söndag 30 oktober 2011

Close-Up och nepalesisk metal

I ett mycket bra reportage i senaste Close-Up magazine, vilket damp ner i lådan i förrgår, berättas om matelscenen i Nepal på ett högst medryckande och intresseväckande sätt. Olika band och deras från våra så främmande och tunga villkor belyses och jag kastar mig genast efter avslutad läsning över det som finns på youtube.

Först ut är black metal-bandet ANTIM GRAHAN, med mycket underground-cred, och en sångare som i det civila är sjukhusdirektör. Häpp! Bandet repar så fort det inte är strömavbrott, vilket det kan vara upp till 16 timmar om dygnet...


X-MANTRA kallas både av andra och, vad jag förstår, även av sig själva "det enda mainstream-metalbanet i Nepal". Det innebär att de, för att kunna spelas alls på radio och andra officiella sammanhang, tvingar sig att förenkla låtarna "ibland mer än vi skulle önska" säger bandledaren Rojesh, som vill luckra upp de stenhårda gränserna mellan underground och mainstream.


Till sist KALODIN, "the DIMMU BORGIR of Nepal" som en kommentar till videon på Youtube skriver. Här live från Nepfest i Katmandu i februari i år.  
Mer finns naturligtvis att botanisera i på tuben och i övrigt på nätet. Dock inget av dessa band på Spotify. Än. Mycket läsvärt alltså i Close-Up, av David Noaksson (fråga på biblioteket om du inte har tidnngen själv!).

1 kommentar:

  1. När du har lyssnat kan du nu också i "enkäten" till vänster tala om vilket av banden du skulle vilja höra mer av, som borde finnas på Spotify och liknande tjänster. Eller kanske vill du aldrig någonsin höra något liknande igen :)

    SvaraRadera