lördag 15 mars 2008

Swedish Hard Rock and Heavy Metal

Janne Starks verk Swedish Hard Rock and Heavy Metal i två delar är inte några helt nya böcker, de kom 1996 respektiv 2002. Jag använder dem ofta för att hitta uppgifter om de där inte allra största svenska banden. De flesta finns med! Okey, det är kanske inte många rader om vart och ett, men man får alltid en fullständig diskografi, och då menar jag fullständig - varenda liten obskyr koreansk utgåva "with poster" får eget omnämnande. Således täcker Europes diskografi fem hela sidor...

Det jag har missat tidigare är vilken liten guldgruva till CD som följer med respektive del. Här har Stark samlat udda inspelningar, B-sidor från asiatiska utgåvor och outgivna demolåtar. Av Dan Swanö, Mustasch, Clawfinger, Therion, Candlemass, Yngwie Malmsteen, Europe... Allt som extrabonus till böckernas faktainnehåll. Rasande roligt att ta del av!

Efterfråga dem på ett bibliotek nära dig (om du inte vill införskaffa dem). Om de inte är till hemlån, vilket förekommer, fråga hur du då ska kunna ta del av CD-materialet.

Och du, Janne Stark, om du läser det här (troligt va? ;) är det inte dags för en del tre nu?

4 kommentarer:

 1. Helt grym bok
  Kommer ihåg en interjuv med Stark när han släppte första boken .
  Han hade tagit tag i alla band som någonsin hade släppt minst 1 skiva med hårdrock i hela sverige . !

  Folk han ringde upp blev minst sagt förvånade när Janne berättade att , "jovisst du ska med i boken" ;)

  Janne Stark hänger ju förövrigt med SRF gänget :)
  Bara det ger han ju cred så det räcker och blir över


  www.sorgenskammer.info.se

  SvaraRadera
 2. Med den principen fattar jag att de allra flesta grupper man söker finns med!

  Det var ju sex år mellan de två delarna och nu har det gått sex år till. Törs man hoppas på en tredje del, tro?

  SvaraRadera
 3. Visst kan ni hoppas, och visst läser jag detta ;-) Tack för de vänliga orden!
  Faktum är att jag började samla material till Vol 2 direkt efter Vol 1 gick till tryck. Jag gjorde samma sak efter Vol 2, så jag har en massa material samlat redan. Det enda som det hänger på är att vi (jag och förlaget) ska bestämma vilket format vi ska ha på denna. Ska man göra den som en Vol 3 (typ Vol 2) eller är det dags att göra en stor fet komplett bok? Ska den vara i färg? Något annat som behöver ändras?
  Vad tycker ni? Maila mig gärna på stark@starkmusic.net

  Häls!
  Janne

  SvaraRadera
 4. Tack för kommentaren!

  Det var ju fantastiskt roligt att höra att en tredje del, i någon form, är på gång. Spontant tycker jag att en ren del tre låter bäst, ur praktisk synpunkt. Men jag återkommer gärna när jag funderat till lite :)

  SvaraRadera