tisdag 28 april 2009

"Txtr" och andra texter

Dikter läser jag inte. Det är inte en poesibok jag brukar ta med hem från jobbet. Ändå läser jag ofta poetiska texter, kanske dagligen, i form av låttexter, och det är inte sälla en smått fantasisk lyrik man hittar där.

Så kanske var det ändå en poesibok jag tog hem igår, Thåström txtr : 1977-2007. Ja, titeln säger väl det mesta om innehållet. Det är alltså texter från Ebba Grön, Rymdimperiet, Imperiet, Peace, Love & Pitbulls, Sällskapet och Thåströms solokarriär. Så här samlade ser man hur sjukt sköna texter det är. Intelligenta, kloka, galna, vackra. Dessutom en massa härliga bilder i boken.

Textbearbetning och ackordsanalys är gjord av Ulf "Rockis" Ivarsson som också var medproducent på senaste plattan "Kärlek är för dom" (mer om den här). Samme "Rockis" som också är basist i Enter the Hunt, så fick jag en anledning att nämna dem igen :)

Nedan en av mina favoriter med Thåström, först i en liveupptagning från i höstas och sen i originalinspelningen från den självbetitalde albumdebuten med Ebba Grön från 1981.

PiraternaSex miljoner sätt att jaga älg
Ett par helt andra boktips, för dem som liksom jag vill/behöver ha mer bakgrund och fördjupning kring frågan om Pirate Bay, fildelning, musikindustrins historia mm.
Piraterna: de svenska fildelarna som plundrade Hollywood av Rydell/Sundberg och 6 miljoner sätt att jaga en älg på av Tony Ernst. Båda lättlästa och läsvärda (fast jag har inte läst klart någon av dem än :).5 kommentarer:

 1. Txtr står hemma i hyllan och den kommer fram då och då. En bok man kan sätta sig och bläddra i när man har lite tid över. Han är ju inte precis en dålig textförfattare...

  SvaraRadera
 2. Ojoj vad detta låter intressant. Vart kan jag införskaffa mig denna?

  SvaraRadera
 3. Nä just det, Shadows, han är ju inte det... Och 30 års samlat låtskriveri ger mer än en och annan höjdpunkt.

  Tomasz: Både Adlibris och Bokus har den för ca 200:-. Fast det billigaste är förstås att låna den på ditt bibliotek :)

  SvaraRadera
 4. Bibliotek är underbara men vissa böcker vill man äga...

  SvaraRadera
 5. Njaä, inte "äga", vad mig anbelangar. Ha tillgänglig vid behov, ja, men inte nödvändigtvis ha i sin ägo.

  Och, med viss anknytning till de andra böckerna ovan, det är väl också en del av vad fildelning handlar om? Inte behöver vi ladda ner musiken/infon/programmen till den egna datorn/spelaren, om det finns tillgängligt om, och när vi vill/behöver komma åt dem? Äntligen än väg ut ur ägandets tyrrani :)

  SvaraRadera