måndag 2 maj 2011

Jack rockar hela vägen!

Jag skrev om boken tidigare när vi beställde den till biblan. Nu när jag har läst den kan jag säga att jag blir jäkligt glad av Therés Stephansdotter Björks barnbok om Jack som en natt blir hämtad av sin idol, Danny Dragonheart, för att utföra ett uppdrag som bara han kan lösa och därmed rädda landet Metallien, "där alla rockers vilar ut mellan gig och turnéer", från den förödande tystnad som är på väg att sprida sig där.

"Jacks rockiga resa" är på ett plan en traditionell fantasystory, med förflyttning mellan världar, det onda som ska besegras - med vissa ambivalenta inslag då den onde uppfinnaren visar sig vara före detta råddare åt idolerna i Dragonheart! - magiska inslag (som flygande musikinstrument :) och en utvald hjälte, och är samtidigt en strålande kärleksförklaring till hårdrocken med proppfullt av referenser till genrens markörer och ikoner.

Jag tror boken passar både pojkar och flickor som högläsning från 5-6års ålder, och upp till 8-9års ålder för läsning på egen hand. Dock är det nödvändigt att högläsande vuxen har ett ganska djupt intresse för hårdrocken för att riktigt uppskatta alla referenser, som att boken inleds med att Jacks katt "Ozzy" fångat en fladdermus igen... eller att Jack i Metallien får möta den lille mannen "som hade lärt en hel värld av hårdrockare att göra metaltecknet", eller att innan han åker hem träffar Jack bland flera storheter även "en ganska söt, blond tjej med en väldigt tuff och mörk röst som nästan låter som en kille när hon growlar". Ja, ni förstår, så där håller det på hela vägen :)

Så ni fattar ungefär vad den går miste om som inte har åtminstone en del av de "rätta" referenserna med sig. Själv roas jag kungligt, även om också jag mycket troligt missar en del (en gul korp, någon?), och förklarar härmed att detta är ett givet inköp för alla er rockers som har en liten tjej eller kille i den rätta åldern i er närhet! Själv ser jag fram emot kommande äventyr i Metallien, då jag är säker på att Jack, och även hans kompis Alice, kommer att återvända dit igen en dag :)

"Dragonheart warriors stand up and fight!"

2 kommentarer:

  1. Gul korp=yellow raven - en låt med scorpions som även pain of salvation spelat in...

    SvaraRadera
  2. Tack! Det var något sådant jag anade. Säkert fler referenser än så som jag missat :)

    SvaraRadera