tisdag 23 december 2008

Topp 10 2008, plats 4

Taake - "Taake"

Taake från norska Bergen gav ut sitt fjärde album i höst. Efter trilogin "Nattestid…" - "Bjoergvin…" - "...Doedskvad" kommer nu ett självbetitlat album där upphovsmannen Hoest själv står för både sång och all instrumenthantering. Och det här är mycket bra, och mycket norsk, black metal.

Taakes poetiska texter är djupt, djupt svarta - i det mörkret kan man leta länge utan att hitta något ljus alls. Samtidigt, så vackert. Jag fick tillfälle att ställa några frågor till Hoest, och intervjun kommer inom kort upp på Werock. Han pratar där bland annat om musiken och sångerna som sin möjlighet att utagera den inneboende destruktiva energi som han "i ett modernt samhälle... inte alltid kan leva ut". Han berättar också om vad "True Norwegian Black Metal" har för innebörd för honom.

Den som har följt bloggen senaste året har träffat på Taake här tidigare. Då hade vi lite diskussion om black metal i allmänhet och Taake i synnerhet.

Lyssna på Velg bort livetTaakes Myspace.

En recension av plattan kommer också på Werock till årsskiftet.

2 kommentarer:

  1. Vad bra att det blev en intervju till slut. Skall bli mycket intressant att läsa!
    Angående musiken kan jag inte annat än hålla med i det du skriver.

    SvaraRadera
  2. Jo, intervjun är på gång nu efter att ha översatts mm.

    Att prata om "lättillgänglig" i det här sammanhanget blir nästan fånigt, men nog är den senaste plattan lite mindre svårhanterlig än de tidigare tycker jag. Men inte mindre bra för det :)

    SvaraRadera