onsdag 29 december 2010

Årets Tegelstenar: MAIDEN, WATAIN, MELECHESCH och KALESSIN

Av "Årets Tegelstenar" kräver jag att de är det bästa av det tyngsta låtarna som släppts 2010. Och naturligtvis att de har en viss omfattning, minst 10 minuter är väl en bra måttstock? Tre av de fyra mastodonterna återfinns även på de album som utgör årets 10 i topp-lista medan den fjärde inte har sitt album med där, om än Strax Utanför.

When the Wild Wind Blows, avslutaren på IRON MAIDENs "The Final Frontier" är en riktigt skön långkörare på dryga tio minuter. Bara så där lagom så man hinner vaggas in i MAIDENs vackra värld...

WATAIN avslutar "Lawless Darkness" på ett storslaget sätt med dryga 14-minuters Waters of Ain. En avslutning som lyfter hela albumet ett extra snäpp.

Även MELECHESH bjuder sin hypnotiskt tunga titellåt The Epigenesis som avslutning på den undersköna plattan med samma namn. Jag rekommenderar varmt denna orientaliskt färgade metal för den som inte givit den sitt öra tidigare.

KEEP OF KALESSIN väljer också de att förlägga sin blytunga Reptilian Majesty till albumets slut, en komposition som låtskrivare Obsidian C. arbetat med i flera år och vars embryo redan var klart vid inspelningen av förra albumet, "Kolossos". I sitt sammanhang på nya albumet "Reptilian" tog dock låten sin givna plats och bär där fram hela albumets väsen. Årets låt helt enkelt.

Varsågoda, nästan en timmes ljuv musik fördelad på fyra fantastiska låtar på Spotify.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar