetall. Betyget då? Ja, jag kan nog stå fast vid åttan och det är en stabil sådan.

Numera finns också båda AKREAs album på Spotify så du kan lätt bilda dig en egen uppfattning om du inte hört bandet tidigare.

1 kommentar:

  1. Bra där, härlig läsning. Ser fram mot fler Backspeglar, lite varstans! :-)

    SvaraRadera