söndag 21 mars 2010

EMBRACED - Men vart tog de vägen sen?


Hittade albumet "Amorous Anathema" i nätbutikens fyndlåda och det visade sig att denna pärla till melodisk black metal emanerar från södra Sverige och närmare bestämt Malmö. Bandet EMBRACED bildades 1993, gav ut debutplattan "Amorous Anathema" fem år senare, och ett andra album, "Whithin", år 2000.

Någonstans mellan då och nu lades bandet ner, och det är riktigt synd. EMBRACEDs mäktiga och samtidigt atmosfäriskt vackra musiken i kontrast med den black metal-raspigt ångestfyllda sången griper djupt i mig. "Amorous Anathema" spelades in i Studio Fredman med ingen mindre än Anders Fridén (IN FLAMES) som producent.

Vart har då musikerna i bandet tagit vägen efter detta? Ja, vissa spår går att följa och flera av medlemmarna dyker upp i andra namnkunniga svenska metalakter. Keyboardisten Sven Karlsson spelade tillsammans med basisten Michael Håkansson även i EVERGREY och numera hittar man Karlsson i SOILWORK medan Håkansson gjort tjänst både i ENGEL och THE PROJECT HATE.

Den andre keyboardisten, jodå man dubblade på den positionen, Julius Chmielewski, återfinns idag i black/death-bandet FALL OV SERAFIM under namnet "Farnargh". Peter Mårdklint tog sin gitarr med sig till ALL ENDS, medan den andre gitarristen, Davor Tepic, drog vidare till thrash metal-bandet THE GLADIATOR. Trummisen Thomas Lejon återfinns idag i progressiv metal-bandet ANDROMEDA.

EMBRACEDs sångare, Kalle Nimhagen, gick vidare till grupper som BURNING ENGINES och DEATHENING och ägnar numera mycket av sin tid åt punk/thrash/death-bandet THOSE ANGRY MEN. Ett band värt att kolla in om du inte hört dem tidigare.

Nedan ett spår från första albumet av EMBRACED och vill du höra mer återfinns hela "Amorous Anathema" på Spotify.


Hur ofta undrar man inte så här över band som lagt ner och vart musikerna tog vägen sedan? Åtminstone jag gör det då och då. Det blir ev. fler inslag likt detta på bloggen och har du ett band du funderar kring på samma sätt så skriv gärna en kommentar, eller skicka ett mejl till kimkahn@passagen.se, så ska jag försöka snoka reda på lite om vad som skett.

4 kommentarer:

 1. Memento of Emotions var riktigt bra, trots att jag inte gillar metallåtar med keyboards i. Jag får nog tänka om lite på den fronten :) Jag vill se mer av såna här inslag, riktigt kul och intressant att läsa.

  SvaraRadera
 2. Tack för feedback, och kom gärna med förslag på band som kan följas upp så här.

  Härligt med människor som är beredda att tänka om, och det finns ju onekligen en del som gör bra saker med sina keyboards :)

  SvaraRadera
 3. Tack för ett mycket intressant och läsvärt inslag. Hoppas absolut att det blir mer detektivarbete framöver på bloggen

  SvaraRadera
 4. Dethening släpper sin debutplatta "open up and swallow" 28 januari. Kommer att bli releasfest i Malmö & Göteborg. Plats inte klart.

  THOSE ANGRY MEN är mitt uppe i inspelning av debutplattan!

  Mvh/
  Kalle Nimhagen

  SvaraRadera