fredag 18 oktober 2013

HAMMERFALL-biografi och Janne Stark-encyklopedi

Två härliga böcker att se fram emot i nästkommande veckor. Oscar Dronjaks biografi över HAMMERFALL och Janne Starks tredje, och mest kompletta, encyklopedi över svensk hårdrock och metal.

HAMMERFALL är inte något stort favoritband hos mig, men en viktig del av svensk hårdrockshistoria såklart. Att en av grundarna, Oscar Dronjak, själv står bakom boken gör inte det hela mindre intressant. "Legenden om HammerFall" ges ut på ett av mina favoritförlag, Kalla Kulor.

Janne Starks två tidigare encyklopedier, som kom 1996 respektive 2002, har jag haft oerhört mycket glädje av. Jag började använda dem frekvent under perioden för några år sedan när jag som mest bidrog på svenska wikipedia, och sedan har jag ofta återvänt till verket. Det finns inte ett nog litet eller obskyrt band för att Stark skulle ha missat det, om bandet ifråga fyller kriteriet att ha gett ut en skiva i något format.
Hur författaren gjort med urvalskriteriet i "The heaviest encyclopedia of Swedish hard rock & heavy metal ever!" (Premium Publishing), idag när "ett album" och "en skiva" är glidande digitala storheter återstår att se. Nästan 1 000 sidor plus en bonus-CD med tidigare osläppt material får det dock att vattnas lite i munnen.3 kommentarer:

 1. Den där Hammerfall-boken fick ju överraskande bra kritik i nya SRM. Synd att bara att man inte är något Hammerfall-fan.

  SvaraRadera
 2. Dronjak var och tjötade om boken på Bandit i morse. Jag tycker väl egentligen inte att Hammerfall är tillräckligt intressanta för att plöja 500 sidor om dem, bortsett från en och annan ökänd fyllehistoria då kanske...

  SvaraRadera
 3. Kul att du har uppmärksammat min nya bok! Tack!
  Kriterierna för att komma med i denna bok, vilken innehåller de flesta av de 1600 "gamla" bandet, samt 1100 till, är att bandet ska ha släppt en vinyl eller tryckt CD. Alltså, inga digitala album eller CD-R (även om de är pro-print). Den gränsen har inte varit så svår att hålla, värre har det ju varit rent stilmässigt, vilket har givit mig betydligt fler gråa hårstrån under åren av arbete ;-)
  Hoppas ni gillar denna 3,7 kilos heffaklump!
  Häls!
  Janne

  SvaraRadera